pátek 1. listopadu 2013

The Bellicose Minds – The Spine


12“LP (Sabotage Records)
Není moc věcí, kterými si můžeme být v životě jistí. Snad jen ty roční období? Jaro. Léto. Podzim. Zima. Nikdo nejspíš nebude pochybovat, že po létě přijde podzim. Ochladí se, všechno se trochu zpomalí a lze tušit, že tohle období má nejen své barvy, ale i tóny. Jasné, potemnělé, smutné, hravé. Stejně jako ranní mlhu rozříznou první paprsky slunce, ukončím své polemizování slovy - The Bellicose Minds. Vracím se k hudbě, hardcore/punku - pokud se ti líbí kapely Estranged a Spectres, máš před sebou další tip – portlandské trio The Bellicose Minds.
The Estranged nás vracejí do dob Joy Division, Warsaw, Wipers, a samozřejmě The Cure. Označení jsou aktuálně používána různá, třeba temný post punk? Není to ale jen o The Estranged, jim podobných kapel přibývá (hlavně za velkou louží) a jednou z nich je poměrně nová skupina The Bellicose Minds (fungují tuším od roku 2009). Jejich zvuk je velice blízký zmiňovaným The Estranged, Spectres - temná přímočará hudba, která je zvláštním způsobem uzavřená, semknutá sama v sobě, a zároveň prozářená svěží jiskrou. Introvertní i extrovertní zároveň. Líbí se mi na tom, že ikdyž je vše založeno na podobných základech, výsledky se liší. Tóny jsou dané, nálady pak různé. Tím se vrátím opět k podzimu, ročnímu období, ve kterém změny počasí nikoho nepřekvapí. Nálady mi při poslechu „joy division“ klonů oscilují, a přesně tohle se mi dostává při poslechu The Bellicose Minds.
Kapela je z Portlandu. Venku mají singl na Whisper In Darkness (zajímavý label na kterém vyšly nahrávky Contrast Attitude, Spectres, Disclose, atd.) a album “The Spine”, které bylo ve státech vydané Black Water (label z Portlandu a opět mraky zajímavých desek - Hellshock, Bi-Marks, Autistic Youth, Warcry, The Estranged, atd. ). Evropský press “The Spine” LP vyšel poměrně nedávno na,  mém velice oblíbeném, německém labelu Sabotage Records. Deska vyšla i k příležitosti evropského turné, které má kapela čerstvě za sebou. Jak jejich „dlohohrající debut“ zní, může každý posoudit na sabotagerecords.bandcamp.com, kde je celé umístěné k poslechu. Poznámka pod čarou, naprosto obdivuji vydavatelskou linku, která se nese posledními tituly – Spectres - The Bellicose Minds – Rank/Xerox.
The Bellicose Minds to hraje naprosto perfektně. Jsou jako černí jezdci, kteří povstali ze šedých dní, plných prázdnoty. Tíseň a chlad je jejich hymnou, denním chlebem. Hudbu hrají hodně náladovou. Temnou, přesto s výraznými melodiemi a zajímavě položeným zpěvem, který se nad tóny mlhavě vznáší, jako zabalený v mlhovém oparu.  
Podzim se hlásí o slovo. The Bellicose Minds se točí na gramci, myšlenky se mění jako počasí. Myslím, že nemá cenu psát víc, tahle parta stojí za pozornost. „The Spine“ řadím k deskám, o kterých stačí říct - „jo“ - to je ono! Obal, zvuk … vše je super! Naprosto si mně omotali kolem prstu! (S)
PS: Nová nahrávka The Bellicose Minds vyjde na A389 Recordings.
sabotagerecords.net
bellicoseminds.bandcamp.com
Rozhovor:
maximumrocknroll.com
Videa:
youtube.com
youtube.com
Seznam skladeb:
Lessons
The Spine
Bellicose Minds
Call To Graves
The Observer
Engulfed
Visions Of Pain
Banished Alone (Forever)
Bloody Hands
Destruct 
In Greed   

Další recenze/články najdeš na http://samuelrecords.blogspot.com.

Žádné komentáře: