úterý 6. srpna 2013

GO AND KILL – #4/2013

 
(ZINE)

Dva roky jsou pryč a přišel čas na další pokračování českého (fast) občasníku, který se od svého prvního čísla usilovně snaží šířit – jak ostatně sám říká - „kacířské myšlenky a oslavovat bezbožné, rouhající se ďáblovy spolky“. Za úderným názvem zinu najdeš spoustu zajímavého čtení, které ocení každý fanoušek rychlého hardcore / punku (snad i metalu?). FAST, FAST, FAST – o to v zinu poběží. Představovaná je „palová“ odnož hardcore/punkové scény pohledem nadšených lidí, kteří se v ní i aktivně angažují. Život je krátký, proto není čas na pomalé hraní – „play fast, die young“! Již u předchozího čísla jsem polemizoval nad názvem zinu, který by šlo velice snadno „vyřezat“ z názvu jedné písničky od Misfits - „Can I GoOut And KillTonight?“ Nebudu se ale pouštět do žádných složitějších myšlenkových variací, podstatnou informací je, že s letošním desátým ročníkem Play Fast Or Don´t Festivalu vyšlo nové, již čtvrté, číslo GO AND KILL.

Krátká upoutávka zněla -  GO AND KILL, tj. 100 stran věnovaných internacionálnímu hc/punku. Přečíst si můžeš rozhovory s BLOODY PHOENIX, FORWARD, agilním italským vydavatelstvím AGIPUNK, s Matějem o VEGAN FOOD CREW, obsáhlý rozhovor s vídeňskými pány COLD WORLD. Dále recenze převážně na vinyly, sloupky, tour reporty (NEEDFUL THINGS / TURBOKRIEG USA tour, LYCANTHROPHY / PRŮMYSLOVÁ SMRT Euro/UK tour, IDIOTS PARADE / TOTAL FUCKING DESTRUCTION Euro tour, téma je „Zapojení automobilky SCION v hardcore scéně, foto stránka od Smrčáka … s prodejní cenou, která je striktně za tiskové náklady.

I aktuální číslo GO AND KILL vychází v A4 formátu, s lepenou vazbou a pěknou lesklou obálkou. Zine je psaný z pohledu absolutních nadšenců do rychlé muziky, a snad i díky tomu se velice dobře čte a témata jsou zajímavá. Úhel pohledu je často ostřejší a občas směřovaný do „vlastních řad“, což osobně beru jako přínosnější než korektní kopírování názorů. Všechny „prezentované“ kapely jsou ve „fast„ hardcore/punkové scéně aktuální a mají co říct! Cením si i toho, že se tvůrci jasně vymezují, zároveň je cítit nadšenec a otevřený člověk. V minulém čísle jsem kladně zhodnotil „odsouzení sračky“ s názvem Anal Cunt. Žádné uznávání popletených názorů stupidních „ikon“. GO AND KILL má svou tvář a určitě i své čtenáře. Souvislosti jsou jasné, ale jak se říká, opakování je matka moudrosti, tvůrce zinu Ondru najdeš dále v kapele Lycantrophy a za mravenčí prací pro festival Play Fast Or Don´t.

Odér nadšence do rychlého hardcore ucítíme ihned jak zine otevřete a snad proto má GO AND KILL ambice zaujmout nejen Broňu „fastcoristu“ :). Sazba prošla lehkou změnou a s tím je spojený vypilovanější vzhled. Osobně nový design chválím a beru ho jako krok k lepším zítřkům. Došlo bohužel i na pár překlepů, ale pohybujeme se v hardcore/punku a nejsme stroje, že? GO AND KILL se mi prostě líbí! Rád se k němu vracím nejen na záchodě. Vlastně, tam jsem ho nikdy nečetl … he he he.

Rozhovory i sloupky jsou vždy většinou osobní a mám je rád obecně. Ano, se zaujetím jsem je přelouskal i v GO AND KILL. Sloupky jsou většinou jedovatějšího rázů a je vidět, že autorům stále na hadcore/punku, jak ho mají rádi, záleží. Reporty vždy velice pěkně ukáží, kam je možné se s kapelou dostat, pokud ovšem budeš na své věci dostatečně pečlivě pracovat. Otisknuté reporty jsou super a mluví sami za sebe. Pěkně vedené jsou i rozhovory a tématem zinu je zapojení automobilky SCION do hardcore scény, její „podpory“. Téma, na které bude zajisté vyhraněný nejeden úhel pohledu a názorově se sejdeme nejspíš podobně,  jako příznivci/odpůrci kapely Rancid. Otevření tématu myslím pomohli i kritizovaní Magrudergrind, se kterými byl v předchozím čísle zinu rozhovor a svůj 10“ „Crusher“ vydali právě Scion Audio/Visual (+ vydáné edice na dalších labelech). Více najdeš i na http://www.discogs.com/label/Scion+Audio%2FVisual. Zajímavé čtení.
Závěr? Je jednoznačný, GO AND KILL přináší 100 stran zajímavého čtení s vlastním ksichtem. (S)

PS: letošní léto vyšlo velké množství super tiskovin Go And Kill, Smrčákova knížka, Raw Zine, Putrid Emental Cheese, Smrt, Black Block Dog, Buryzone, Revenge Of the Nerds a na podzim nová Trhavina, skvělé! (Určitě jsem na něco zapomněl …)

PS2: Náklad zinu byl 300ks a podle informací bude brzy rozebrán. Dotisk nebude, Ondra již začíná přemýšlet o dalším čísle, které by mělo vyjít začátkem roku a plynule by navázalo na aktuální vydání. GO AND KILL uvítá sloupkaře, nebo vůbec lidi, kteří by chtěli chuť něčím přispět a mají něco zajímavého na jazyku – v případě zájmu neváhej a kontaktuj redakci na fastcore@centrum.cz.

Žádné komentáře: