neděle 10. března 2013

AUN – Black Pyramid


12“LP (Denovali Records)

Máte rádi pohyb ve světě představ? Pokud je Vaše odpověď kladná a budete k těmto okamžikům hledat vhodný soundtrack, doporučil bych AUN a jejich album „Black Pyramid“. Mohlo by být přesně tím soustem/výzvou, které potřebujete vyzkoušet. AUN je struktura poměrně klidných tónů, budu jim říkat „hudba“, poskládaná z jemných i naléhavějších okamžiků. Zvuky introvertní až tiché, naléhavé až drásavé, přesto (možná díky tomu) nestravitelné a sestavené hodně roztodivným způsobem. Tisíce střípků, které do sebe zapadají, často až s časovým odstupem. Hudba, která nutí k rozjímání. Myšlenky oscilují mezi pocity štěstí a zoufalství. Poslech AUN vyžaduje jistou hudební přípravu.

Album „Black Pyramid“ je pro mě velice zajímavé, snad i díky jedné věci – tajemné a mlhavé atmosféře. Zaleží z velké části jen na mé představivosti, kam se při poslechu dostanu. Tlačený nejsem naprosto nikam. Jsem svobodný, sám a slyším zvuky, které jako kdyby vycházely z dávno opuštěného chrámu. Vzduch je chladný. Krajina mlhavá. Choré tóny, léčené jarními paprsky. Od samého začátku lze jen předvídat další vývoj. Pohybujeme se na tenkém ledě, po kterém se sám učím chodit. Nic si nemyslím, v ničem mi nikdo nebrání. Hudební struktury, které znějí jako rébus, Rubikova kostka. Pokořit se jí snaží množství lidí, ale uspěje jen část. Já jsem ji třeba nikdy nesložil.

AUN je duo, Martin Dumais a Julie Leblanc z Montréalu. Tvorba AUN je hodně „komorní“ a zařaditelná by mohla být do škatulek „Abstract, Drone, Ambient“. Jedná se o velice náladovou hudbu, která osciluje. Má charismatický a mystický odér. Album “Black Pyramid“ je poskládáno ze 7 zvukových opusů a oproti předchozí desce „VII“, působí optimističtějším dojmem (alespoň na mně). Dark ambient, drone nebo kytarová psychedelie. Označení, které beru jako pojem. Osobně se mi líbí hlavně atmosféra desky a plochy, které lze prozkoumávat. Zapomeň na klasickou strukturu skladem a tvoření. Všechno je jinak. Během poslechu, pokud to tedy vydržíš, projdeš nejedním pocitem nebo náladou. Temné momenty, jsou proloženy jiskřivými tóny. AUN je o zvucích a práci s nimi.

“Black Pyramid“ může být soundtrackem pro přemýšlení. Je silné, magické a nadčasové. Těžko ho lze popsat, obsahuje impulzy, které u každého rozhýbou jiné myšlenkové pochody a nálady. Jistý si můžeš být i tím, že ho nebudeš vnímat pokaždé stejně. Cesta v mlze. (S)

http://denovali.com

Seznam skladeb:
1. Phoenix (7:04)
2. Taurus Ten (6:19)
3. Black Pyramid (7:59)
4. Ursa Major (6:38)
5. 2095 (8:02)
6. Ursa Minor (2:42)
7. Shining (9:15)

http://www.discogs.com/Aun-Black-Pyramid/master/344929  
Aun ‎– VII : http://czechcore.cz/redakce/Aun-‎–-VII-P79019.html

Žádné komentáře: