úterý 12. února 2013

SELAXON LUTBERG - COLD HOUSE OF LOVE



12''LP (Denovali Records)

Láska má mnoho podob, nejednu tvář a zákoutí. Miluješ? Pokud je odpověď „ano“, jak bude Tvá láska vypadat po 10 nebo 20 letech? Přirovnání srovnatelné s prohlídkou několikapatrového domu, s množstvím přístupných i nepřístupných místností. Na „zákoutí“ narazíš postupem času a objevování se změní v bloudění. Neztratí se jen Ti silní. Jsou cesty tam a po těch chtějí jít všichni. Nikdo se nerad vrací a jasné je i to, že opačný směr než vpřed, se může časem ztratit v mlze. Album „COLD HOUSE OF LOVE“, má mnoho „pokojů“. Projdeš je všechny? Těžko. Atmosféra téhle desky je velice introvertní, mrazivá a podobně jako u většiny desek z Denovali, slyším znít i ticho. I v případě SELAXON LUTBERG vychází z reproduktorů zvláštní tlak, který dotváří (nebo vytváří?) zmíněnou nervní atmosféru. Vše vibruje. Najdeš sebe samotného? Neztratíš se? Stojím před „COLD HOUSE OF LOVE“.

Kapely / projekty jakými jsou SELAXON LUTBERG, se musíš naučit poslouchat a hlavně je chtít sám vnímat. Celek je složený ze zvuků, samplů a různých zvuků, které budou na tvou psychiku doslova útočit. Pomalu, zlehka a zvláštně těkavým způsobem. Naprosto necítím, že by hudba SELAXON LUTBERG byla tvořená proto, aby někoho potěšila nebo uvolnila. Pracuje s černou mantrou, kostlivci ve skříních, a ventilace vlastních problémů je směřovaná do tónů. Session, které absolvuješ, nahrazuje sezení u psychiatra, samozřejmě pokud hudbu produkuješ. Zvuky, které jako propojovaly elektroniku s „reálnými“ nástroji a atmosféra celé nahrávky je svíravá. Temný ambient? Hudba útočící na Tvoje nitro a jen Tvé momentální rozpoložení vyhodnotí, jak ji budeš vnímat. Pop pro další tisíciletí? Chceš snít? Můžeš. Chceš projít očištěním? Projdeš.

Vytvářet kompozici (hudbu?) tímto způsobem není běžné. Nekonvenční přístup, kde tóny a vlastně i celek nejsou cíl, ale nástroj, kterým autor může vyjádřit své pocity. Předá to dál a s tím polotovarem pracuje posluchač. SELAXON LUTBERG je skutečným jménem Andrea Penso a podle místa pořízení nahrávky, kterým je Řím, soudím, že se jedná ambiet z Itálie. Informace, která není podstatná, tady nejde o místo, čas, tvůrce – vytvořený prostor žije svým vlastním životem. Někdo jen ty dveře otevřel …

Pusť „COLD HOUSE OF LOVE“, zhasni světlo - jak zavřeš své oči, začne Tě to pomalu vtahovat do děje. Zvuky jsou chrámově chladné, dynamické a pohybují se mezi hudebními stěnami. Cyklicky se opakující smyčky jsou magické a nemocné.

Hudba je u nahrávky „COLD HOUSE OF LOVE“ opět maximálně propojená s obalem. Je minimalistický, není na něm téměř nic. Mlhavé fotky, názvy skladeb, labelu, fotka domu a sdělení tvůrce … “NO SYNTHS ARE USED ON THIS ALBUM, JUST ELECTRIC GUITARS, CHEAP KEYBOARDS AND SOME FIELD RECORDINGS “. Překvapivé. Cítím štěstí, ale jsem plný hořkosti. Nalož s tím, jak chceš! (S)

Seznam skladeb:
01. Remember Or Forget?
02. A Sadness Free Song
03. Landscape I (The Animal's Eyes)
04. La Prima Neve
05. Landscape II (White Ice Under A Grey Sky)
06. Landscape III
07. Dissolti
08. La Conseguenza Di Un Addio Mancato
09. Dialogue With Earth About Humanity
10. The End Of The Old Man - [Hope]


http://denovali.com

http://denovali.com/shop/product_info.php?products_id=4198  

http://www.youtube.com/watch?v=Ps1rKoyfKqI&feature=player_embedded

Žádné komentáře: