pondělí 18. února 2013

IROHA - S/T


2LP gatefold (Denovali Records)

Mé první setkání s IROHA bylo prostřednictvím desetipalce „THE END OF AN ERA“ (vydaného v září 2011). Od samého začátku jsem tušil, že mám co dočinění s velice zajímavou kapelou / projektem. Jsou z Anglie a v recenzi na jejich 10“ jsem napsal většinu podstatných informací (viz. http://czechcore.cz/cgi/sonic.cgi?templ=index&page_include=p_publications_det&id_publication=78968). Stručné opakování by nejspíš bylo – IROHA je označení pro japonskou báseň, ale my se budeme bavit o hudebním projektu, ve kterém se sešli Andy Swan (FINAL), Dermot Dalton (GODFLESH, JESU), Dominic Crane. Na „S/T“ albu navíc za spolupráce s Justinem K. Broadrickem (JESU, atd.). Andy Swan se s Justinem K.Broadrickem poprvé potkal, když mu bylo 16 let a to v kapele FINAL. Nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že pro mnohé se dnes jedná již o kultovní postavy. IROHA lze brát jako méně známého sourozence JESU a ikdyž mají hodně společného, asi by nebylo zcela férové je srovnávat.

První nahrávkou IROHA, kterou udělali pro Denovali Records, byl split s francouzskými FRAGMENT. V ruce držím jejich debutní „S/T“ album (není nejčerstvější, vyšlo v únoru 2011), vydané jako 2LP na 180g vinylu a zabalené v krásném gatefold obalu. Obsahuje dva vinyly - první z nich obsahuje originál IROHA nahrávku s mixem, o který se postaral Andy Swan. Druhou desku mixoval JUSTIN K. BROADRICK a obsahuje navíc několik remixů od TRANSITIONAL, JESU a BLACK GALAXY. Album vyšlo po splitu s FRAGMENT a po „S/T“ debutu pokračujeme „THE END OF AN ERA“ desetipalecem. Na konci diskografie v tomto bodě ještě nejsme, několik dalších nahrávek na nás ještě čeká.

„IROHA jsou mistři práce se zvuky, plochami a náladami. Právě ve spojení s IROHA je určitě na místě mluvit o termínu shoegazing. Zvuky IROHA jsou tvořené lidmi a přes své stroje (nástroje), které jako by snažili vystihnout krásu panensky čistých zvuků slyšitelných v přírodě. Nosný zvuk je tvrdý a přesto obsahuje množství velice silných melodických emocionálních zvratů.“

Stejně jako většina Denovali Records nahrávek, má IROHA „S/T“ album nádherný obal a jeho zpracování jde ruku v ruce s hudbou. Nevidí se tak často, aby si label dlouhodobě držel takový standart ve vydávání a aby propojení grafiky s hudbou dávalo smysl, navazovalo jedno na druhé. Mám dojem, že jednotlivá alba, interpreti, grafiky desek, jeden druhého doplňují. Jako kdyby jedna myšlenka dále rozvíjela tu převzatou z předchozí. Úžasné.

IROHA, to je hudba pro rozjímání. Jejich desky si pouštím velice rád, hlavně před spaním. Slyším tóny, které jsou mostem mezi dnem a nocí, člověkem v plném běhu a jeho unavenou podobou v polospánku. Melodie, které se dotknou srdce i myšlenek – jsou emotivní a silné. Hudba obsahující silné beaty, podpořené zvukovými stěnami, ale i „heavy“ zvuk kytar. Celek rozhýbává myšlenkové pochody a vytváří se vlna, která si pohrává i s náladami. „Last Day Of Summer“ je název hned první písničky alba, a dle mého, zcela vystihuje IROHA „S/T“. Vzpomínám si na pocity, které jsem měl vždy poslední prázdninový den. Léto je u konce a s tím je spojené množství rozdílných nálad. Jako by najednou přicházela veselost i smutek. Tuším, že zítra ráno přijde ochlazení, ale dnes je stále teplo. IROHA jsou hodně emotivní a zmíněné změny v jejich tónech oscilují. HUDBA je to nádherná, až atmosférická, přesto svým způsobem temná. IROHA má své tempo a metronom. Tuhle kapelu asi nedokáže poslouchat každý, pokud se neproposloucháš, deska zní jako „jedna písnička“.

V žilách IROHA osciluje melancholie a tíseň. Konečné vyznění bych přesto označil jako pozitivní. Působí to tak alespoň chvilkovým dojmem. Na nějakou dobu se cítím povznesený nad šeď běžných dní. Nechám se unášet a myslím si, že jsem šťastný. Svíravé pocity však přicházejí znenadání - sevření je způsobené mou nerozvážnou blažeností. Tvůrci mají mistrný cit pro melodii a rafinovanost tónů. Je opravdu zajímavé, jak jemné IROHA melodie dokážou sevřít! Tahá se za nitky, které jsou ukončeny v rozdílných místech.

IROHA není jen hudba bez zpěvu, najdeme ho téměř ve všech skladbách. Je ale položený ve zvláštní „utopené“ rovině. Celek zní, jako kdybych na prvním místě měl vnímat hudbu, a hlas se nesl někde daleko v mlze. Je zastřený a magický. Má to své kouzlo. Nedá mi to nenapsat o závěrečné skladbě „Iroha“, která je vyzdvižená krásným zpěvem japonské zpěvačky Mio. To už je magie naprostá!

Pokud se rád necháváš unášet … neváhej. (S)

http://denovali.com 

http://iroha.bandcamp.com/

Seznam skladeb:

1LP

1. Last Day Of Summer
2. Autumn Leaves
3. Watercolours
4. Reminisce
5. Dreams
6. Drifted
7. Eternal
8. Iroha

2LP

1. Last Day Of Summer (JKB Mix)
2. Autumn Leaves (JKB Mix)
3. Watercolours (JKB Mix)
4. Reminisce (JKB Mix)
5. Dreams (JKB Mix)
6. Drifted (JKB Mix)
7. Eternal (JKB Mix)
8. Iroha (Transitional Remix)

Žádné komentáře: