čtvrtek 29. listopadu 2012

Suffer - BEE-SONGS FROM THE A-CIDE

12“LP gatefold (DIY)

"Co jste vy, byli jsme i my, co jsme my, budete i vy". Tenhle nápis mě kdysi zaujal na jednom malém hřbitově a vybavil jsem si ho s novou deskou Suffer. Po měsících (snad i letech) hybernace nabrali třeboňsko-budějovičtí „4 happy guys“ energii a nasměrovali ji k dalšímu výpadku, bohužel poslednímu. Není to konec smutný, ani nostalgický … kluci prostě dělají tečku a věřím, že se stále najde pár věrných fanoušků, kterým tím udělají radost. Odehrají posledních několik koncertů a zůstane po nich vtipně pojmenované album, vydané na vinylu a jako „free download“ ke stažení na netu. Tečka je to honosná a já osobně si jí velice cením. Po 15 letech něco podobného přijít mělo.

Suffer písničky nikdy nepostrádali notnou dávku melodií a emocí. Nacházím je i na finálním albu, kde na mně všechno působí naprosto vyzrálým dojmem. Označení „full melodic punk rock with lot of emotions“ je prostě stále naprosto vystihující. Jak je vidět, vtipem nedisponují pouze NOFX (to mně napadlo hlavně díky názvu jejich nadcházejícího EP, který by měl být "double A-side"), ale i Suffer – jejich poslední deska je pojmenovaná „BEE-SONGS FROM THE A-CIDE“.

Album kluci sami nahráli, zprodukovali, udělali obal, vydali a sami ho i prodávají. Sympatická cesta. Ani jsem nepředpokládal, že něco podobného ještě někdy přijde. Část našich cest jsme se Suffer šli společně a já na tu dobu stále velice rád vzpomínám. Zpětně se mi vybaví nejedna vtipná historka z dodávky a dnes již vím, že vinylovou podobu, by si zasloužili i další Suffer nahrávky. Čas ale nevrátíš! Za léta hraní si kapela našla své příznivce, kteří na ně nedají dopustit a dokonce jejich logo si jeden nadšenec nechal zvěčnit tattováním na záda. Kluci hráli dlouho a prošli nejednou periodou. Opravdu si velice cením „posledního výpadku“ a snahy, zanechat po sobě desku - vzpomínku. Kluky jsem před týdnem viděl opět na pódiu a cítil jsem obdobný pocit jako vždycky - bylo vidět, že je hraní baví a i oni sami se vrací zpátky v čase.

„BEE-SONGS FROM THE A-CIDE“ je perfektní melodická deska. Myslím, že i jeden z mála pop punkových vinylů, které u nás v ČR doposud vyšly. Pletu se? Vypilovaná je nejen hudebně, ale i kvalitou výroby. Suffer se zaměřili na to, co jim jde nejlépe – melodické kytary, chytlavé melodie a melancholické osobní texty. Zároveň ubrali popovějšího odéru a přidali na energii! Písničky mají švih a nesou se v dokonalé harmonii energie versus melodie. Měl jsem vždy rád veterány melodického punkrocku No Use For A Name (R.I.P.) a těm se na nové desce Suffer podobají nejvíc. Většina písniček je podobně chytlavých a po určité době mně samovolně hrají v hlavě. Hodně podobného mají i s Good Riddance. Suffer hrají od začátku, až do svého konce to, co je baví a na co vsadili u první desky. Aktuálně dostáváme vypilovaný „suffer zvuk“, se vším co k tomu patří. Měli jste Suffer rádi? Věřte, že Vás poslední deska nezklame! Vždycky jsem si myslel, že jejich nejlepší deska, je ta poslední a to platí i teď. Žádné velké stylové výkyvy se nekonají a klukům to hraje lépe než zamlada (pardon). Velkým překvapením je pro mě písnička „Finally“ na B-CIDE straně, která by mohla ihned vyjít na splitu s Joey Cape/Tony Sly (R.I.P.) nebo vedle akustických písniček Farside. Akustická pecka s plným hrncem emocí! Opravdu dobrý! Kluci vždycky poslouchali melodickou muziku a dobrý vkus, v daném stylu, nezapřou.

Víc nemá cenu psát. Desku si může stáhnout, poslechnout a posoudit ji sami. Vinyl končí a mně kupodivu není smutno. Vím, že Suffer díky téhle fošně zůstávají. Vždycky, když ji vezmu do ruky, vzpomenu si na čtyři kámoše a nejedno dobrodružství. Suffer u mě byli nejlepším melodickým punkrockem u nás a po 15 letech, jim to snad mohu říct, že? Vy se na mně za to snad nebude zlobit! Klaním se – díky! S úctou, brůdr Sam (S)

http://www.suffer.cz

PS: Na http://www.suffer.cz v části DOWNLOAD najdeš zdarma kompletní Suffer diskografii, včetně skladeb z kompilací a nevydaných věcí. Najdeš i velice staré předělávky „Rent“ (Pet Shop Boys cover 2002) a „Šváb“ (Kritická Situace cover 2003).

TRACKLIST:

1/ Intro
2/ Call Of Memory
3/ Same Old Times
4/ B-Song
5/ Sleepers
6/ Scary Alley
7/ The Last Drive
8/ Daily Dogs War
9/ One Day
10/ Devil Queen
11/ Finally
12/ Outro

Žádné komentáře: