neděle 18. března 2012

Arctic Flowers – Reveries


LP (Sabotage Records)

Pěkný název pro kapelu a povedený obal - tyhle dvě věci zaujmou od prvního pohledu. Případný další zájem může vzbudit informace, že Arctic Flowers jsou z Portlandu (USA) a v jejich sestavě najdeš členy Signal Lost, Defect Defekt. Samozřejmě zajímavá jsou i vydavatelství, která se o vydání postarala a pokud bych mluvil jen o Sabotage Records tak povím, že to je velice zajímavý label, který vydává zajímavé současné kapely. Myslím si, že většina, snad i všechny, Sabotage vydané desky stojí za pozornost.

Recenze na Artic Flowers by se nechala „odbýt“ jednoduše a stručně: „pocházejí z Portlandu a v jejich sestavě najdeme členy Signal Lost“. Šlo – řekl bych tím všechno podstatné, ale zároveň by to byla škoda. Od prvního dojmu vnímám Artic Flowers jako velice zajímavou kapelu a zmíněné „navádějící“ informace, myslím místo lokalizace a zmínku ex.Signal Lost členech, určitě mnohé napoví. Artic Flowers tj. matematika 2 + 2 = 4, dvě holky + dva kluci. Základem jejich tvorby je mix crustu & punku, slyším odlesk zvuku portlandských kapel a mix je obohacený o spoustu dalších vlivů - postpunk, hardcore, peace punk. Znějí osobitě, ale i zvláštně. „Reveries“ je deska, která je svým způsobem stylová a přesto v ní cítím velkou otevřenost, ale i snahu hranice posouvat. Možná je to však jen můj pocit. Kapela se svým způsobem nebojí experimentovat, přesto je mahrávka je kompaktní a silná. Jako důležitý beru i fakt, že A.F. působí skromně, což je tuším i pomyslné pojítko většiny kapel, které vycházejí na Sabotage Records.

V tomto odstavci si od Artic Flowers odskočím a zase vrátím. Jak žijeme dnes a jak jsme žili před lety – každý srovnává. Je lépe nebo hůře? Neřeknu tak ani tak, ale jedno je jisté - že je to „v prdeli“ už tuší téměř každý. Kde končí energie každého člověka? Je utopená v každodenní šedi. Dnes ráno jsem například slyšel v rádiu, že za zvýšené ceny paliva v ČR může tíživá situace v arabských emirátech. Lidi snad ale nejsou blbý a tlak, jakým působí zvyšování cen i mlžení politiků, manažérů, prodejců, dealerů, již dopadá téměř na každého. Nedávno jsem četl dva rozhovory s mým oblíbencem Jaroslavem Duškem a z celého kontextu vytrhnu jednu větu, která plynule navazuje na to, o čem je text „Rising“ od Artic Flowers: „Systém je zkrátka vytvořený tak, aby ho jedinec nezvládl, ale naopak aby systém zvládl jedince“ (J.Dušek). „Rising“ je o tom, jak zrácíme svá ranní odhodlání a umořeni končíme den s večerní frustrací a positivní ambice jsou ničeny systémem. Artic Flowers ve své lyrice dostatečně odrážejí šeď obyčejných dní a prokládají ji osobní rovinou, bojem jedince – což je jim výrazně dodává na síle. Takže výsledný dojem vyzní snad i optimisticky. Člověk se naučí být šťastný téměř kdekoliv.

Hudebně nejsou Artic Flowers nějak extra rychlý. Deska se po celkem svižném začátku zklidní již úvodní „Fall to Pieces“ a čím jsme blíže pomyslnému konci, tím více se zpomaluje. Písničky jsou těkavé a mají zvláštní „punc divnosti“, obdobný tomu, který má většina kapel na Alternative Tentacles. Slyšíme melodie, které jsou melancholické a já jsem si při druhé „Blue Heelers“ vzpomněl na Pertrograd. Hodně se mi libí prostor, jaký mají jednotlivé nástroje na své „zviditelnění“ a zároveň fakt, jak celek šlape dohromady. Rytmika, i nálada, celé desky osciluje – je opravdu pulsující. Udržuje mně to ve střehu? Říkám ano! Osciluju podobně jako při poslechu Red Dons, The Revisions, Observers. Kytary mají místy příchuť The Estranged a věříte, že díky hlasu zpěvačky místy slyším i holandské Bambix? Deska je dlouhá tak akorát, vlastně je spíš kratší než delší, ale to beru jako její klad – je tam všechno, co tam má být – zárověň jsem byl nucený ji stále a dokola otáčet.

Velice zajímavá kapela a silná deska, která vyšla koncem roku 2011 za spolupráce Sabotage Records & Trujaca Fala Records – díky! … jo zapiš si za uši - Artic Flowers: Portland + Signal Lost = zaslouží si pozornost … (S)

PS: Celou desku zdarma stáhneš na blogu Sabotage / Taken By Surprise - http://twoheartsarebetterthanone.blogspot.com/ , i s obalem a texty. Tím možná psaní recenzí ztrácí smysl, ale mně se o ní prostě chtělo napsat pár řádek.

PS1: Chcete slyšet můj tip na hit? Nejspíš sedmá pecka „Rising".

PS2: Další tip na kapelu z Portlandu a ze stáje Sabotage Records jsou Coldbringer.

http://sabotagerecords.net
http://twoheartsarebetterthanone.blogspot.com

http://maximumrocknroll.com/2011/08/12/life-during-wartime-interviews-arctic-flowers/

Tracklist:
01. Fall to Pieces
02. Blue Heelers
03. Cri de Coeur
04. Crusaders + Banshees
05. Double Edged
06. Reveries
07. Rising
08. Vexed

Žádné komentáře: