sobota 17. prosince 2011

Chip Hanna – Mucho Americana


7“EP (Rock Star Records)

„… když se západ v šeru skryl, kovboj kolty odložil, za sebou má velmi perný den. A když kolty tasit chtěl, černej Bill ho předešel, a on klesá kulkou zasažen ...“ Nepředstavíte si obdobně klasickou zápletku na divokém západě? Chip Hanna je novodobý kovboj, chlápek nejedné tváře a znát ho můžeme jako bubeníka U.S. Bombs nebo One Man Army, člena projektu Chip Hanna & The Berlin Three a před pár lety se vydal, jako hodně amerických punkových muzikantů, na sólovou dráhu. Na této cestě vychází z klasického amerického country. Jeho desky v Evropě vycházejí na sympatickém labelu z německého Aachenu - Rock Star Records. „Mucho Americana” je tří písničkový singl, který navazuje na velkou desku “ The Old Country “ a singl “Outlaws“ (oboje Rock Star). Chip Hanna má za sebou tuším dvě evropská turné a několikrát se ukázal i u nás v ČR, takže by neměl být zcela neznámou persónou. Jeho tvorba je návrat ke kořenům, k americkým kořenům, zpět ke country.

Debutní album Chip Hanny vydali Rock Star v roce 2007. Čas letí strašně rychle a jak je vidět, Chip je stále na cestě. Pokračuje směrem, který nastínil na své prvotině „The Old Country“. Desce vévodil krásný malovaný obal, na kterém jsou nakreslené kromě jeho podobizny i čtyři ikony country – Hank Williams, Johny Cash, Merle Haggard a David Allan Coe. Kořeny jsou jasně znázorněné a tihle písničkáři ho nejspíš ovlivňovali v jeho tvorbě. Chip Hanna hraje klasické country. Jeho písničky jsou plné veselých i smutných příběhů, hravé i náladové a díky jeho punkovým kořenům je cílová skupina posluchačů jasně vymezená. Ocení ho všichni posluchači Austina Lucase, Chucka Ragana, Tima Barryho … atd. … těch aktuálních jmen je stále víc.

Rock Star Records funguje spousty let a dělají ho bráchové Timo a Mario. Mají tuším i sítotiskovou dílnu a většina obalů dělají. Singl „Mucho Americana” vychází v klasické singlové kapse, s potištěnou vnitřní stranou obalu. Na singlu jsou tři písničky, respektive dvě - úvodní „El Dorado“ je „spoken word“ - mluvené slovo (něco ve stylu písničky Tima Remise na splitu s Aranem Epochalem) a jeho autor je Edgar Allan Poe. Hned po něm následuje „A Vanishing Race“, kterou původně napsali Johnny Cash a Johnny Horton. Na druhé straně, označené jako „blood side“ je „Ballad Of The Six Gun“, bloumavá a silná balada, která se stylově pohybuje někde mezi Bonnie Prince Billy a Austinem Lucasem.

Ani nevím, kdy se ve mně vzala vášeň pro tenhle tip muziky. Nebyl jsem odchovaný country, Michala Tučného mi doma občas pouštěli a velkou náklonnost ve mně vyvolala deska Metroshifter „Generation Rx“, která zněla jako hodně rozvrzané lo-fi „country“. Jo, abych nezapomněl - Tři čutory mám taky v oblibě! Singl „Mucho Americana“ je příjemná záležitost, dobře se poslouchá a náladou jako by navazoval na aktuální desky od Chucka Ragana nebo Joe Snodgrasse. Muzika od všech zmiňovaných není o tvrdosti, šokování – jako na dlani se na platformě hardcore/punku nabízí vnitřní klid, prostor na přemýšlení nebo si při jejich poslechu můžeš hrát doma s miminem nebo svým psem. V téhle uspěchané době to není vůbec málo … (S)

http://www.rockstarrecords.de
http://www.chiphanna.com

http://www.rockstarrecords.de/releases/chip-hannamucoamericana/chip-hanna-mucho-americana.html?det=36472

Pure Side:
Eldorado/ Spoken Word
A Vanishing Race

Blood Side:
Ballad Of The Six Gun

Deska vychází s kupónem pro bezplatný stáhnutí skladeb v mp3 kvalitě z internetu.

Žádné komentáře: