neděle 6. října 2024

K​.​O​.​S. (Kinetic Orbital Strike) - The True Disaster
























7"EP (Phobia Records)

Phobia Records je d-beat / crust / punk vydavatelství z Velkého Oseka. Zní Ti lokálně? Zdání klame, vycházejí tady světové kapely a již několikrát jsem se přesvědčil, že se vyplatí novinky u labelu sledovat! Tohle ale ví každý cruster, že? Jednou z nových nahrávek na Phobia Records je singl kapely K​.​O​.​S. nebo také Kinetic Orbital Strike. Ne, nejsou ze Švédska, je to punková palba ze země za velkou louží, Philadelphie, Pennsylvanie. The True Disaster je jejich nové, v pořadí druhé EP. Navazuje na jejich debutní nahrávku, která vyšla v loňském roce na Phobia Records. Dočetl jsem se, že vály jsou ze ze stejného nahrávacího session jako jejich debutní EP / demo. Co říct na úvod? Je to válec, palba, totální buldozer! 

Phobia Records je velice aktivní label, vydává usilovně a K​.​O​.​S. (Kinetic Orbital Strike) jsou zajímávou kapelou ze země za velkou louží. Skvěle jim to šlape! Osobně mám rád singly, malé desky beru jako punkové médium. Vychází jich ale čím dál tím méně, nejspíš díky jejich vysoké výrobní ceně. EP je ideální formát pro fastcore kapelu, jejich velkou desku a pro partu jako jsou K​.​O​.​S., je EP určitě vhodným formátem. Nemáš čas se nudit, kapela Ti neservíruje ve stopáži EP své válce a na víc není prostor. Žádné nastavování, palba od první do poslední vteřiny. V popisce na profilu labelu jsou u kapely napsaná přirovnání ke kapelám jako Anti-Cimex, Disaster, Disclose, Framtid... sedí to! Snad bych ještě doplnil amíky PHYSIQUE (Olympia, Washington) nebo DISFEAR. Cirkulárka se točí a všechno semele! 

The True Disaster  Ep vyšlo na Phobia Records pod uctyhodným katalogovým číslem PR293 a je to skvělý singl. Jizda, která Ti vyčistí hlavu. Kolovrátek, opakující se, přímočarý, hrubý a svěží! Vše je je "vyhulené" na maximum, přesto to zní skvěle a má to tah na branku. V hudbě není nic navíc, dostaneš jen tlak a zase přímočarý tah na branku. Obal je perfektní, kapsa, přehnutý insert s texty a vinyl v černém papírovém sáčku. Grafice vizuálu vévodí lebka, ale napočítáš jich tam myslím osm... pecek je na singlu pět, perfektně propojených. Valý to a ty bicí... Cirkulárka jede z kopce, zastavíš jí? Mastering je z dílny Enormous Door Studios. 

Když jsem se díval na sestavu kapely, určitě je zajímavý výčet dalších kapel, se kterými jsou spojení -  Hatred Surge, Mammoth Grinder, Power Trip, Vaaska, Dark Thoughts, ale výčet to není úplný. Super nahrávka! (S)

kineticorbitalstrike.bc.com 
phobiarecords.net 

Desku věnovali Phobia Records, díky!

čtvrtek 3. října 2024

Telex - Řeznickej kr​á​m
























2xLP (PHR Records)

U PHR Records vyšla v letošním roce vinylová verze jediné demonahrávky "Řeznickej krám" od jihočeské hc / punkové legendy TELEX. Ano, již potřetí a tentokrát v rozšířeném vydání na dvou dvanáctipalcových vinylech! Před pár lety, v roce 2016, vyšel díky usilovné práci PHR Records první vinyl TELEX a to po dlouhých 32 letech od vzniknu kapely. Pro velký úspěch vyšlo druhé vydání a letos, 35 let od natočení vyšla kompletní nahrávka jako double LP. Hrubým hardcore punkem posluchače vrací do dob "totáče", kdy hardcore / punks a jiná alternativní mládež neměla na růžích zrovna ustláno.

Osobně si myslím, že na jihu nebude pankáče, který by TELEX a jejich charismatického frontmana Karla Boušu neznal. Punková brigáda jihočeský pravdy! Pro Ty co mají doma knihu Kytary a řev, aneb co bylo za zdí od Filipa Fuchse (R.I.P.), rozhodně doporučuji hodit TELEX na tác gramofonu, ohulit to na maximum a začíst se při tom do řádek o punk rocku a hardcore v Československu před rokem 1989. Opakuju, co všichni určitě vědí, zmíněná publikace je krásným průvodcem historií CZ punk rocku / hardcore, kde je poutavým stylem historie v našich lokálních poměrech sepsaná. Jestli nemáš, půjč si ji od taťky nebo staršího kamaráda! 

Osobní rovina, byl jsem ve druháku na střední průmyslové škole ve Strakonicích. O muziku jsem se zajímal a vstřebával jsem cokoliv, co přicházelo. Pamatuji si jako dnes, že mé první kazety byli TELEX "Řeznickej krám", několikátá kopie kopírované originálky a nahraná kazeta Boneless Ones "Skate For The Devil". To se bavíme o hardcore punku. Strakonická scéna přinesla v dalších letech spoustu dalších zajímavých kapel, ale to je na časové ose zase jiný příběh. TELEX je pro mně stále něco speciálního a když slyším úvodní intro Řeznického krámu, jako bych omládl. Hrubý autentický hardcore punk, zní podobně jako když jsem ho slyšel před mnoha lety - je to jízda! Neotesáná rychlá cirkulárka, zahraná rychle a na možnosti své doby perfektně. V palici je to zapsané na věky, stejně jako intra k jednotlivým písničkám. Na nahrávce najdeš zlatý fond TELEXU, pecky Kam vítr tam plášť, Zlatá mládež, Skejtová Růžena, Rakovina, Zlatý Slavík... Dneska ráno v šest, Poběhlice... Továrna na tvý sny... 4 minuty... Ty pecky jsem slyšet tisíckrát! Některý jsou lepší, všechny jsou přímočarý, autentický a neotesaně hrubý. TELEX se s tím nemazlil!

TELEX vznikli v roce 1984 jmenovali se Novodur - první jihočeský punk rock! TELEX byli pokračovateli NOVODURU, kterých převážná část tvorby tvořili předělávky převzatých skladeb (Exploided, Partisans, Busines, Chaos U.K., G.B.H. ...). Hodně coverů najdeš i v repertoáru TELEXu (Kam Vítr Tam Plášť - Armia, Zlatý Slavík – The Exploited, Co Tě Nepálí – Sacred Denial, Chromovaná Jehla – The Partisans, Poběhlice – Blitz, Sehni Hřbet – Dayglo Abortions, Továrna Na Tvý Sny – The Partisans, Kluci Jdou Do Války – English Dogs, Znám Ty Tvý Komedie – Dayglo Abortions ... převzatá hudba, doplněná o vlastní české texty.) Jen pro zajímavost, covery hraje spousta skupin, ale když jsem zmínil Pecku Poběhlice (hudba Blitz), skvěle ji hrají i moji oblíbenci z Francie Syndrome 81, Ti ji pro změnu zpívají ve francouzštině.

Po Sametové revoluci vyšel TELEX i na vinylové kompilaci pojmenované Epidemie u Multisonic, což rozhodně nešlo označit jako punkové vydavatelství. Na svoji dobu ale byla Epidemie poměrně zajímavým výběrem, nejraději jsem z něj měl TELEX a Kritickou Situaci, hlavně písničky Šváb a Chlapci A Chlapi. Stejný lidi, stejný písničky - část kapely toužila po opravdové palbě, rychlé muzice a v roce 1991 leze na světlo L.D.Totenkopf. Hrají hrubý thrashcore a jejich vinyl najdeš i v nabídce PHR Records. TELEX se po svém "rozpadu" dali několikrát dohromady v různých podobách comebacků, Karel Bouša a různé doprovodné sestavy. 

Řeznickej kr​á​m beru jako jednu z základních nahrávek českého hardcore / punku. Hrubý autentický hardcore / punk, který nechá ochutnat předrevoluční zvuk, který hrála závadná mládež! Většinu pecek mám v hlavě a spousta z nich během let zlidověla. TELEX mám i jako vzpomínku na doby, kdy jsem se s hardcore / punkem seznamoval. Dokument doby, takové to bylo, takové to je a byly to časy, kdy dělat si co chci, nebylo vůbec samozřejmé. Být jiný, punk nebo cokoliv jinak divného, nebylo vůbec jednoduché a přinášelo to množství osobních problémů. Když teď TELEX poslouchám, vlastně hodně z jejich válů lze použít i na dnešní dobu. Obal desky je naprostá klasika, je překreslený z demo kazety a novou tvář mu dal stejně jako u předchozích vydání mistr tuže Robert Bejrůt Gizbern. Je to paráda! Součásti vydání je i rozevírací insert s historii kapely a najdeš v něm všechno potřebné - navíc i texty i další informace kolem. Proti drogám, proti válce, proti rasismu! Fuck - off disco. (S)

punkrock.cz 
papagajuvhlasatelrecords.bc.com 

Desku věnovali PHR Records, díky!