pátek 31. května 2024

DOWNWINDER - Claws of Despair
























12"LP (Insane Society + více labelů)

DOWNWINDER  jsou crusteři z řeckého města Volos a v kooperaci několika labelů jim vyšlo druhé album s názvem Claws of Despair. Kapelu můžete znát i díky jejich účasti na kompilaci Tribute to STATE OF FEAR nebo jejich debutu, který vyšel stejně jako aktuální novinka za spolupráce s tuzemským labelem Insane Society. Album spatřilo světlo světa začátkem letošního roku a Downwinder na něm přicházejí s osmi novými skladbami, ve kterých se prolíná crust, stenchcore, d-beat, smíchaný s oldschool death metalem, thrash metalovými riffy a rock´n´rollem. Ano, je to tam všechno!

Od prvního, až do posledního tónu je to jízda! Členitá a svým způsobem melodická! Srážku death metalu, crustu, d-beatu, stenchcore, vyzdvihuje rock´n´rolový švih, skvělé riffy a perfektní utopený hrubý vokál. Riffy vtahují do děje jako lákavá reklama! Instrumentálně je vše zmáknuté, valý to kupředu - zpátky ani krok. Kytary jsou rychlé, ostré a s vokálem to šlape. Asi bych neřekl, že tohle je metalová nahrávka, DOWNWINDER si berou od každého stylu kousek a vytvářejí muziku s vlastním ksichtem. Energií a osobitou atmosférou. O co víc zněla první pecka rock´n´rolově, hned druhá je pomalejší, sekaná a proložená zajímavými kytarovými riffy. Vokál je stabilní, utopený a hrubý. Třetí skladba Tear Down The Force, vše je čitelné a nejvíce pozornosti na sebe strhávají kytary a vokál. Stejně jako každá hudba má spoustu tváří, je na tom podobně i metal. Tear Down the Force přináší výrazné thrashové riffy a celkově je hodně členitá, nápaditá! Ve všech skladbách nechybí jedna podstatná věc a to jsou melodie. Prolínají se celým albem. Stejně jako DOWNWINDER mají svoji energii a členitou strukturu skladeb, mají i melodie svoji specifickou podobu, občas až atmosférickou. Nechci se opakovat, ale album Claws of Despair má tah na branku a přináší velkou spoustu energie. Vtahuje do děje a upozorňuje na sebe! Skvěle se na něm pracuje s tempy,  rychlostmi a kytarová sóla jsou jako dobré koření. Jednotlivé skladby jsou poměrně dlouhé, mají dvě až přes čtyři minuty. Rozhodně nenudí a to i díky členitosti a pestrosti. The Toxic Sawder je zajímavá svojí utahanou náladou, proloženou thrashing riffy. 

Obal desky je z dílny Doomsday Graphics a je zajímavý. Zmutovaný motorkář? Ne, klasický motiv - zlo, válka a jak pod ním píše jeho autor - "Válka je zapomnění a duch lidstva". Grafika není klasická černota s bílou, ale je bílý obal s černým tiskem! Líbí se mi!

Neznám moc řeckých kapel, baví mě Selofan, ale to je jiný styl než hrají DOWNWINDER. DOWNWINDER na to jdou z jiné strany. Na koncertě bych si nejspíš ukroutil hlavu a vlastně je to energický soundrack pro dnešní svět, dny! (S)

insanesocietyrecords.bc.com 

Insane Society Records

 

Desku věnoval - Insane Society Records, díky!

Žádné komentáře: