středa 21. června 2023

BFD - In Ruinis Urbium - V Troskách Měst
























12" LP (Aback Distribution)

Aback Distribuce s jistou pravidelností vydává nahrávky blízkých kapel svému hudebnímu vkusu a zatím poslední novinkou (teď již předposlední, vyšlo split LP Bakounine / Agathocles) je album kapely Backfliping Dog, ve zkratce (BFD), pojmenované "In Ruinis Urbium - V Troskách Měst". 

Vím, že Aback Distribuce své nahrávky vydává pečlivě, na barevných vinylech a stejně tak je tomu i v případě desky "In Ruinis Urbium - V Troskách Měst". Motivem obalu je molotov, zápalná láhev, nechybí texty a barevný vinyl. Osobně mě zaujal počet vylisovaných desek 520, to beru v dnešní převinylované době jako uctyhodný počet. Nic tím nechci říct, jen přemýšlím nahlas. V každém případě pěkně odvedená vydavatelská práce.

BFD jsou z Horní Bečvy a fungují od roku 2003, letos slaví kulaté narozeniny - 20 let. Vinyl vychází ke dvacetiletému výročí kapely pod hlavičkou Aback Distribuce. S BFD jsem se zatím na žádném koncertě, ani nahrávce nesetkal, takže tento vinyl je mé první seznámení. Fungují poměrně dlouho a jak jsem zjistil mají venku CD album, CD split s Human Fault, na Papagájův Hlasatel vyšlo split LP s The Breed, jako lathecut LP v malém nákladu vyšla nahrávka "Remastered Edition 2006-2008-2014" a poslední novinkou je "In Ruinis Urbium". 

Album je hrubé, členité - prolíná se na něm přímočarost, i melodie. Uslyšíme dvanáct energických hardcore punkových pecek se solidním "moderním" zvukem ze studia Davos Vyškov. Nahrávka šlape a je znát, že kapela si piluje svůj vlastní přístup a ksicht. Osobitý hrubý zpěv doplňují v některých písničkách hostující zpěváci a hlavně doprovodný ženský vokál ve skladbách “Revoluce od stolu”, “Bečva nevyšumí” a “Historie” je příjemně osvěží. Trombon a housle, jsou nástroje, které běžně v hardcore punku neuslyšíš, BFD je používají a nezní to špatně. Rozhodně se díky nim objeví nový rozměr a písničky zní nevšedně. Texty reflektují dnešní dobu a přináší jiskru, která může zažehnout individuální žár - "Ve svém těle malou jiskru máš, ta která se změní v žár ...". Je z nich cítit názor, vzdor, touha po svobodě a naplno prožitém životě - "Zvedni se a žij, někdy je lepší shořet, zvedni se a žij, než pomalu vyhasnout ...". "Rasisti se budou zase bát, až si vezmeme ulice zpět, náckové se budou taky bát, až je po nich budeme nahánět". Souhlasím, bylo by fajn, kdyby se začali náckové zase bát. Zatím to tak, ale bohužel moc nevypadá. 

Pokud máš rád český hardcore punk, máš tady další puzzle do skládanky. (S)

ABACKDISTRORECORDS.BLOGSPOT.COM 
backflipingdog.bc.com 

Desku věnovalo vydavatelství Aback Distribuce, díky! 

Žádné komentáře: