pondělí 28. listopadu 2022

War//Plague - Manifest Ruination
























12"LP (Phobia Records)

War//Plague jsou crust punková kapela z Minneapolis a její členové prošli mnoha kapelami (Deadstate, Fear Of The Known, Flux Of Disorder, Mass Extinction, Pontius Pilate, Provoked, Tau Cross, Pontius Pilate...). Manifest Ruination je, pokud se nepletu, v pořadí jejich čtvrté album a navazuje na poměrně bohatou diskografii kapely. Poprvé jsem se s nimi setkal v roce 2019, díky desce Into the Depths, která vyšla na velice aktivním lokálním labelu Phobia Records. Boss Mirek vydává jednu desku za druhou a určitě je dobré sledovat jeho produkci. Na Phobia Records najdeš crustové klenoty a řekl bych, že War//Plague k nim rozhodně patří! S očekáváním jsem se proto těšil na jejich novou desku Manifest Ruination a právě ona je jednou z novinek na Phobia Records (vyšla opět za spolupráce s Organize And Arise). O War//Plague by se dalo říct, že jsou "veteránská" kapela, ale bylo by to zavádějící, člověk je tak mladý, jak se cítí a z jejich nahrávek se hrne energie a crust metalová vitalita!

"Vacillation" je silný začátek desky, vrstvené kytary a hlavně spolupráce kytar s bicími je úžasná. Spolupráce, která žene celý tenhle kolos kupředu! Nové album přináší deset válů, kde je crust punkový živel dokrmovaný hrubým řevem a střetem mnoha vlivů. Je cítit síla, energie a během poslechu se dostaneš k mnoho silným momentům. Mě osobně hodně baví skladba "Synthetic Forms", snad už díky její členitosti a epickým kytarám. Hodně silný song! Vlastně se mi po zbytek desky usadila v hlavě a doprovází mě její naléhavost a atmosféra. Během dalších pecek máš možnost stoupání do epických výšin, proložených metalickými vsuvkami a celé je to podpořené valící se rytmikou. Klasický crust punk kolovrátek a hlavně silné melodie, které stále vylézají na povrch a zůstávají mi v hlavě. Celou desku spojuje energie - je to jízda! Super je i zvuk celého alba! Při poslechu někde v pozadí stále slyším "d-beat kolovrátek", přesto napovrch střídavě vylézají různé impulzy. Muzika War//Plague je stylová, přesto členitá a slyším v ní i thrash, metal nebo black metalové postupy. 

Manifest Ruination je o zmaru, nejen v dnešní společnosti. Cítitit ho může každý. Album je ale i o skvělých kytarách a silných vrstvených melodiích. To mě zaujalo téměř od prvního poslechu, stejně tak jako parádně pozasaný hrubý vokál. Punk is Protest! - to je heslo ve děkovačce! Perfektně vystihuje strohou podstatu punku, je to nadčasové! War​/​/​Plague na své nové desce Manifest Ruination skvěle přetavují negativní věci kolem nás v něco positivního. Co? Snad v sílu a chuť se s věcmi kolem nás nějak vnitřně poprat. Celé desce ale vládnou riffy, silné riffy, texty o společnosti - zmaru, protkané jiskřivou crustovou kytarovou linkou. Silné skladby, které Ti ale dávají i možnost jistého potěšení - zábavy, texty zase naději bojovat! Svět stále není lepším místem k životu a asi hned tak nebude, vyplatí se ale v daných mantinelech vytvářet své vlastní mikrosvěty!  Muzika War//Plague k tomu může být vhodnou kulisou. Crust punková válka stále trvá a War//Plague mohou být aktuálním palivem pro Tvůj mladický nebo stařecký vztek. Opět skvělá deska! (S)

phobiarecords.net 

Seznam skladeb:
1. Vacillation 00:00
2. Subterfuge 03:33
3. Bed Of Nails 06:43
4. Synthetic Forms 09:33
5. Grief 13:27
6. Manifest Ruination 16:32
7. Vultures 20:34
8. Anxiety 24:47
9. Disruption 28:03
10. Necrosis 29:11
 
Desku věnoval Mirek, Phobia Records - díky! K poslechu ji najdeš na phobiarecords.bc.com.

Žádné komentáře: