neděle 13. listopadu 2022

Selene - s/t
























MCD (DIY)

Selene ze Strakonic vypustili nové EP, o kterém stručně informují na svém profilu "nahrané bylo v létě a vydáno za úplňku 9/10/22. Najdete ho i na všech digitálních platformách, spotify, youtube music, atd.". Nahrávka vznikla u Amáka v Golden HIVE Studios. Zní výborně, ale co čekat?

Selene - post rock, emo ze Strakonic. Je to strohá popiska, která nic moc nenapoví. Faktem je, že kapela má "venku" čerstvé EP, které vyšlo elektronicky a v minimalisticky udělaném singlovém CD. Vezmeme to postupně, začnu lokalizací, městem Strakonice -  punk i hardcore, emo rock, zde měl své periody a období. Rád jsem tam jezdil na koncerty a mé nejoblíbenější období?  Akce v malé hospodě Na Habeši, doba Evil Punk Crew a hardcore kapely No Reason, Stenmark, Delusion, Underfire nebo emo punkový Endstation, Jaywalker, v jistém období i Stepson, a hlavně Landmine Spring. Melodické kapely ze Strakonic bych bral jako spojnici, která nás dovede k Selene. Další popiskou z jejich profilu je "kapela Selene vznikla na podzim roku 2019 ze střepů strakonických kapel Jaywalker, Glasswall ..." Hlavní postavou je pro mě Vlasta Marek, který hrál ve většině jmenovaných melodických kapel a mezi jeho novější projekty patří Sneeze nebo VM. Všechny Vlastovo projekty nebo kapely se točí kolem kolem popisek emo punk, melancholie, energie, kytara a zpěv - hrané od srdce a emotivně! Kytarovky, kterým v žilách koluje krev Lifetime, Shades Apart, Leatherface, Jawbreaker, Broccoli, Doctor Bison, Jawbox, Husker Du ... Myslím, že "modří" už vědím, kterým směrem cesta povede, že?

CD EP přináší čtyři písničky melodického / melancholického emo rocku (punku). Chytám se od prvního poslechu a pokud pokud Ti něco říká text výše, budeš spokojený. Oproti projektům Sneeze a VM, jsou Selene regulérní kapelou a znějí podstatně "veseleji". Temnější náladu Sneeze nahrazuje veselejší "feeling", emoce. Před lety jsem dělal s Vlastou rozhovor a jedna jeho část vlastně vystihuje tvorbu Selene: "Všichni poslouchali buď „moc hardcore“ nebo „moc emo“. A mně se líbilo něco mezi. Měl jsem rád melodii v punkrocku a zároveň to muselo mít nějakou melancholii. Měl jsem takovou svatou trojici - Shades Apart, Leatherface, Jawbreaker." Vezmi své oblíbené kytarovky, přidej zmíněnou popisku a máš Selene! Je to chytlavé a emotivní. Super! (S)

profil Selene 
SELENE | 14–15 minut z Ostrova 

Odkazy: Rozhovor s Vlastou Jaywalker 

Žádné komentáře: