středa 7. října 2020

The Restarts – Uprising

Londýnské punks The Restarts není potřeba zdlouhavě představovat. Hlavně v našich končinách mají své jméno díky nahrávkám na Malárie a PHR Records. Po šesti letech od posledního alba „A Sickness Of The Mind“ jim během loňského podzimu vyšlo pod hlavičkou Pirates Press Records (za spolupráce s No Label Records) nové album pojmenované „Uprising“. Od prvního pohledu je více než jasné, že se jedná o útočnou punkově jedovatou desku.

Pro mnoho punks bylo album „Uprising“ očekávanou deskou. Punkový trojlístek tvoří stále autorská dvojice Robin & Kieran, podepsaní většinou textů a muzikou & doplněná novým bubeníkem Jeremym. Grafiku desky opět dělal Kieran a je skvělá! The Restarts se mi líbili vždycky, přiznám to hned v úvodu svého psaní. Hrají energický punk a nepolevují ani s novou nahrávkou. Stále se jedná o energický punk s thrashing kytarou, ska pasážemi a jedovatým štěkavým Kieranovo vokálem, který doplňuje kytarista Robin. Album má silný zvuk (master dělal Daniel Husayn, North London Bomb Factory), tah na branku a vyzdvihuje ho i fakt, že The Restarts se nebojí poukazovat na palčivá témata v současné společnosti. “Uprising“ je jízda přesně v duchu předchozích The Restarts nahrávek. Viděl jsem tuhle kapelu asi dvakrát živě a vždycky to bylo hodně dobrý. Jednou v nějaké zaplivané olomoucké putice a podruhé ve Vídni v EKH, kde hráli s Bloody Phoenix (jo, tam to bylo o hodně lepší). Energický punk v podání The Restarts jede kupředu bez sebemenšího škobrtnutí a jeho tvůrci se nebojí prokládat punk kytarovými sóly a ska pasážemi. Jasně na oboje dojde i na desce „Uprising“ a myslím si, že to k The Restarts již neodmyslitelně patří. Stejně jako občasná thrash kytara. Líbí se mi to a nemám s tím nejmenší problém, kapele to otevírá dveře k stylově „širšímu“ publiku a hlavně vzniká namíchaný koktail z různých stylů. Je zajímavé poslouchat, jak mezi nimi The Restarts balancují a vytvářejí svůj osobitý energicky mix, ve kterém se vše propojuje. Punk, ska a snad i zmíněný thrash. Kytary jsou silné. Líbí se mi, jak vytvářejí melodické pasáže, sóla a podpořená bicími, bassou a zpěvy. Výsledek je skvělý - energický punk! Vyzdvihují ho silné texty plné vzteku a hněvu plynoucí z nerovnosti a nespravedlnosti ve společnosti. Všichni většinu problémů o kterých The Restarts zpívají známe. Některých se týkají, jiní se k nim vyjadřují a další třeba mlčí. The Restarts témata vytáhnou, propojí je heslem „We are revolting!“ a silou své muziky je tlačí do posluchačů. Má to sílu a je osvěžující vidět, že i věcné pojmenování problémů, jejich vyzdvihnutí, má rozhodně smysl. Kdybych měl jmenovat nějakou aktuální punkovou kapelu, která je pro mně inspirativní, určitě by to byli The Restarts.

Energie není nekončená a každý máme daný svůj kontokorent, ze kterého lze čerpat. Někdy se dobíjí, baterka vydrží déle, jindy se pouze čerpá a může se stát, že přijde okamžik vybití, v horším případě totálního vybití. The Restarts muzika je energická a baterky rozhodně dobíjí. Možná znáte slova (nebo knihu NÁŠ DŮM JE V PLAMENECH, Broken Books) od Grety Thunberg ve kterých říká „chci, abyste jednali, jako kdyby byl dům v plamenech ...“ a přesně tímhle proslovem začíná první písnička „Panic“. Proslov a Gréty s náslenou The Restarts verzí. The Restarts jsou neúnavní, jak v útočných textech, politických aktivitách, tak v podání jejich energické mixu old school punku a ska. Přesně v tomhle duchu odstartovali desku "Uprising" a přesně taková je i celá deska. Nemá asi slabé místo. V upoutávce na novinku kapela varuje: deska obsahuje ostré politické kritiky týkající se gentrifikace, duševního zdraví, původu homofobie, závislosti a politického cirkusu, kterým je Brexit! Většina textů je navíc velice trefných! Na novince najdeme i píničku "The One Percent", ze splitu Subhumans / Restarts - 99% / 1%, který předcházel vydání nové desky.

Mix vzteku a energie, to jsou The Restarts i na desce „Uprising“! Revoltují a hrdě se na obalu hlásí k heslům „trans right, free Palestina, keep abortion legal, black lives matter, refugees welcome, save the nhs, be gay do crime ...“ Skvělá punková deska s přesahem! (S)

Seznam skladeb:

A:
1. Panic
2. Living A Lie
3. Shut Doors
4. First World Problems
5. Out And Proud
6. The One Percent

B:
7. Uprising
8. Black Dog
9. A Dark Day In September
10. The Fork
11. 20 Years
12. New World Order

https://shop.piratespressrecords.com/collections/new-featured-music/products/the-restarts-uprising-lp-cd

Desku poskytlo vydavatelsví http://piratespressrecords.com.

Žádné komentáře: