čtvrtek 19. prosince 2019

Risposta | rozhovovor



Bez varování a reklamy o sobě dali nedávno vědět crustpunks z Brna / Dis-notic (Přísnotic) – Risposta. Novotou ještě voní jejich nový 10“LP pojmenovaný „Železná svoboda“ a před sebou máš krátké povídání o aktuální desce, Rispostě ...

Otázky: Samuel. Odpovědi: Risposta.


Zdravím Rispostu! Překvapili jsme mě strohou informací " po dlouhém „po dlouhém a komplikovaném porodu přišlo na svět 10" LP Železná svoboda“. Povězte něco o Rispostě a Vaší nové nahrávce. Byl to Vás úmysl vydat desku tímhle stylem?
Zdar, novej matroš na novou desku vznikl tak nějak přirozeně s návratem "staronovýho" kytaristy (i bubeníka) Toma, kterej rozšířil předchozí 3-člennou sestavu o druhou kytaru začátkem roku 2018. Na podzim jsme těch 8 válů nahráli a jelikož jsme i předchozí splitko s Bricanyl Turbuhaler vydávali svépomocí, chtěli jsme to tak udělat i tentokrát a nakonec to dopadlo i s přispěním Ultima Ratio a Tongue Sol Distribución. Volba padla na desetipalec tak trochu i proto, že tenhle formát v doposud vydaných nahrávkách Risposty chybí a stopáž na to seděla. :) Před koncem roku byla deska v lisovně a koncem ledna 2019 u Miry v obýváku. Porod byl obal, který trval nekonečný měsíce, ale lepší pozdě než nikdy.

Risposta vs. rok 2019. Jak vidíte aktuální crust / punk a kde je podle Vás Vaše místo?
Jak na to odpovědět? Aktuální crust /punk? Crustpunk je crustpunk, je to přístup a je to myšlenka, crust punk je jen definice stejně jako hardcore punk nebo třeba metalickej anarcho punk. Není to o tom jestli umíš nebo neumíš dobře hrát a ani tak o tom co konkrétně hraješ, je to o tom co se snažíš říct a jaký pocit do toho předáš. Je fakt, že v aktuální době přehlcení naprosto vším je to někdy víc o tom spíš ukázat jak dobře ten či onen umí hrát a ten přístup a ta myšlenka stojí až někde v pozadí a to už pak není crust/punk nýbrž aktuální crust/punk.

A kde je naše místo? To je záludná otázka…nejlepší koncerty sme povětšinou zažili vždycky někde po plesnivých upocených sklepech (obecních kulturáků a jiných zařízení v různých dědinách a maloměstech), takže bychom asi začali tam, dál taky v chlastem smrdících dodávkách zaparkovaných o lednicu na nelegálních skládkách při okraji městkých periferií, v řece s otrávenýma, nafouknutýma krysama, mezi bandou zlodějů slovenských nerostů, ale někdy se určitě cítíme i na svatyně starých metalistů, nesdílené kanceláře a dětský pokojíčky. :)

Vaše texty, podobně jako grafika desky, zachycují temnější pohledy na svět kolem nás. Osobně vnímám vztek pozitivně - "Vztek! Nechci být ztracen v davu, identické životy pro identické lidi" - dle mého dává impulz k přemýšlení, hledání jiných - třeba životních cest. Jaký je Váš pohled na život, svět kolem nás?
Právě jak zmiňuješ, pokud kolem sebe vidíme něco, co nám zvedne mandle, je to právě ten „vztek“, kterej nás podnítí to zkusit překovat do textu a ventilovat v kapele. Proto ta temnota, asi se se světem a politikou kolem a zejména s jejich špatnýma stránkama snažíme tak nějak popasovat mimo jiný skrz texty a kapelu. Jinak by se dalo říct, že žijeme +/- „normální“ životy, jak nejlíp umíme a s takovou dávkou zodpovědnosti, jakou si každej sám naložíme a uneseme. S tím, že přesně, jak píšeš, se snažíme o věcech (a způsobu životní cesty) přemýšlet, o tom, proč věci sou tak jak sou, jak s nima nesouhlasit a jak je případně dělat jinak.

Ty sám jsi taky hrál v kapele a psal texty, tak asi víš, co chceme říct…a nakonec zdrhls do lesů – to je taky cesta. Někteří k ní nemáme daleko. :)

Je pro Vás důležité ctít nějakou pomyslnou "crustovou textovou uniformitu"? Máte nějaký oblíbený crust punkový text (nemyslím jen Váš)?
Crustovou uniformitu v textech určitě nijak záměrně nectíme a vlastně ani v hudbě, jak už bylo řečeno, píšem texty o tom, co zažíváme, co vidíme kolem sebe a v sobě a co nám vrtá hlavou. Pokud se to protíná s crustovou textovou uniformitou, není to prvoplán... nikdy to není tak, že si řeknem: ještě nám chybí text o válce, napište někdo něco. :)

Z oblíbených textů nás napadá například Kupředu od See you in hell, pak taky třeba texty od Gride, Vir sou pecka, samozřejme Co-Ca a celý rožnovsko. Těch oblíbených textů je nespočet a taky v tom není ryzí crustová uniformita... spíš u nás víc převladá hlavně to punk a až potom to crust, t(h)rash, HC nebo metal.

Když by jsme pod texty na novém desetipalci udělali čáru, a měli vypíchnout nějakou hlavní společnou myšlenku - co by to bylo?
Je to koktejl kritiky špatných stránek společnosti, rezignace, zlosti a nihilu (odraz doby), ale mezi řádkama by měla být rozsypána i trocha povzbuzení k pohledu na svět jinýma očima a dělání věcí po svým.

Zmínil jsi "...někdy se určitě cítíme i na svatyně starých metalistů ..." Na Vaší poslední nahrávce cítím více thrashovou kytaru, než jsem si u Risposty dovedl představit. Baví Vás thrash / metal obecně?
No rozhodně baví, ale určitě se necítíme jako zarytí thrashers, posloucháme více méně vše možné napříč hudebníma žánrama a máme v tomhle společně dost široký záběr. A ten metal v naší tvorbě hrál vždycky svou určitou roli. Už druhá nahrávka na singlu s Reakcí na změnu smrdí metalem. Je pravda, že od splitka s Bricanyl Turbuhaler to smrdí víc, ale to je především hlavně tím, v jaké sestavě jsme se teď potkali a co do toho každý z nás přinese. Punk a metal je to, na čem se shodnem jako celek, a ono se to vždycky nějak projeví.

Chtěl jsem, aby se tohle krátké povídání točilo hlavně kolem Vaší aktuální nahrávky. Kde deska vznikla a kdo dělal obal ?
Deska byla nahrána i zmasterována v prověřeným Hellsound studiu u Honzy Kapáka. Vylisována u Flight13 Duplication v Německu. Koncept obalu vymyslel kytarista Mira a grafické podoby převedl Bery z Brunner Todesmarsch a Coffin Varnish.


Kontakty:

risposta@seznam.cz
bz.cz/risposta
risposta.bc.com 

Žádné komentáře: