pondělí 5. srpna 2019

Completed Exposition – Structure Space Mankind



12”LP (Psychocontrol Records / 625 Thrashcore)

Completed Exposition jsou hardcore punkový trojlístek z Osaky (Japonsko). Hrají rychle a extrémně, drží se hesla „play fast or don´t“. Po několika kazetových demo nahrávkách, singlech, split Ep (s australskými Extortion ...), vydali svojí první velkou desku s názvem "Structure Space Mankind", která nese podtitul "Progress and harmony for Mind“ (Psal se rok 2013 a první demo vyšlo v roce 2004). Album vyšlo za spolupráce známého fast / power violence / grind labelu 625 Thrashcore (není to pro kapelu, která hraje rychle, samo o sobě nejlepší reklama?) a českého grindcore labelu Psychocontrol Records. První press je vyprodaný a venku je druhé vydání na čirém vinylu. Bylo by proto škoda se nad deskou trochu nepozastavit, snad i kvůli tomu, že Completed Exposition mají před sebou první evropské turné, které pojedou s německými grindcore sympaťáky Wojczech. Turné organizuje Stephan z Wojczech a celá organizace se tak nese v duchu DIY. Bude to určitě palba, zahrají deset koncertů v devíti evropských městech a na RSR by měl k této příležitosti vyjít 12”LP split COMPLETED EXPOSITION / Wojczech. Ale zpátky k desce "Structure Space Mankind" , kterou beru jako klenot na poli extrémního hardcore. Přináší několik minut extrémního hardcore plného zvláštních postupů, extrémních hudebních výkonů a devastující energie. Pokud i ty nacházíš v rychlé muzice klid, pak poslech téhle desky (a kapely) bude balzámem pro Tvoji duši a "harmonií pro Tvou mysl". Osobně to tak mám a podvědomě se neubáním opakovaným poslechům.

Album vyšlo v gatefold obalu, se super titulním motivem a na jednostranném 12"LP. Má kopie je čirý vinyl (2hý press, který stále ho seženeš u Psychocontrol). Jednostranný vinyl přináší 20 pecek, většinou s hracím časem kolem 30 vteřin. Pozor, palba se spustí po krátkém intru, očekávaj extrémní a intenzivní smršť s jasnou strukturou. Intro … rozehrávka … intenzivní palba … vše valý na plné obrátky. Spousty zvratů, změn, přeřvávávajících se zpěvů a gradováním ke stále větší rychlosti. Zpěvy jsou non stop, skoro nezastavují, je to až na hraně lidských možností, řekl bych. Ikdyž je to zahrané extrémně rychle, je to čitelné. Skvělá bassa občas vyleze na povrch a je podobně zajímavá, jako kytarové vyhrávky. Každý nástroj, i v té rychlosti zní skvěle … nečekej noise, struktury jsou zvláštní, ale jasné. „Beautiful Firefly“ je 23 vteřinový song, ve kterém toho proběhne tolik až je to k neuvěření. Objeví se zde přesně ten typ „circle pit“ riffu. Zpěvy jsou non stop, a s plynoucím hracím časem, jsou i více a více používány „stop and go“ pasáže. Změny rychlostí a zvraty jsou naprosto úžasné. Cca pět pecek, to je tak 2,5 minuty a já mám pocit, že se toho událo strašně moc. Přemýšlím, že tohle si zapamatovat, vyžaduje geniální paměť. Deska je rozdělená na "Present Side", to je zmíněných dvacet skladeb extrémně rychlého výplachu v duchu fastcore / powerviolence, a druhá strana "Future Side", ta je protipólem, nepopsaným listem, stranou. Rozhodně vtipné. Text k před před poslední skladbě napsal Hevi (Corrupted, Earth Federation). A jestli jsme byli doposud zmítání ze strany na stranu, potom předposlední pecku „Structure Space Mankind“ lze nazvat přemýšlivým opusem, dojde ke zpomalení a hrací čas je kolem 4 minut. Název skladby je druhým podtitulem alba jedná se opravdu o magickou pecku. Desku končí „The Hamster Became The Star“ - náklep vs. outro, konec. Při dalším poslechu se odkrývají další a další zkoutí …

Completed Exposition jsou vyznáním extrémní podobě hudby, power violence. Stylu, který vznikl v pozdních 80tých letech a prošel si lepšími, i horšími obdobími. Jak je na tom tenhle styl aktuálně, odpovědět nedovedu. Vím jen jedno, stále je množství posluchačů, i kapel, pro které jsou krkolomné hudební variance balzámem pro uši a duši. Za sebe mohu říct, že spousty kapel, které jsem před lety poslouchal, by mým uším aktuálně nic neříkali. Ke kapelám jako jsou / byli Charles Bronson, Spazz, Hellnation, Infest, Despise You se vracím opakovaně, stále a s radostí. Pro pořádek upozorňuji, že nejsem ve válce a „emem“, ok? (Jo, a taky si nemyslím, že black metalem je něco zajímavýho:)) Takže, intenzivní variace s hlavičkou „power violence“, extrémní přístup, spoustou změn a zvratů, tohle mi přináší klid do duše. Opravdu! Tak to mám a tak se to možná starším chlápkům stává. Completed Exposition jsou jednou z kapel, který působí jako lék, meditace hlukem. Pousmál jsem se, když Stephan z Wojczech o Completed Exposition napsal, že tohle je kapela, která by mohla opět udělat „power vilence great again“ (make america great again, vtip, ok?) … nemohu se dočkat živého koncertu! (S)

psychocontrol.com
K poslechu zde / rozhovor zde.
Koncerty v ČR:
18.9.2019 - Praha, Eternia Smichov
19.9.2019 - Olomouc, SF MINI

Žádné komentáře: