pondělí 10. dubna 2017

DYSCONTROL - Living Without

12”LP (P.Trash Records)

Země javorového listu vydala už nejeden hudební poklad. Z Kanady mám v oblibě množství kapel, přesto nejvíce lapen jsem byl před lety kapelou Statues. Ti už bohužel nehrají, ale stále je mám v oblibě. Jako jejich nejlepší desku považuji New People Make Us Nervous, a její pozitivní žvýkačkovou atmosféru, kterou si velice rád s jistou pravidelností dopřávám. O členech Statues můžeme občas něco zaslechnout, jako tomu bylo nedávno v popisce jedné novinky na německém garage punk labelu P.Trash Records. Ihned mě zaujala informace - mastered by Rob Seaton of the STATUES. Ano, kdo se jednou poblázní do desky New People Make Us Nervous, ihned (nebo jak nejdřív to jde, že?) si kapelu s takovou informací prověří. Dál se budeme bavit o kapele DYSCONTROL, a jsou to oni, kterým Rob Seaton (Statues) masteroval debutní desku Living Without. Vyšla jako 12”LP na P.Trash Records. Ve spojení s DYSCONTROL bude určitě zajímavou informací, že jedním ze členů je David Brown z CAREER SUICIDE. Jdeme na to! Lokalizace DYSCONTROL je Halifax, NS, Canada.

Popiska s masteringem mě navnadila, a proto s očekáváním pokládám vinyl na gramec. Od první pecky je téměř jasné, že DYSCONTROL se mi budou líbit. Používají podobné ingredience jako Statues, ikdyž jsou možná více zahaleni do posmutnělého / temnější hávu. DYSCONTROL jsou hudebně „čitelní“ - hrají strohý garážový pop punk, s jistou dávkou melancholie. Poměr dávkování se v průběhu poslechu mění. Žádný kličky, rockovej odér – tohle je garážový punk rock. DYSCONTROL jako by propojovali chytlavé pecky Statues, s temným zvukem Wipers.

Veselejší i temnější polohy se vystřídají během poslechu Living Without několikrát. Osobně se mi hodně líbí minimalistický DYSCONTROL styl. Kytara, bassa, bicí a tři týpkové, kteří zaplní každý sklep. Hned první písnička Somnambulist je silně načichnutá Statues. Je z ní cítit inspirace, ale i vlastní tvář. „Pozitivní Statues“ závan je nepřeslechnutelný, a to je super! Přesto, DYSCONTROL v sobě mají zakomponovanou jistou trpkost, melancholii. Where You Live se nese v hodně podobném duchu jako úvodní písničky. Funguje to! Není to ani rychlé, ale ani pomalé. Prostě střední tempo, které maká! U třetí skladby se znatelně změní nálada. Z rozevlátého garážového pop punku, se posuneme směrem k temnějšímu zvuku, přirovnal bych k bloumavějším polohám Wipers. Najednou jsme trochu jinde, a je více prostoru pro přemýšlení. Zajímavý střih. V další pecce se vracíme k více méně „statues zvuku“, přesto melancholie mně již doprovází až do konce desky.

Celá deska má svou atmosféru. V DYSCONTROL podání pop punku je kus něčeho mrazivého, ikdyž se tváří a vypadají vesele. Jejich tóny nesou jistý chlad. Dal by jsi dal dohromady Statues, Moving Targets, temnější podobu Wipers / Mission of Burma (jejich předělávku hraje i MobyJ)? Jo ještě v Crisis Control slyším třeba kapelu Haram. Mix všech toho všeho jsou DYSCONTROL. Vlastně je jedno, jestli jsou mé nálady veselé nebo smutné. Po poslechu Living Without ve mně zůstává dobrý pocit, i nálada. Semínko melancholie je ale zasazené někde uvnitř, a s každým dalším poslechem jakoby klíčilo. DYSCONTROL mají venku demo kazetu, singl Lies / Calling Back Ep (Sewercide Records) a přicházejí s Living Without debutem. Jak jsem naznačil, jestli Ti něco říkají jména Statues, Wipers, Mission of Burma, pak s Living Without nešáhneš vedle. (S)

ptrashrecords.com

dyscontrol.bc.com

Seznam skladeb:

A1 Somnambulist

A2 Where You Live

A3 Disappear

A4 On My Side

A5 Time Scattered

A6 End Of Days

B1 Common Threat

B2 Past Architect

B3 Crisis Control

B4 Problem/Solution

B5 Get Out

B6 Conductor

Žádné komentáře: