středa 27. července 2016

Litovsk / Syndrome 81 – split


7“EP (Emergence)

Poklady většinou pod nos nikdo nikomu nestrká. Musí se objevit, ale jasné je, že se většinou objeví náhodně. Hledám rád a objevování nových kapel mě stále moc baví, stejně jako výměny desek. Pokud se „mražení v zádech“ dostaví při prvních tónech poslechu desky, je to většinou zárukou úspěchu. Ano, u singlu, o kterém budu psát, se zmíněný dojem dostavil po několika protočeních kotouče. Nebudu ale nepředbíhat. Před mnoha a mnoha lety jsem měnil desky s francouzským sympaťákem Vicentem. Léta vede svůj label Emergence Records. Je na něm sympatická jedna věc, za léta fungování se u něj nezměnilo téměř nic. Pamatuji si ho jakou otevřený DIY label, což k mé radosti stále je. Po letech se k němu dostávám díky francouzské kapele Litovsk. Je to jako pomyslný kruh a návraty po jeho ose, nesměrujeme do slepé uličky. Mám z toho radost! Litovsk je sympatická DIY anarcho - post punková parta a za spolupráce tří labelů - Emergence & Destructure & Backwash, jim v loňském roce vyšel společný singl se spřízněnou oi punkovou kapelou Syndrome 81 (Francie). Dvě mladé kapely na z francouzského pobřežního města Brest na společném singlu.

Intro singlu … chlapecký hlas promlouvá k posluchači za doprovodu tradiční francouzské hudby … střih … atmosféru vzápětí rozčísnou mlhavé post punkové tóny. Startují Litovsk. Ti mě zaujali již před nějakým časem a nedávno mi přistálo jejich debutní album ve schránce. Vyšlo na CONTRASZT! Record a je super! Zjednodušeně by se dalo napsat, že se jedná o další z mnoha kapel hrajících potemnělý dark wave / post punk. Dunivá bassová linka, melodické kytary, spousta energie. Bloumavé, melancholické a přesto jednoduché. Prostě účinné! Mají svou vnitřní sílu a energie z nich tryská na všechny strany. Label říká, že posluchač si vzpomene na kapely jako THE ESTRANGED, NEW FLESH nebo RED DONS. Nelže. Litovsk jsou super a mrzí mě, že jsem prošvihnul jejich nedávný koncert v Brně. Na singlu mají jednu vlastní pecku pojmenovanou „Brest“ a druhá je předělávka. Oprášili skvělou písničku „Holding On“ od staré kapely The Burial http://www.theregalkings.com/the-burial.html (Nezaměňovat s německými Burial). V originále si písničku můžeš poslechnout https://www.youtube.com/watch?v=AfTzJ2ecmJw . Provedení Litovsk je famózní! CONTRASZT! o Litovsk píše, že se jedná o jednu z nejlepších aktuálních mladých post punkových kapel. Zcela souhlasím!

Syndrome 81 hrají melodický & energický oi punk. Mám pocit, jako by se u nich propojoval chytlavý energický oi punk, s post punkem. Zní to dobře a upřímně – nikdy bych si nemyslel, že tohle napíšu. Hranice stylů jsem ale dávno zbořil a nechávám se náhodně překvapovat. Aktuálně tuším, že ve Francii je spousta skvělých kapel. Jako jeden z aktuálních objevů považuji partu Rixe, a jejich „prdelnakopávající singl“ „Les Nerfs A Vif“, který vyšel na aktivním londýnském labelu LA VIDA ES UN MUS DISCOS (buď ve střehu, vyjde zde i nová deska Belgrado!!!). Aniž bych poslouchal oi punk, tak o Rixe musím říct, že mě svým přímočarým stylem čapli za pačesy a drží se jako klíště. Super muzika k tanci i poslechu. Jejich strohý styl se zarývá pod kůži. Pomyslný kruh je ve hře i tady a já se vracím k Syndrome 81. Stejně jako Rixe jsou z Francie, a jdou na to podobným stylem. Na splitu mají jednu svou písničku a jednu předělávku. Oprášili pecku od Blitz, s francouzským zpěvem a názvem „Pas Besoin De Toi„. Starším posluchačům bude možná povědomá, takže pokud patřičně zapátráte, tak zjistíte, že u nás ji hráli Telex (s českým textem a názvem „Poběhlice“).

Kapely na společném splitu ukázali jedna na druhou, na svojí zemi Francii, a po svém oprášili písničky starých známých (+/-) kapel. V muzice obou skupin koluje podobná krev, osciluje podobná energie a melancholie. Obě předělávky na singlu mají své nezaměnitelné kouzlo, ze kterého je cítit úcta k originálu, ale i potenciál dvou mladých kapel. Myslím si, že z toho by měli The Buriel i Blitz radost. Časová osa pokládá split singl následovně - Litovsk – demo (2014), split se Syndrome 81 (2015) a debutní LP (2016) - Syndrome 81 odstartovali demo nahrávkou (2013) a během let 2015/16 vydali dva singly a spoléčné EP s Litovsk (2015). Toje je super split a poctivě udělaný kus vinylu. Končíme outrem francouzské tradiční hudby a celé dílko najdeš k poslechu na „júťube“. Mrkni po tom, stejně jako po množství další muziky zveřejněné „No Punks In K-Town“. (S)

Seznam skladeb:
 A1. Litvosk - Brest
 A2. Litvosk - Holding On (The Burial)
 B1. Syndrome 81 - Désert Urbain
 B2. Syndrome 81 - Pas Besoin De Toi (Blitz)


Seženeš u Samuel Records na barevném vinylu.

Žádné komentáře: