středa 22. června 2016

DISKOBRA - A Diskobra Visszatér



7“EP (Aback distribuce)

Ve stylovém obalu, kterému vévodí lebka v plynové masce, kosy, hřbitov, bomby a další nezbytné ingredience se ukrývá nový singl raw d-beat crust punkové smečky ze země ideálního manžela Pišty Hufnágla – Maďarska. Řeč bude o EP kapely DISKOBRA, která má v názvu stylové „DIS„ a svým logem recykluje profláknutý originál. Snad i fanoušek melodického punk rocku u něho rozpozná grafický vzor, že? Držím v ruce kousek asfaltu, co vyšel před nějakým časem na aktivním českém labelu, ordinujícím v našich crustových vodách - Aback distribuce. Peťan nové Epko představil krátkou anotací „Špinavý raw d-beat crust punk z Maďarska s texty v rodném jazyce se sociálním zaměřením a ex členy HUMAN ERROR, inspirovaný skandinávskými kapelami 80. Let jako MOB 47, PROTES BENGT nebo DISCARD se špetkou finského punku, připomínající zpěvem staré klasiky jako KAAOS nebo TERVEET KADET. Vlastním stylem tak trochu ojedinělá kapela, naprosté krupobití! Materiál pochází z jejich demo kazety včetně dvou písní ze splitu CD s DISPLEASE.“

Maďarsko není zemí, která by se dala označit „punku zaslíbenou“, nicméně i tam se najdou hardcore punkové kapely. Nevybavím si jich extra mnoho, přesto v hlavě mi hned naskočí několik jmen - hardcore punkové Embers, Dawncore, Newborn, The Idoru a z těch rychlejších Jack, Rákosi, Crippled Fox, Human Error, ze kterých někteří ex. členové hrají i v DISKOBRA. Tahle smečka valý d-beat crust punk aneb d-beat crust bruska jako noha. Jakmile singl hodíš na gramofon, pořádně zesílíš hlasitost, poměrně rychle zjistíš, že všechno funguje jak má a drtí Tě crust/punkový kolovrátek. Crustová mašina se žene kupředu silou větru a její cyklickou náladu provětrávají občasná sóla. Zaujme i řev a osobité frázování v maďarštině, které mi připomíná třeba Mob 47 a TERVEET KADET. Crusteři nejspíš DISKOBRA budou znát, no ostatní se mohou seznámit třeba následujícím živákem.

Kapela zpívá ve svém rodném jazyce, takže díky tomu nerozumím ničemu, nicméně texty jsou bookletu v maďarštině, angličtině a díky CZ labelu i v češtině, což je super. Nejedná se o žádnou velkou intelektuálštinu – motají se okolo Maďarska, problémů s alkoholem, odcizení, konce civilizace, atd. Všechny myslím propojuje nasranost, a osobně beru s nadsázkou text písničky s názvem „The Ritch“ – „ kill, kill, kill the rich … know your enemy, kill the rich … „, který mi trochu připomíná jeden text od Beergut 100, ve kterém se zpívalo něco o fízlech a baseballových holích. Pokud to beru se zmíněnou nadsázkou, nezbývá než souhlasit, že opravdu chudí nemají většinou jinou možnost než uvolnit svému vzteku, třeba takovým textem. Je mi sympatické i to, že DISKOBRA nezastává politiku svého státu a jednu z nových písniček (není na tomto Ep) věnují i tématu migrace, název napovídá jasně „no one is illegal“.

U nás mohou mít DISKOBRA své jméno díky účasti na kompilaci Distorted Minds In A Sick World Vol. 1, kde byli společně s českými crustery Fear Of Extinction, Krüger a Final Slum War. Účastnili se i kompilace Orbán népe - 4 way split LP, i stejně pojmenovaného krátkého filmového dokumentu o maďarské HC punk scéně, na kterém jsou NORMS, DISKOBRA, RÁKOSI, YOUTH VIOLENCE  (video je k vidění tady).

Singl vyzdvihuje i pěkné provedení, barevný vinyl a celkově odér poctivě odvedené crustové práce od Aback distribuce. Seženeš u labelu a určitě i na MORE NOISE FOR LIFE vol.11, který label organizuje. (S)

abackdistrorecords.blogspot.cz
diskobra.bandcamp.com

Žádné komentáře: