pondělí 13. dubna 2015

Gets Worse / Fissure - split

7”EP (Dead Heroes Records)

Dead Heroes Records opět přicházejí s velice zajímavou nahrávkou! Strohé konstatování na začátek. Není to tak dávno, co vyšel společný singl, který propojuje dvě aktuální extrémní kapely - Gets Worse = těžkotonážní power violence grind z Leedsu (UK) vs. Fissure = americký hardcore / fastcore / punk / grind z Los Angeles (Jižní Kalifornie). 9 pecek se stopáží někde kolem osmi minut. Stačí? Ano, pokud je Ti sympatické heslo „Play Fast Or Don´t“, obě kapely plně splňují předpoklad, že si je velice rychle oblíbíš.

Gets Worse (Leeds, UK). Leeds powerviolence při čelní srážce s kalifornským nasraným hardcorem. Po prvním poslechu je jasné, že členové Gets Worse mají tradiční pojetí powerviolence. Vazba, pomalý riff a jdeme na to. Změny v rychlostech se mění jako aprílové počasí. Hutné riffy se střídají s extrémním „klepačkou“. Silný zvuk (plný, bez syntetiky …) a oscilace rychlostí, to mě baví! Samozřejmě i zjištění, že v muzice Gets Worse není nic navíc. Je slyšet, že tuto mašinu obsluhují zruční „mašinfírové“. Hudební destrukce, meditace pro náročné. Po prvním poslechu říkám skvělý, s každým dalším, se mi Gets Worse prořezávání hlouběji a hlouběji pod kůži. Super zvuk. V kapele najdeš členy The Afternoon Gentlemen a to o mnohém napoví. Je potřeba psát, že hlasitost na maximum jen zvýší požitek z poslechu? Skvělý!

Laťka je nastavena vysoko. Nicméně předem říkám, že parťáci Fissure ze států nezaostávají ani o píď! Počítá se každá vteřina, pět pecek stopáž pod pět minut. Při jejich koncertě bych nedoporučoval, odskočit si pro limonádu, pivo nebo na toaletu. Intro a jedeme v ultra rychlém a chytlavém hardcore punku ala Charles Bronson. Perfektní začátek. Rychlý hardcore je prokládaný pomalejšími, sekanými, pasážemi. Všech pět písniček je hodně rychlých a přímočarých. Zahrané jsou s lehkostí, bez nějakých krkolomností. Největší prostor pro pomalejší pasáže je v posledním válu „30 Miles of Diarrhea“. Pokud vzpomínáš na Charles Bronson, neváhej!

Extrémní koktail od Gets Worse / Fissure je rozlévaný v malých dávkách, myslím s krátkou stopáží. V každém kole dostaneme jen to podstatné a na plný výkon. Při komplexním pohledu je jasné, že posluchaž dostane brutální “nakládačku”, kdy při první písničce je “čapnutý za pačesy” a v dalších osmi válech s ním je cloumáno, třepáno, klepáno. Konec. Ještě jednou prosím … Kořeny jsou jasné - NO COMMENT, INFEST nebo CROSSED OUT. Nedokážu odhadnout, kolikátá v pořadí, je tohle již generace powerviolence kapel. Důležité je, že kruh se neuzavřel ... (S)

PS1: singl vyšel v pěkném provedení, na barevném vinylu, s černým sáčkem, a s velice povedenou grafikou, kterou udělal Tom is the Bastard. Více o něm najdeš na tomisthebastard.blogspot.co.uk nebo discogs.com/Tom-Is-The-Bastard.

PS2: omlouvám se za prodlevu, chvilku mi trvalo, než jsem se k psaní dostal. Aktuálně jsem lapený, a každý den jsem v pokušení si desku aspoň jednou pustit. Šťastný majitel jsem o to víc, když vidím status SOLD OUT v Dead Heroes e-shopu. (Oprava e-shop ukazoval vyprodáno, ale deska je stále skladem :))

PS3: Vždycky jsem nadšený, když vydavatel mluví o kapelách, které vydal s nadšením. Nedá mi to, abych nepřipojil psaní od Pepy (Dead Heroes). Zeptal jsem se ho, čím jsou pro Tebe Get Worse, jako pro "vydavatele" zajímavý? Odpověď: „Gets Worse jsou hlavně výborná parta lidí a nejen oni, ale všechny ty kapely této bandy lidí z Leedsu. Většina žije v jednom domě / ulici / čtvrti a mají mezi sebou spoustu kapel a všechny jsou super, ať už to vychází z powerviolence, hardcore, grindcore nebo punku, a to se mi na tom strašně líbí. Potom seš schopen se i v týdnu sbalit sám a vyrazit na koncert do Ostravy na gig FAMINE, v noci zpět, a ráno do hokny. Na gigu je sice pár lidí, ale seš šťastněj, žes tam mohl být. Také jsem se mohl zůčastnit jednoho večírku v jejich domě v Leeds na našem tour s TUMMO a byla to neskutečná jízda, spousta chlastu, super jídlo, inteligentní humor, zábava jak má být. Jednoduše fajn lidi = rodina a super muzika k tomu. Vynikající kapely a lidi pořád nohama na zemi. Gets Worse jsou vedle TAG jednou z nejlepších powerviolence kapel v Evropě a když ty lidi znáš osobně, miluješ jejich muziku, vždy jim rád pomůžeš vydat desku. Cítím to obdobně jako s Sheeva Yoga, vždy rádi podporujeme lidi z Ostravy kolem SHEEVA YOGA a dalších jejich kapel. Podobná parta jako GETS WORSE, ale z Moravy. LOVE IT.“

PS4: Obě kapely hrají na letošním ročníku Obscene Extreme.

http://www.deadheroes.cz/

https://getsworse.bandcamp.com/album/gets-worse-fissure
http://fissurehcpv.bandcamp.com/album/gets-worse-fissure

Seznam skladeb:
Gets Worse - Boring Legend
Gets Worse - No Remorse
Gets Worse - Push Past The Trash
Gets Worse - No Shep
Fissure - Manos Sin Dedo
Fissure - You Were Never Funny
Fissure - Hey At Least Wasn't Barbed Wire
Fissure - No Me Digas Secretos Te Apesta La Boca
Fissure - 30 Miles Of Diarrhea

Žádné komentáře: