úterý 16. září 2014

WITCHES OF MALIBU / Mr.NOBODY & THE…(NOBODIES) - split

10″LP (DOG BLESS YOU RECORDS)

DOG BLESS YOU RECORDS s jistou pravidelností zásobuje náročné posluchače „divnou“ muzikou. Co si s labelem spojit? Lásku ke psům, jiné přístupy k tvoření hudby, i jejímu šíření, a DIY přístup. Ano, i zde stále platí můj oblíbený Press Gang slogan „All (Our) My Orgasms Are DIY„. Dalším štěnětem na DOG BLESS YOU RECORDS je split 10″ WITCHES OF MALIBU / Mr.NOBODY & THE…(NOBODIES). Prokousat se servírovanými tóny opět nebude jednoduché, bude to vyžadovat snahu, odhodlání a otevřenou mysl. Sluch je ale potřeba trénovat, protože cvičené ucho si najde melodii všude. Ano, opět citace, tentokrát SYKYho z Rabies. Takže 3-2-1 a jdeme na to, posaďte se, koncentrujte svou mysl …

Aby se neřeklo, že jsem zaujatý (přesto jsem), začnu psaním o straně WITCHES OF MALIBU. Čarodějky z Malibu … upoutávka DBY nám říká: „…dva instrumentální tracky a jejich vysvětlení ERICem WOODem (BASTARD NOISE).  Něžný políbení akustickou kytarou a efektů, které bodají jako hejno vos v songu „Behold The Golden Dawn“ a vzteklá a temná industriální bestie „Ghost Dog“, která nechá v duši černou díru…“ Uf, je to hodně zvláštní projekt a jedná se myslím o jejich druhou vinylovou nahrávku. Tuším, že loni jim vyšel split 7“EP s Bastard Noise a na netu jsem našel označení „American Industrial Power of Suggestion and Meditations“, které beru jako velice výstižné. Již položením přenosky do první drážky, se musíme připravit na nápor monotónních riffů. Magických! Ať chci nebo nechci, desku doposlouchávám s naprostým nadšením a moje myšlenky jsou plynule unášeny s pohybem jehly po vinylových drážkách. Moje mysl se koncentruje na monotónní smyčky, které se opakují. Atmosféra je tvořená kytarou a zní to opravdu hodně zvláštně. Semknuté temné tóny vyplňují jakýkoliv prostor, jsou protknuté kouzlem nevyřčeného a okořeněné oscilující neuvěřitelně silnou gradací. Přijde mi, jako kdybych slyšel Metroschifter akusticky, hrající předělávky Bastard Noise nebo naopak. Hlavou mi bleskne i nepopsatelná atmosféra akustické instrumentálky z desky Instinct Of Survival ‎– North Of Nowhere... Ty písničky mají své specifické kouzlo, svou magii! Akustická kytara hraná přes nějaké krabičky? Možná. PS: Souvislosti hledej s US noise pionýrem jménem Richard Skott. Pokračujeme. První track mě posadil na pomyslnou lopatu, druhý ji zasunul do trouby. Silné zvuky.

Mr.NOBODY mě baví spoustou věcí. Jednou z nich je jeho „anti ego“ přístup, zatím každou svou nahrávku pojmenoval jinak. Líbí se mi i jeho snaha, na společných nahrávkách vyzdvihnout (chápej, zaměřit naše pohledy) naprosto neznámé zajímavé kapely. „Mr.NOBODY & THE… (NOBODIES) tentokráte jako kolaborace s SH SH / Remek / Gattaca / Marnost, CMITER / Remek / Marnost, FAT G / Inspiral Picnic Punx & Studio, Mr.NOBODY / The … (Nobody) společnýma silama udělali track Birth/Humans VS. Nature / Black Sun . Citéra, krabičky a úžásný Wart Hog v pozadí. Skladba inspirovaná “ láskou“ k lidstvu a jeho aktivitě na této planetě. Song Lajka Space Blues (Voice Of The Voicelles) je inspirován posledními minutama Lajky života, Tentokráte ve spolupráci Blondie /DOG BLESS YOU RECORDS leader/, feny Tessy a Dave Laneyho od AUXES …„ - bezchybné představení od DBY. Mr.NOBODY & THE… (NOBODIES) zní více ambientně, než tomu bylo kdykoliv předtím. Stěny z hluku a hvězdného prachu? Nic se nemění ani na tom, že Mr.NOBODY zní jinak, než kterákoliv jiná kapela u nás v ČR. Dílo tvoří člověk a jeho pes, kteří vytvářejí příběh za pomoci elektronických „krabiček“. Jedničky a nuly. Ze strojů se stávají lidé, z lidí stroje. Lidé přebírají odtažitost strojů a stroje pracují tlakem emocí. Víc lidí, víc ví, a jak je z upoutávky patrné, Mr.NOBODYho noise orchestr se rozšířil o zajímavá jména. Zvuky. Rafinovaně poskládané. Těkavé. Mezigalaktické oscilace. Výpadky proudu. Šumění, které "zní" a mrazí z něj v zádech. Meditace pro náročné. Přistihl jsem sám sebe, že se snažím předvídat cesty tónů. Prohrávám. Tóny ovládají. Závěr patří psímu vstupu v "Lajka" songu - je mrazivej jako pohled Jacka Rozparovače.

Obal je skvělý, vyladěný do maximálních detailů. Jsou na straně WOF pyramidy nebo klobouky? Má Tvůrce Blondie strany rád The Repos? Co by na grafiku řekl Mark McCoy jako grafik? Spousta otázek bez dalších odpovědí. Smekám!

Na desku si vyhraďte raději večer, na její poslech, a následné dozvuky. Nelíbí se Ti něco? DIY je odpověď! Noise je odpověď! Hledám si k němu cestu a tyhle drážky, o kterých se snažím psát, vedou myslím tím správným směrem. Píšu „snažím“, protože pocity vyvolané poslechem WITCHES OF MALIBU / Mr.NOBODY & THE…(NOBODIES) nejde jednoznačně popsat, budou různorodé … musejí být. (S)

soundcloud.com/dbyrecords
DOG BLESS YOU RECORDS
WITCHES OF MALIBU / Mr.NOBODY & THE…(NOBODIES) - split 10"LP

Žádné komentáře: