úterý 10. června 2014

FM359 - Some Folks

7“EP (Pirates Press Records)

Pokud sleduješ melodický punk/hardcore, nebude pro Tebe nejspíš vydavatelství Pirates Press ze San Franciska neznámou. S železnou pravidelností vypouštějí do světa melodického punkrocku zajímavé nahrávky. Vydávají kapely, které nepotřebují představování, ale i ty, které jsou buď neznámé, nebo na startovní čáře. Název FM359 mi nic neříkal, tedy až do řádků, které právě píšu. Sešli se zde ostřílení vlci ze Street Dogs a Dropkick Murphys. Sestava je rozepsaná v poznámce a pro někoho to zajisté bude ALL STAR team. U mě je to tak, že ani jednu z kapel moc neposlouchám, přesto FM359 mě zaujali od prvních tónů. Zafungovala nejspíš podobná matematika, kterou mám spojenou s U.S.Bombs, přednost dávám sólové tvorbě jejich bubeníka, jménem Chip Hanna.

FM359 měli své premiérové vystoupení poměrně nedávno, na koncertní oslavě jubilejního 9. výročí labelu Pirates Press (listopad 2013, piratespressrecords.com/PP9). Ikdyž se jedná o regulérní kapelu, jejich tvorba má velice blízko ke stylu sólových pěvců s kytarou, jako třeba Tim Barry a jemu podobní. Výčet jmen by v téhle době byl již poměrně obsáhlý. Prostě a jednoduše, jednoznačným pojítkem je směrování ke kořenům amerického country, tradičního gospelu a propojování se street punkem, celtic punkem. Hlavně asi v osobní rovině, lidsky, nejeden „stárnoucí“ člen punk/hardcore kapel se dnes věnuje i své sólové dráze, hlavně tedy ve státech. Country dveře mi před lety otevřel Austin Lucas a od té doby dění se zájmem sleduji. FM359 jsou ale kapela. Pokud máte i vy otevřeno, doporučuji FM359 prověřit, myslím si, že jejich debutní EP "Some Folks" je velice povedené. Jsou na něm dvě melodické písničky, které nepostrádají srdce, ani pach všedních dní, každodenního tápání a samozřejmě dodají energii, povzbudí Tě. To mě na nich baví, podobně jako na Flogging Molly.

Od prvního pohledu mě zaujalo, jak singl vypadá. U Pirates Press jsou barevné vinyly a pěkné obaly „celkem běžnou věcí“. 7“EP je ukryté v nestandartním přebalu, něco ve stylu dopisu s pečetí. Opravdu jsem přemýšlel, jestli budu tuhle desku vůbec rozbalovat. Vypadá to naprosto skvěle, perfektní nápad. Na debutu jsou dvě písničky „Some Folks“ a „A Little Sign“. Žánrově se neseme na vlně amerického country, tradičního gospelu, který je zvukem propojený se street punkem, celtic punkem. Myslím si, že tohle může poslouchat množství lidí, od punks, až po posluchače country / western / rockabilly / psychobilly / bluegrass stylů a to je na tom pěkné. Chytlavé, výrazné pecky, vhodné pro všechny druhy desperátů – mladých, i starých. (S)

piratespressrecords.com

Seznam skladeb:

A: Some Folks - youtube.com
B: A Little Sign - youtube.com

PS: Sestava Mike McColgan (Street Dogs & původní zpěvák Dropkck Murphys), Rick Barton (Continental & původní DKM kytarista), Johnny Rioux (Street Dogs & The Bruisers), Pete Sosa (Street Dogs, Roger Miret and The Disasters), Hugh Morrison a Halston Luna.

PS2: Video: FM359 / 9. výročí labelu Pirates Press youtube.com

Žádné komentáře: