pondělí 20. ledna 2014

Cirguz - Tak se sbal!

7“EP (Pirates Press Records)

Cirguz jsou kluci z Mělníka a hrají (mají v srdci) punk rock „českého střihu“. Novotou voní jejich nový singl „Tak se sbal!“, který je druhým vinylovým počinem. Vychází na US labelu ze San Franciska - Pirates Press Records. Sympatické vydavatelství, aktuálně nejspíš jedno z nejaktivnějších, které vypouští do světa vinylové placky pro „závisláky“ na melodickém punkrocku. To, že nesází jen na „osvědčená punková jména“ je fajn a potvrdili to již vydáním picture shape disku RED UNION „Rats and Snakes“ ze Srbska. „Objevovací“ mise pokračuje a Pirates staví další exportní mezigalaktickou pavučinu, tentokrát pro vývoz „punk rocku made in Czech Republic“. Singl „Tak se sbal“ má tedy ty nejlepší podmínky a vydaný je klasicky v perfektním provedení - EP kapse, několika barevných variacích a i s kupónem pro mp3 download (obsahuje dvě skladby navíc).

Hoši jsou myslím „mladí a neklidní“, což je zárukou dostatečného množství energie, neučesanosti, frackovitosti, neotesané upřímnosti a hlavně vlastního ksichtu. To všechno dýchlo již ze singlu „Konec punku“ a na novém EP je vše stále na svém místě. Kapela se určitě někam posunula, to je hned slyšet, ale já napíšu tohle … na prvním Ep bylo několik písniček, které byly hitovky (ano, třeba „Fešák alkoholik“) a nové skladby vnímám přesně v tomhle stylu. Kluci myslím vědí, co umí vymyslet a to dělají (dobře). Šlape jim to skvěle! Hudebně se pohybujeme na vlnách „punk rocku“ s melodickou linkou (… představ si CZ punk, říznutej kapelama jako The Ratches, Smalltown … ok?). Zdůrazňuju, energického punk rocku a Cirguz mají dar napsat přesně v tomhle ranku hitovou písničku. Vinylový debut „Konec punku“ mě bavil a „Tak se sbal!“ EP je ještě lepší! Nebudu psát, že kluci dozráli, to bych nikomu nepřál.

„Texty jsou jednoduchý, stručný, věcný … někdy možná až moc, ale zase si nemusíš nic domýšlet. Cítit je z nich jedna podstatná věc, kluci mají v srdci lásku ke starému punk rocku, rock´n´rollu.“ To jsem napsal o debutu a na aktuálním singlu, jakoby texty trochu víc „zvážněly“, nebo tak aspoň působí. Na svůj styl super a baví mně, že se kapela věnuje tématům, se kterými se potýká nejeden náctiletý „freak“ - odchod z domova, holky, prohrát výplatu v automatu … Působí spíš jako osobní výpovědi, žádný klišé. Nikdo nikoho nehodnotí a na nic si nehraje. „Tak se sbal!“ je o lásce (ke kytaře), název „Ve spárech kmotrů“ mluví sám za sebe, „Blues černýho kafe“ je o životním běhu a skocích s Black Flag v uších a „Ztrácím nad sebou kontrolu“ je, dle mého soudu, největší hitovka, pro všechny gamblery.

Třešničkou je velice pěkný obal a celkové provedení singlu. Grafiku dělal chlapík z Pirates, jménem Zak Kaplan. Jeho rukopis je skoro na všech deskách o Pirates a navíc je to muzikant, který hraje třeba v kapele THE RATCHETS, se kterýma mají Cirguz i hudebně hodně společného. Singl se nahrával na 007 a mastroval Pavel Kuře Hejč.

V nejlepším je potřeba přestat a já skončím stylem, jakým velikán Wesley Willis uzavíral většinu svých pecek „Rock over London. Rock on Mělník.” Držím palce v další cestě kluci! Pro všechny ostatní, pokud máte rádi melodickej punk rock, skejtujete … zkuste Cirguz. Jo a protože kluci z Cirguz (podle názvu písniček na obou EP´s) rádi čtou, recept na elixír věčné mlácí je tentokrát namixovaný z EP „Tak se sbal“ do pravé ruky a do levé vezmi deníky C.D.Payna „Deníky Nicka Twispa“. Nezestárneš voe! (S)

Jedna skladba je k poslechu na youtube.com.

cirguz.melnicek.cz

piratespressrecords.com

Seznam skladeb:
Side A:
TAK SE SBAL! (Get Lost!)
VE SPÁRECH KMOTRU (In The Claws of Assholes)

Side B:
BLUES CERNYHO KAFE (Black Coffee Blues)
ZTRÁCÍM NAD SEBOU KONTROLU (I'm Losing My Self Control)

BONUS (digitální download)
D1. KECY (The Bollocks)
D2. ŠPATNÝ NÁHODY (Bad Accidents)

Žádné komentáře: