středa 4. prosince 2013

Smalltown - Square One



7“EP (Pirates Press)

Švédský trojlístek Smalltown pochází z malého města Oskarshamn, lokalizovaného na jihovýchodě Švédska. Na své cestě již popsali nejeden list papíru a jejich diskografie nabízí množství nahrávek na různých labelech (Deranged, Combat Rock Industry, Pirates Press). Koncerty hráli po Evropě, v Americe, Japonsku a já mám v hlavě vzpomínku na jejich koncert s „božskými“ (označení ber s nadsázkou, nemohu si pomoct) Statues, který hráli v brněnském Yachtu. Možná díky tomu vyšlo jako příloha k poslednímu číslu How Can Limo Kid Kill Your Dreams? flexi EP se Smalltown písničkou „Boiling Point“ (jen pro pořádek, není to pocta skvělé slovenské skupině xBxPx). Pecka zároveň vyšla na 10“EP vydaném Pirates Press Records, kde letos na jaře vyšla nová Smalltown nahrávka pojmenovaná „XII”. Vydání singlu „XII” bylo v nadstandartní kvalitě a slyšet jsme mohli čtyři nové písničky + nějaké bonusy. Novinek to nebylo mnoho, takže hlad po melodickém punku „made in sweden“ mohl zůstat nenasycený. Nějaký čas utekl a jak je vidět, majitel Pirates Press má Smalltown v oblibě. Jako další sousto předkládá singl "Square One", což lze brát jako projev náklonosti a nostalgie, protože se jedná o čtyři „šuplíkové písničky“.

Máš-li rád melodický punkrock ve středním tempu, který nepostrádá perfektně zpracované melodické linky a chytlavé refrény, potom Smalltown mohou být tvoje parketa. Všechno je u nich důmyslně poskládané, jak se říká „na svém místě“. Kytara, bassa + zpěv, bicí. Pop punkový minimalismus, žádná velká matematika.  Hrají „příjemný“ punk rock a jejich muzika nepostrádá „svěží“ odér. Cítím z nich odkaz The Clash, Beach Boys, odlesky mod i power popu. Mám tuhle partu v oblibě snad i díky jedné věci – zachovávají si svůj vlastní zvuk. Nepřicházejí s žádnými velkými stylovými vibracemi, poznám je. Nejsou moc sladký, ani moc drsný. Jejich svěží rukopis dýchá ze všech zaznamenaných nahrávek a nový singl „Square One“ není vyjímkou. Opět přináší melodický punkrock, přesně v duchu, jak ho mám od Smalltown rád a zavádí nás k ranému období kapely, do roku 1999. Archivy se otevírají. Chybělo Vám na „XII” pár písniček? Přichází další sousto. Čtyři pecky na perfektně zpracovaném EP s „retro obalem“ a krásným barevným vinylem. Tuším, že Ep také vyšlo v rámci „Under One Flag Singles Series“ (Pirates Press).

Mám rád singly, všechno je na nich jasně řečené. „Square One“ EP je poskládaný ze čtyř tablet pop punkových „antidepresiv“ a z reproduktorů dostávám, větší než malé množství pozitivních vibrací! Není to vůbec málo … (S)

piratespressrecords.com
smalltownsweden.com

Seznam skladeb:
A:
Square One
Wasted Lives & Broken Dreams
B:
The Hardest Lesson
Dead End (skrytá písnička)

2 skladby z EP jsou k poslechu na youtube.com nebo youtube.com

Žádné komentáře: