neděle 13. ledna 2013

EXMISJA – Arche

12“LP (Up The Punx Records)

Před lety, ještě když jsem řval v Lahar, jsme jeli krátké turné s Idiot Savant, tři koncerty po polských squattech. Hráli jsme tehdy ve městech Sosnoviec, Gliwice a Wroclaw. Všechna ta místa si dodnes pamatuji, každé z nich bylo něčím specifické a rozhodně hodně výrazné. Squatt v Gliwicích se jmenoval KRZYK. Myslím, že i společná fotka Lahar/Idiot Savant, na zadní straně společného desetipalce, je vyfocená právě tam. Pěkná vzpomínka a právě s tímto místem je spojeno jméno polské kapely EXMISJA, která začala fungovat v roce 2000. Někteří jejich členové zde žili a squatt vedli.“KRZYK dnes již nefunguje (nové místo se jmenuje C.K.N."13"), ale právě s tím jménem jsou spojeny začátky EXMISJA příběhu ...

Arché znamená počátek, původ, též pralátka. Ve starověké řecké filosofii označuje prvotní princip světa, prapůvodní látku, z níž svět povstal. “Arche” je jméno třetího alba EXMISJA. Nahrávka je z roku 2011 a deska vyšla jako první samostatný titul na komunikativním polském labelu Up The Punx Records. Vede ho chlapík Mike, který se již podílel i na vydání dalších nahrávek, například Fan Zui Xiang Fa EP, Geranium, Life Scars / Bagna, Mister X, ale to si každý snadno dohledá. Jak jsem již napsal, EXMISJA „Arche“ je jeho první samostatný titul. Od první pohledu mě deska zaujala moc pěkným obalem. Motiv stromu je velice povedený. Každý obal je ručně dělaný (sítotiskem) a to mu dodává jen body navíc. Pokud se Ti líbí DIY hardcore punkové grafiky, myslím si, že budeš spokojený. O tisk se postaral Bartek, kytarista EXMISJA. K desce je i 60ti stránkový booklet, plný fotek, textů (v polštině i angličtině) a odkazů na oblíbené filmy, knížky. Je opět moc pěkně udělaný, i vytištěný. Velice dobře působí spojení recyklovaného papíru s pauzákem, který v kombinaci s černobílými fotkami vypadá SKVĚLE!

Album “Arche” je třetí nahrávkou EXMISJA. Zároveň je to jejich vinylový debut a je to i poprvé, kdy má kapela dvě kytary. EXMISJA = hardcore punk Gliwice (dva členové kapely žijí v Londýně) a na desce  je 11 písniček. Protíná se v nich nejeden styl hardcore punku. I přes velkou rozmanitost, do sebe vše perfektně zapadá a zní to moc dobře. První dojmy mi napovídají jasně – tohle je hrané od srdce! Pokud se Ti líbí hudba, i práce, českých Lakmé, Gattaca, Remek ... myslím, že kapelu EXMISJA, budeš znát (mít rád). Pokud tomu tak není, tip máš před sebou. Když desku poslouchám, slyším emotivní hardcore punk propojující prvky screamo hardcore, staré francouzské školy, střípky crustu, ale i post hardcore. Vzpomenu si na Amanda Woodward, Reguiem, ale třeba i Heaven In Her Arms … písničky mají tah na branku a svůj specifický švih i příchuť. Super! (S)

PS: sobota 26. 1. 2013 18:00, Napajedla, ČR, Bar Malina, Vystoupí: Unna, Gattaca, EXMISJA, STREGESTI, Your Choice.

http://www.youtube.com/watch?v=R_iWwM5tHbQ  
http://www.youtube.com/watch?v=lLyid9eyWtM&feature=player_embedded#!  
http://www.discogs.com/Exmisja-Arche/release/3735190

http://upthepunxrecords.blogspot.co.uk
http://www.exmisja.gliwice.com

PS: u nás desku seženeš u http://pureheart.czechcore.cz .

Seznam skladeb:

A:
1. Te kilka chwil temu
2. Na zgliszczach świata
3. Requiem
4. Poza światem
5. Pieśń Drzew
6. Religie

B:
7. Stoimy na krawędzi
8. Jak pył
9. Arche
10. I co dalej?
11. Cały świat

Žádné komentáře: