úterý 10. dubna 2012

Sonic Avenues – Television Youth


LP (Sabotage Records)

Sonic Avenues se během krátké doby vyšplhali na pomyslné přední místo power pop punk hitparády. Alespoň u mě to platí na 100% a lapený jsem dostatečně pevně. Díky nově používané popisce „power pop“ jsem si navíc stihnul doplnit hodně znalostí z oboru a zjistil jsem, že označení není jen výmysl dnešní doby, ale směřuje nás celkem daleko do historie. Ti, co sledují dění na zmíněném parketu zajisté vědí, že epicentrum výbuchu je aktuálně lokalizované v Kanadě. Tahle informace ale již určitě prosákla na povrch. Sonic Avenues jsou, jak jinak, z Kanady/Montrealu a u nás se ukázali na společném turné se Steve Adamyk Band. Spojuje je i „tour Ep“ (vyšlo na P.Trash) a jejich strana by se dala svým způsobem brát jako předzvěst nové desky. Jedna písnička ze zmiňovaného EP je na ní nově nahraná. Vážení mladí televizní diváci, Sonic Avenues nové LP je skvělé! Jmenuje se „Television Youth“ a za velkou louží vychází na Dirtnap, o evropské vydání se postaral duet složený z labelů Sabotage / Taken By Surprise. Vypněte své televizní přijímače, respektive počítače, facobooky a zapněte si sterea. Hlasitost otočte na maximum, power pop není mrtvý - což brzo zjistíte sami ve svém pokojíku.

Pokud Vám něco říkají jména Going Gaga Records, Sedatives, Steve Adamyk band, Statues, Crusades, zajisté pro Vás nebudou Sonic Avenues žádnou novinkou. Do power pop plachet fouká silný vítr a vane ze země javorového listu. Není pop jako pop - power pop se melodiím rozhodně nebrání a je na nich myslím i založený. Silné, až prvoplánové melodie, které jsou non-stop tlačeny přímo na posluchače a navíc hodně podbízivé zpěvy, kdy ten hlavní často doplňují "ooh" sborové popěvky. Skalní posluchač heavy metalu nad tím co hrají Sonic Avenues zakroutí hlavou, já přesto v jejich muzice slyším jistou špínu a nakřáplost. Dozvuk raných pop punk kapel z Dr.Strange katalogu? Zmutovaná verze Red Dons? Možná. Zvuk je prostě jinej, trochu divnej a rozhodně stylový. Nemohu si pomoct, ale vždycky si představím partu napomádovaných výrostků v riflích, křivácích a bílých tričkách, který se snaží - místo toho aby jezdili ve svém rozpadlém cadillacu a balili ženský – hrát melodickou muziku. Jdou přímo na věc, oni totiž mají tak nějak zažito skloubit komediantství, lásku, pop kýč a „dělnický původ“. „Televison Youth“ je druhým albem od Sonic Avenues a dle mého pokračuje tam, kde svou „kariéru“ začali. První deska se mi líbila a druhá mi po neustálém poslouchání přijde snad ještě lepší. Non stop energie nezmizela, jen je posunutá kousek dál.

Hrát „sladkou“ muziku, která zní divně – punkově, tím jsou Sonic Avenues obdarovaní. Chytlavá, přesto velice energická muzika, s přímým tahem na branku - garážový zvuk, chytlavé melodie a emotivní linky zahrané zvláštně ležérním (přirozeným) způsobem. Produkují intenzivní a silně výbušnou směs, která kroutí nohy. Kamarád Jirza použil označení „novodobý Beatles na 75 RPM“ nebo možná rychleji? Souhlasím!

Velice pěkný obal od ANTIPESTO GRAPHICS jen podtrhuje skvělý dojem z desky. Je super, že existují kapely jako Sonic Avenues … Nad melodickou muzikou není na poli punku/hardcore zlomená hůl a to je dobrá zpráva! Já jsem dal těmhle novodobým „travoltům“ šanci a rozhodně nelituju! (S)

http://sabotagerecords.net

Lekce historie: http://en.wikipedia.org/wiki/Power_pop

Žádné komentáře: