úterý 3. dubna 2012

LimoKid 2012


(ZINE)

Nepopsaný list papíru je výzva a pokud máš navíc chuť něco dělat a tlačí Tě vnitřní přetlak – jde to samo. xJesusx, aka Roman Láriš, nevydržel své autorské pnutí a vypustil texty připravené pro How Can Limo Kid Kill Your Dreams?, který má s vydáním prodlevu, v samostatném zinu s názvem Limo Kid. Vyšel hlavně proto, aby články neztratily na své aktuálnosti, žádnou zlou krev v tom nehledej. Podtitul zinu je „Mysleť sociálne, nie riťou“ a pokud znáte práci Uja Láriše, nebudete zklamaný. Fun-zine s názorem. Roman žije již nějaký ten pátek v Londýně, fotí, zdarma kreslí pro kapely, i ty co mají zájem …, a těch věcí, kterými se zapojuje do dění na scéně je víc. Pokud se podíváš na jeho stránku, uděláš si obrázek sám.

Ikdyž Roman již dlouho žije mimo Slovensko, je stále v hledáčku jeho zájmu a z velké části se mu věnuje i v zinu. První rozhovor, který najdeme je se s Martinou (Naivefighters) – fajn povídaní o mateřství, rodině, kapelách a celkově životě. Následuje článek Romovia, historie a předsudky – článek vychází z rostoucího „anticigánismu“, dá se říct v běžné společnosti. Roman článkem nic neřeší, ale vymezuje pojmy, uvádí něco z romské historie, včetně komentářů. Myslím, že podobný článek je přínosný. Článek, který chce říct svůj názor, vyjádřit se proti šířené vlně nenávisti. Cítím to stejně a je mi špatně z každého, kdo řekne „nejsem nácek, ale nenávidím cikány“ – jděte s tímhle někam! Pro dokreslení článku následuje převzatý rozhovor se Zuzanou Kusou, socioložkou Slovenské akademie věd. Rozhovor s Friends&Traditions, je povídání s chlapíka z Košic, kteří dělají koncerty a vy se dozvíte něco o nich samých, jejich přístupu. Fajn pokec, hlavně s partou kámošů než promotérů, to se mi na tom líbí. Úvaha „Plačúce kapely“ je srovnání doby, kdy dělal Ujo koncerty v Bratislavě, s pohledem na současnost. Nevyhne se srovnávání, ani jisté kritice. Následuje rozhovor s WISDOM IN CHAINS, hardcore kapely z Pensylvánie v USA a závěr patří rozhovoru se slovenskou kapelou Ilúzia. Velice se mi líbí dva osobní články v závěru zinu – první se věnuje vztahům a druhý „hardcoristovo stárnutí“. Obdobných úvah si cením stále víc.

Většina článků je publikovaná i na Romanovo internetové stránce. Pokud by Ti nestačilo si je přečíst na netu a rád by jsi měl doma svou kopii, i jako klasický papírový zine, neváhej Romanovi napsat, má stále nějaké kusy na prodej (1£ + pošta cca 2.50 do Čech). Já jsem si fajn početl! Líbí se mi Romanovi obrázky, i snaha vydávat zin v netradičních formátech a DIY stylem … (S)

http://www.romanlaris.com/

Žádné komentáře: