pondělí 11. července 2011

Rapsöd / Průmyslová smrt – split


7”EP (kooperace labelů)

Průmyslová Smrt i Rapsöd jsou z Jihlavy a okolí, takže se společná nahrávka dala předpokládat. Split čerstvě voní novotou a venku je pár týdnů. Mám rád vinylové desky obecně a cením si, když do sebe věci zapadají. Pokud je za deskou cítit i jistý nehudební přesah - třeba jen přátelství pár lidí, je to vždycky inspirující. Snad i proto mně baví společné nahrávky různých kapel a je jedno, jestli je spojuje stejné město, kamarádství nebo k sobě mají z nějakých důvodů blízko. Mám prostě rád splity a myslím si, že tím spojením vzniknou další souvislosti. Věci se propojí. Aktuální split singl Průmyslové Smrti s Rapsöd splňoval do puntíku všechny požadavky, abych se na něj měl důvod těšit!

Průmyslová Smrt i Rapsöd, jsou dvě věčně mladé a neklidné party! Tak na mně působí a doufám, že takový zůstanou navěky:). Obě dvě kapely drtí ušní bubínky fast / hardcore posluchačů nějaký ten pátek (ano, s větší - či menší intenzitou) a své jméno již mají. Hlavním pojítkem singlu je „Jihlava city”, ale to beztak všichni vědí. Průmyslová Smrt jsou, ostřílení vinylový harcovníci, kdežto pro Rapsöd je společný split asfaltovým debutem. Vinyl vychází, jak je u nás dobrým zvykem, za masivní kooperace několika labelů.

Singl je srážka THRASHing hardcore a fastcore/grind/hardcore šupce ... Rapsöd versus Průmyslová Smrt. Rapsöd, to jsou variace na slovo THRASH. Není „trash” jako „tHrash” a pravověrní thrashers vědí, že THRASH se píše s „H”. Taky jsem tomu „H” nepřikládal patřičný důraz, ale pořádek musí být, že? Každý zná Municipal Waste a právě oni ten slavný THRASH, svým energickým - kuletrhajícím projevem, v hardcore/punku tolik proslavili. Nemusíš ani moc ujíždět na kapelách, které položili “THRASH THE THRASH” základy, aby jsi si mohl udělat obrázek, co znamená popiska „thrash hardcore”. Rozhodně díky M.W. oblíbenost toho stylu masivně stoupla a najde se množství skupin, které podobně jako oni vsadí na thrashové riffy a kšiltovky, bandany, džísky a upnuté rifle jsou pro ně jasný zákon.
Rapsöd na tuhle popisku pasují jako prdel na nočník (řekl bych). Nepřeslechneš thrashing kytaru a celkově Tě od prvních tónů ovane odér ranných Municipal Waste, snad i Crucial Unit nebo Lahar. Tempo není extra fast, ale Rapsöd to valý a je radost je poslouchat – thrashing hc vc. celkem „melodický” hardcore (punk). Jejich muzika nepostrádá potřebnou energii, zapálení, sympatii k THRASHi a hlavně je z nich cítit hardcore / punk – SUPER!. Viděl jsem je živě jen jednou a klukům to hrálo fakt skvěle („klukům” – nejsem si zcela jistý, ale Rapsöd mají aktuálně posilu v ženském pohlaví?!?) ! Na singlu mají dvě svižný pecky, s fajn texty.

Průmyslová Smrt jsou oproti Rapsöd rozhodně více „fast and distortion”. Intro, trashing kytara, řev a pak hrubý mix fastcore, grindu. Slyším správně nádech Gride? Jejich strana mně hodně baví svou chaotickou a nervní atmosférou, která je perfektně zachycená. Lomcuje s náma od první do poslední vteřiny. Musíme být stále ve střehu, ostatně jako v životě. Podobně jsou na tom texty, který nejsou žádný hádanky, ale nařvaný slova plné pouliční mladické hantýrky a nasranosti. Není čas přemýšlet, aby se nikdo neurazil, tahle mičuda se řítí přímo na branku. Hudebně i textově má oboje něco do sebe a jedno doplňuje druhé. „Destrukce Zevnitř” myslím velice dobře vystihuje bezvýchodnost dnešní doby, která ničí lidi právě zevnitř a jen silní to ustojí! Parádní práce!

Co mně velice zaujalo je obal od chlapíka z Rapsöd (mrkněte na jeho práce - http://bandzone.cz/fan/tofuthrasher ). Rád bych mu složil velkou poklonu, protože jeho kresby jsou skvělý. Stejně jako ocením mladé aktivní skupiny, beru i fakt, že kapela si sama dělá svou grafiku a nesazí na renovované stylové umělce. „Tofu Thrasher” šlape na paty, dnes již slavným, kreslířským titánům a já mu přeji hodně štěstí v dalším vývoji. Rozhodně má ve mně velkého fanouška! A.Bouzikov a Mike Bukowski mají prostě u nás čerstvou „konkurenci”. Obrázek na EP je moc povedený, kapely na splitu propojuje a přijde mi jako druhé dějství chobotnice ze splitu Agents Of Abhorrence/Extortion. Neotřelá je i volba scény, nečekej tedy klasické výjevy se zbořeným městem, jadernou elektrárnou, atd...

Závěr je jednoznačný – skore je 1:1 a je super, že tenhle split spatřil světlo světa. Bylo proč se na něj těšit. Průmyslová Smrt se k Rapsöd skvěle hodí a lze to říct i opačně! EP vychází za kooperace několik českých a jednoho Slovenského labelu - Papagájův hlasatel records, Phobia records, Totalitarism still continues records, ABC distro, Vejmi 666 records a Hluboká orba records. Singl seženeš v zaběhnutých distribucích, přímo u kapel a nebo u Papagáje, který poskytl i kopii pro recenzi.

PS: jako bonus můžete i brát pěkný zelený vinyl!

PS: Průmyslovou Smrt můžete vidět 15.7. v klubu Stará Kovárná/Štoky a Rapsöd zahrají v neděli 24.7. na letošním Fluff festivalu!

http://phr.cz/

Žádné komentáře: