čtvrtek 19. května 2011

Austin Lucas „A New Home In The Old World”


LP (Hometown Caravan Records)

Myslím si, že nemá cenu představovat Austina Lucase. Každý ho zná! Je to sympatický „amík“, který již dávno zboural pomyslné hranice scén a kontinentů. Větší představování by mělo podobný smysl, jako informovat příznivce fastcore/power violence o kvalitách Charles Bronson. Austin Lucas nedávno vydal novou desku „A New Home In The Old World”. Ano, je úžasná!

Austin dovede napsat silné písničky, které již chytly u srdce nejednoho posluchače. Jeho tvorbu hodně ovlivňuje klasické americké country, ale přesto nemusíš zrovna každý víkend jezdit na potlach posázavským Pacifikem, aby jsi si k němu našel cestu. Zvládne zahrát spoustu hudebních stylů, má obrovský talent a perfektní hlas. Původem je z Indiany, odkud se přestěhoval do Prahy a z Prahy se postupem času přemístil do Portlandu ve státě Oregon (aktuálně zde žije). Své příznivce dnes již má po celém světě a z velké části za to může jen on sám. Cestu na pomyslný kopec si vyšlapal svou tvrdou prací. Zná ho spousta lidí, přesto působí jako skromný chlapík - žádná rock star! Ať hraje sám s kytarou nebo obklopen muzikanty, dokáže naprosto srdcařským a odzbrojujícím způsobem zaujmout. Do hraní dává vždycky všechno. Lze mu věřit a slova i tóny mají v jeho přednesu svou váhu. Písničky nejsou jen na efekt chytlavé a citlivé, mají srdce - do každé z nich dává kousek sebe. Má dar se vcítit – popsat své pocity, aby to nevyznělo jako brak, o tom není žádných pochyb.

Austin je stále známější a i jeho diskografie se rozrůstá. Vydal několik velkých desek, singlů, splitů a na vinylu je zaznamenané i jednoho živého vystoupení. Věříte, že existuje spousta lidí, kteří sbírají jeho nahrávky? Existují! Svou dráhu začal silnou osobní deskou „The Common Cold“, na které se naprosto bezelstně otevírá světu. Austin je muzikant a milovník klasického amerického country, což se odráží v jeho tvorbě. Na všech jeho deskách se střídají akustické písničky (osobní zpovědi) s těmi více „country“ laděnými a podobný mix dostaneš i na novém albu. Mám rád všechny jeho hudební tváře a vlastně neznám žádnou špatnou desku, kterou by udělal. Vydavatelským evropským domovem je německé vydavatelství Hometown Caravan Records, provozované sympaťákem Elmerem. Produkce H.C.R se ustálila a ručička „country tachometru“ ukazuje vždy „country ON“. O vydání evropského nákladu „A New Home In The Old World” se aktuálně postarala velice sympatická kooperace - Hometown Caravan s finským labelem Combat Rock Industry.

Jaká je nové album? Je velké, rockové, silné … strašně dobré. O mnohém napoví fakt, že Austin pojede po boku Willieho Nelsona na jeho americké „Country Throwdown Tour“. Nebojte se, moc se toho nezměnilo a podoba „starého známého“ Austina se s velikostí neztratila. Jak se do „A New Home In The Old World” zaposloucháš, na pár dnů nebo týdnů Tě nepustí. Mám ji doma asi měsíc a opakovaně se k ní vracím. Vlastně pravda je taková, že desku jsem rozbalil a několik dní jsem neposlouchal nic jiného. Nacházím tam stále toho Austina, kterého mám rád (myslím z desky The Common Cold) a to je moc dobře! Zvuk desky je „nový“ a je mixem staré známé akustické tvorby, říznuté klasickým americkým country s velkou dávkou rockové muziky typu Gin Blossoms. Austin na „A New Home In The Old World zúročil nejspíš všechen čas strávený na nekonečných turné, všechny své napsané písničky a zní více jako klasická kapela. Ano, Austin si opět pozval si spoustu „doprovodných“ hudebníků a je to i poprvé, co si desku produkoval sám. Producentsky mu s předchozími nahrávkami pomáhal jeho otec Bob Lucas. Svůj dar a talent na psaní silných písniček na „A New Home In The Old World” ukazuje více než kdy předtím – od prvních tónů Tě uchopí. Album je kompaktní, ale přesto na něm najdeš minimálně dvě hitovky, které si budeš pouštět nekonečně dokola („Run around“ a „Thunder rail“). Až si řekneš dost – nemohu je přeci pořád poslouchat, začneš nacházet další silná místa. Musím říct, že s „A New Home In The Old World” je mi v tomhle rychlém světě moc dobře a to je jeho velká deviza.

Ve skladbě „Thunder rail“ překvapí podobné kytarové postupy, které mám spojené s K10 Prospect. Během deseti nových písniček nás Austin zatáhne do svého světa, ve kterém vládne klid, pohoda a harmonie! Lépe se s nimi žije … Singlovka „Sleep Well“ vyšla na společném split singlu s Cory Brananem. Pokud Vás již tam písnička na novou desku naladila, máte možnost ji zde slyšet znovu. V návaznosti na ostatní písničky vyzní v plné své síle. Zároveň musím říct, že „A New Home In The Old World” je trochu jiné než předchozí desky a to je rozhodně dobře. V tom lehkém stylovém posunu mají jeho písničky novou tvář.

Obal je krásný! Vládne mu sova a právě „sovu“ najdeme v názvosloví indiánského horoskopu. Ty co se narodili v jejím znamení ovlivňuje ohnivý živel (síla, aktivita, tvoření, vůle, činy) a vládne jim pak vítr západní (cítění, vnímání, empatie). Sova je symbolem osvícenectví a vědění. Stejně tomu bylo i ve světě starých indiánů. Byl to posel životní modrosti, hluboké pravdy, vyslanec Stvořitele. To jsem našel o znamení „sovy“ na internetu. Tuším souvislosti …

Nemá cenu to dál výrazněji rozmazávat. Skládám panu Lucasovi poklonu - nahrál další skvělou desku. Já si ji zakládám do přihrádky označené „50 životně důležitých vinylů“. (S)

PS: Rok se sešel s rokem a Austin opět navštěvuje Evropu. Pokud ho máš rád, v ČR ho můžeš vidět 20.5.2011 v pražském Divadle Rubín. Evropské koncerty s ním jede německý sympaťák Digger Barnes!

PS2: Jak je již u Hometown Caravan zvykem, album vychází i s kupónem pro bezplatný download alba v mp3 kvalitě z internetu.

http://www.austinlucasmusic.com
http://hometowncaravan.de

01. Run around
02.Sit down
03.Darkness out of me
04. Thunder rail
05.Nevada County lines 06.Sleep well
07. feast
08. The grain
09. Keys
10. Somewhere a light shines

Žádné komentáře: