čtvrtek 20. ledna 2011

BEYOND TERROR BEYOND GRACE „Our Ashes Built Mountains“


CD (Obscene)

Jaká je nejlepší australská skupina? Pro mě jasná odpověď, EXTORTION. Nevím čím to je, jakou vodu v Austrálii pijí, ale je tam opravdu silná koncentrace skvělých grindcore skupin. Minimálně dvě z nich mě hodně baví, jsou to Extortion a Agents Of Abhorrence. Právě A.O.A. mají jedno album pojmenované „Země, slunce, voda“, po přírodních živlech, které by lidstvo mělo brát na vědomí a respektovat je. Dávno již neplatí vyvážená rovnice vztahu lidí k přírodě a právě ona vrací svůj úder stále častěji. Apokalyptické vize si můžete dosadit sami, já se budu držet hudebního ztvárnění velkého finále. Konec je nevyhnutelný a do vlastní záhuby se ženeme dobrovolně. Až se bude vše bortit, mohli by k tomu hrát BEYOND TERROR BEYOND GRACE.

BEYOND TERROR BEYOND GRACE jsou z Austrálie? Tušíte správně a jejich album „Our Ashes Built Mountains“ vychází podobně jako deska grinderů Captain Cleanof na českém grind labelu Obscene. Jestli máš rád GRIND (psanej velkejma písmenama), jsi na správné adrese. Obě kapely jsou totiž nemilosrdná rubanice. Nechytej se však jen slova grind, z BEYOND TERROR BEYOND GRACE se Ti zatočí hlava a poslech Ti na duševní rovnováze nepřidá! Za krásným (ale opravdu krásným) obalem nehledej určitě žádné meditační roviny ok? Obal je úžasný! Rozpadající se lidská těla působí krásně a zobrazeny jsou mrazivě. Krásné i odpudivé. Umělecké dílo, skvost.

Kapela je ze Sydney. Hrají od roku 2004 a za tu dobu hráli s dostatečně velkejma jménama metalové a grindcore scény na jednom podiu. „Our Ashes Built Mountains“ je jejich druhé album. Působí na mě jako blízký člověk, který je přítel i nepřítel v jedné osobě. Vždy je jedovatý, vždy je ve střehu a stále kouká, jestli má pozornost nepolevuje. Nevím co udělá nebo kdy napomene. BEYOND TERROR BEYOND GRACE terrorizují hrubým grindcore výplachem. Zahraným technicky, s hodně moderním „hutným“ zvukem, nasáknutý deathmetalem a proplený s dalšíma stylama. Atmosféra desky je nervní, zvláštní. Nechápej to negativně, vše je promyšlený a kapela Tě nechá nahlédnout jen tam, kam opravdu jen ona sama chce. Načasovaný je vše s mistrovskou přesností, důmyslný, hodně členitý, instrumentálně perfektně zmáknutý a hlavně nevypočitalený. Musím se přiznat, že jsem se zaposlouchal a určitých momentech se mi děj najednou potemnil, přichází zpomalení, mlha … střih … zdálo se se mi to? Grindová zběsilost je často proložená bloumavejma pásážema, který stupňují nervní a chaotický celkový dojem. V množství nastražených slepých cest zvládají orientaci pouze mistři hluku. Pouchat a orientovat se to naučíš, ale zahrát to? Klobouk dolů hoši! Skladby jsou propojovaný mlhavýma bahenníma intrama. Jak jsem zmínil, BEYOND TERROR BEYOND GRACE znějí moderně a těch vlivů, vsuvek, střihů z nich cítím moc. Vyzdvihnu skladbu „Words“ - mix grindcore, s běhajícíma pavoukama po pražcích kytar, nasáklý chrámovou atmosférou a refrénama, který to tlačí punkovou hitovostí. Vyzdvihnout bych měl i „Murakami“, což je skoro osmi minutový epický opus. Na svém profilu mají, že hrají „progressive black metal, ambient a atmospheric death metal“. Moje popiska? Povařil bych grindcore s metalem a jak by nálev přicházel do varu, přidal bych na zahuštění Neurosis, Isis, Converge, Dillinger Escape Plan nebo Nine Days To No One. Video kulisu bych zvolil film „Seven“ nebo nějaký záběry z pitevny.

Tápeš rád? BEYOND TERROR BEYOND GRACE Ti cestu zaručeně neukážou. Jejich směr ukazuje na cestu klikatou, temnou a trnitou. Budeš bloudit a cíl Tvé cesty bude vždy nejistý. „Our Ashes Built Mountains“ není jen dalším stylovým albem. Progresivně boří styly a dává extrémní hudbě nový rozhled. (S)

http://www.obscene.cz
http://www.obscene.cz/e-cards/btbg

Žádné komentáře: