středa 8. prosince 2010

Vogue „Pompshit“


12“LP (Hardware Records)

Vogue jsou pozdravem ze země vaflí a belgické čokolády. Není to tak dávno, co jsem držel v ruce poslední desku Sunpower „Bondage“ a nemyslel jsem si, že dorazí ještě nějaká další dobrá deska z těchto míst Evropy. Byl to omyl! Jsou tady Vogue a jejich vinylová novinka „Pompshit“. Vogue čerpají z tradice starých hardcore punkových kapel a zárověň jsou tak trochu inovátoři. Nahrávka vychází na německém labelu Hardware Records, který patří mezi nejaktivnější současné evropské labely. Belgium Is Burning!

Amerika má své Negative Approach, Německo Short Fuse a v Beligii jsou Vogue.Vývoj se zastavil, nic nového nepřijde. To si můžete myslet. Dokud si nepustíme „Pompshit“! Jasné je, že po několik generací je recyklovaná mladická naštvanost a právě ona je základním kamenem i pro jejich muziku. Stále více skupin po celém světě se vrací ke kořenům a není žádnou hanbou, že zvuky nahrávek i grafika obalů jsou poznamenané láskou k dobám dávno minulým. Mám to rád obecně a myslím si, že právě tahle špína dělá právě hardcore hardcorem. Vogue mají samozřejmě všechny zmíněné náležitosti. Nasranost, která se přenáší z otců na jejich syny. Hardcore v podání Vogue je impulzivní, žíla na čele je vystouplá a tónům vévodí dominantní agresivní zpěv. Patřičně nasraný a rozhodně nechá vzpomenout na Johna Brannona nebo Henryho Rollinse (jo, toho jsem loňské vánoce viděl hrát v jedné pohádce, tak snad ani letos nebudu zklamaný).

Hned první písničkou „Try“ dostaneme ránu přímo do ksichtu a je jasné, že vztek má své kořeny. Inspirace pro Vogue je evidentně ve starých 70tkových a 80tkových kapelách. Je až k neuvěření, že i tenhle styl hardcore punku se může vyvíjet. Respektive, je okořeněnej modernějšíma prvkama a přesto nezní jako patlanina. Právě tohle bych vypíchnul u Vogue. Baví mě, že cítím progres a snahu styl svým způsobem posouvat dál. Od první pecky se do dřevnatých riffů Vogue, postupně proplétají divné, nervní a snad až rockové postupy. Právě ty vytváří pestrost, zajímavost a vyvolávají ve mně potřebu v jejich muzice hledat. Někde jsem četl, že Vogue znějí jako kdyby spolu prochlastali noc Negative Approach a Pissed Jeans. Vlastně je to úplně přesná popiska a možná bych k nim přidal ještě The Now Denial.

„Pompshit“ má všechny náležitosti pro skvělou hardcore nahrávku a ideální hrací čas, což je něco kolem necelých 20ti minut na 11 skladeb. Oproti předchozímu albu „Dickfaced“ (Holy! Shit Records) je aktuální deska větší tah na branku a není tak kompilovaná. Skladby jsou krátké a výstižné. Bez větších vytáček se jde rovnou k věci. Je to jednoduchý, pokud máš rád agresivní hardcore punk s pachutí staroby, pak si buď jistej, že není „shit“ jako „shit“ a „Pompshit“ je tady možná právě pro Tebe! (S)

http://hardware-records.com
http://novogue.blogspot.com

http://www.discogs.com/Vogue-Pompshit/release/2433007
http://nopunksink-town.blogspot.com/2010/09/vogue-pompshit.html

Žádné komentáře: