středa 3. listopadu 2010

Fanzui Xiangfa / SS20 „split“


7“EP (W.I.F.A.G.E.N.A.)
Vždycky jsem obdivoval Wojczech a jejich četná exotická turné do míst, o kterých tady v Evropě jen občas slyšíme z televize. Je úžasné vidět, kam je možné s kapelou vyrazit hrát. Neříkám, že je to jednoduché nebo levné, ale obdivuji tu mravenčí práci na jejíž konci je třeba turné po Malajsii a tím se dostávám do bodu, ve kterém se cesty Wojczech a SS20 protínají. SS20 pocházejí stejně jako Wojczech z Německa a není to tak dávno, co se vrátili z turné po Číně a Koreji.

V záplavě desek, které skoro každým dnem vycházejí, je split EP Fanzui Xiangfa / SS20 téměř pozapomenutou novinkou. Vyšel v kooperaci mnoha labelů z celého světa (Čechy zastupuje Pope Ass Records). Singl propojuje nadšené lidi, dá se říct z celého světa a dvě kapely z různých míst zeměkoule. Spojení je to vcelku kuriózní, SS20 jsou z Německa a Fanzui Xiangfa z Číny. SS20 není jen název pro ruskou raketu, aktuálně je tak pojmenovaná i kapela (poznámka pod čarou – tuším, že název SS-20 měla původně i polská punková legenda Dezerter, která ho však změnila kvůli problémům s tehdejším režimem.). V SS20 se sešli členové IDIOT SAVANT (Ronny), TINY GHOSTS, THE 4 SIVITS (Rico) & ELOQUENT. Fanzui Xiangfa zaujmou hlavně místem lokalizace a tím je Čína. Ať přemýšlím jak chci, jinou kapelu z těchto končin světa neznám. S jejich složením to není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát - dva členové jsou z Číny, dva z Ameriky a pokud k nim přidáte chlapíka ze Švédska (kytaristu známých DS13), potom máme dostatečně kuriózní sestavu, že?

SS20 propojují hardcore, punk, thrashové kytarové riffy a „murmuro“ zpěv. Celek pěkně drží pohromadě a působí na mně hodně sympaticky. Víš co, zní to jako když hardcore-punx poslouchají thrash a to nepřeslechnutelně ovlivňuje jejich tvorbu. Muziku doplňují kritické texty motající se kolem hardcore punku. Takzvaně kritika do vlastních řad, pohledem stárnoucích lidí, kteří ze „scény“ vzešli. Po demo nahrávce se jedná o první vinyl počin a já jsem se těším na další.

Fanzui Xiangfa mají s SS20 hodně společného. Nevím jak jsou staří, ale jejich muzika je plná energie a nadšení. Dýchnul na mě nepřeslechnutelný „youth styl“ odér jehož rytmika Tě nutí běhat kolečka a dělat podobné vylomeniny. Ani tady neunikneme thrashovým rifům, ovšem více ukrytým do „distortion“ celku. Zpěv je celkem čitelný, vytáhnutý nad hudbu a hodně mi připomíná zpěváky z „youth crew - circle pit“ kapel.

Estetické hledisko je vždycky důležité a singl zaujme velice pěkným obalem, kterému vévodí malovaná kresba. EP vychází s kupónem pro bezplatné stáhnutí celého singlu v mp3 formátu z internetu. Tohle je povedený kousek asfaltu, takže kšilty dozadu a jde se na to! (S)

http://wifagena.com
http://fx-ss20.wifagena.com

PS: Díky Ronnymu mám SS20 předem v oblibě. Jsou pro mě jistou vzpomínkou na Idiot Savant, kteří posádku nerozpustili, jen se věnují svým rodinám, pracím a životům. Nedávno mi Ronny psal, že dokončují novou nahrávku. Příznivci Idiot Savant mohou mít tedy dobrý pocit, že něco je ve vzduchu a je na co se těšit.

Žádné komentáře: