úterý 20. července 2010

Sunpower „Bondage“


Sunpower „Bondage“
12“LP (Go!rilla Records)

Sunpower jsou belgická hardcore punk kapela. Silou slunečních paprsků hrají energický hardcore punk čerpající z tradice starých kapel 70tých a 80tých let – tohle je reinkarnace jednoho stylu hardcore punku. Podobně to myslím najdeš u všech jeho odnoží (a nejspíš nejen tam). Pokud do toho ale kapela vloží dostatečné množství vlastní energie, a to u Sunpower platí na 120%, nemám s tím naprosto žádný problém a máme na světě novou mutaci. Ostatně, nejsou v Evropě jediní, podobné nadšence najdeš v Lost Boys (Francie) nebo Short Fuse (Německo).

„Bondage“ bylo nahrané začátkem letošního roku a jak už to tak u správných punkových kapel bývá, k záznamu ve studiu nebylo potřeba víc než dva dny a noci. Jako správný pohrobek svých otců nepostrádá muzika Sunpower agresivitu, výrazné riffy, uhrančivý zpěv. Přesto všechno je svým způsobem melodická a chytlavá. Nechci říkat, „tohle je ten pravý hardcore punk“, to každý cítíme po svém – rozhodně ale platí, že pokud ujíždíš na kapelách jakými byli Dead Kennedys (s Biafrou), Minor Threat nebo Angry Samoans - u Sunpower najdeš všechny potřebné elementy, aby se stali Tvou oblíbenou kapelou. Tihle hoši nejsou žádní nováčci. Hrají, s mírnými změnami v sestavě, od roku 2002 a vydali: dvě velké desky, „live“ split Lp s Reproach, debutní singl, účastnili se několika kompilací a mají společný singl s „frantíky“ Lost Boys. „Bondage“ vychází na různých evropských labelech a v různých formátech – Lp (verze 33 i 45, černý i barevný vinyl), CD a rozhodně nejluxusnější je čtyř singlová verze na Deviant - Gedrag vydavatelství.

Podle grafiky obalu můžeš očekávat cokoliv. Neboj se, nedojde na gore grind, ani na texty o S&M praktikách. „Bondage“ je o trestech ve věznici Guantanamo. Jak jsem nastínil v úvodu, Sunpower jsou věrni hudebnímu odkazu staré školy. Patří k tomu zvuk, postupy, frázování a snad i texty. V případě Sunpower mají texty více osobní podtext. Nejsou tolik frackovité jako měli Angry Samoans, ani v nich není v nich tolik „pouliční neotesanosti“ 86 Mentality. Nic positivního ovšem nečekejte a nedojde ani na jinotaje. Všechno je jednoznačný. Jejich osobnější rovina umocňuje naštvanost a je celkem jasný, že nejde jen o to správné „stylové“ plácání do vody. Čistý vztek a nihilismus! Velice dominantní je na nahrávce kytara a zpěv. Oboje naprosto skvělý. Celkový zvuk je ale ucelený. Zpěv - strana A je hodně ovlivněná Ianem MacKayem a na Béčku je podobnost se specifickým hlasem Jello Biafry. Bassová i bubenická sekce kytaru i zpěv skvěle doplňují a místy dostanou větší prostor. Bez nich by to nebylo ono – to je jasný, přesto „kostra“ Sunpower je práce kytary a hlasu. Dohromady to skvěle šlape a hodně se mi líbí zvuk. Studánkově čistý, bez přidané chemie.

Skvělá deska! Víc je zbytečný psát. Nihilistic. Nihilistic. Nihilistic. (S)

http://www.gorillarecords.bigcartel.com/

Tracklist
01. Bondage
02. Redneck Talk
03. Nihilistic
04. Frozen... Passed Out... Broken
05. At The Station
06. The Anti-Scene
07. Leather Boots
08. Nop Means No
09. We Don't Talk Anymore
10. When The Spirit's Gone

LP (Crucial Attack Records, Dirty Faces, Crapoulet records, Go!rilla Records) 4xEP Deviant - Gedrag.

Žádné komentáře: