středa 23. června 2010

STRANGE ATTRACTOR / RED MASS „Split“


10"LP (P.Trash Records)

„Nahrávka, která má více barev než Disney film na LSD“,taková je popiska na internetové stránce P. Trash ke společnému splitu STRANGE ATTRACTOR / RED MASS. Než jsem si desku pustil, bral jsem to s nadhledem, ale teď mi nezbývá než souhlasit.

Německé vydavatelství P. Trash vydává jednu skvělou nahrávku za druhou. Jeho vydavatelskému tempu by možná nestačil ani Jožka Pribiliněc - některé z jimi vydaných titulů nepotřebují žádnou propagaci (Regulations, Statues, AC4). Jiné na první pohled nic neříkají. Ale „pod lampou je největší tma“ a 10“ split STRANGE ATTRACTOR / RED MASS je šibalským kouskem asfaltu, ke kterému jen těžko hledat popisky. Formát desetipalce tímto slaví u P. Trash premiéru.

Tahle deska je šílenost, v tom nejlepším slova smyslu, a pěknej vodvaz. Nejsou tady žádné mantinely, čekat můžete cokoliv. Stejně bude všechno jinak, než jste si představovali. Malou úvodní nápovědou může být informace, že STRANGE ATTRACTOR je projekt Jeffa, bubeníka Statues a jeho pekelně zbustřené kytary. Pomocnou ruku při tomto běsnění mu nabídl Ian ze Sedatives se svými klávesy, které zní jako pozdrav ze záhrobí.

STRANGE ATTRACTOR – to jsou osvědčené punkové riffy, „frackovitej“ zpěv, hlasitost doleva a všechno „přebuzený“, až to bolí. Jde o pohled na punk ze zcela jiného úhlu, než na jaký jsem zvyklý. Samostatnou kapitolou je „zvuk“. Představ si nahrávku ze skvělého studia prohnanou přes různé „mástry“. Zní to, jako by si soused, kterej bydlí o dva baráky vedle, pouštěl na své špicovní hifárně desky Ramones a jeho dcera si pouštěla v děcáku Angry Samoans. Všechno vyvejškovaný a „distrošn“ otočenej doleva - na maximum - většinou na hranici snesitelnosti. Takhle snad nevykrádají své nahrávky ani Hellnation. Ono je v tom „mástru“ udělaný snad i praskání jehly! Po prvním poslechu jsem šokovanej. Pouštím si je ale znova a znova a znova - je to skvělý! V jednoduchosti je krása. Nemusíš nic moc řešit, jen kejvat hlavou. Parádní garážovej D.I.Y. punk založenej na poctivejch punkovejch základech.

RED MASS je kapela, ale možná bude výstižnější označení „sdružení muzikantů“. STRANGE ATTRACTOR se s RED MASS opravdu hledali a lepší kapelu si s nimi na společné nahrávce představit ani nedovedu (mimochodem, obě kapely jsou z Kanady). Zvuk je obdobně divnej, principy stejný – rock´n´roll ve své nejšpinavější garážové podstatě. Obzory ale posouvá do více experimentálních rovin než S.A.. Postup pro uvaření téhle polívky je zdánlivě jednoduchej, pro základ použij punk – jak začne vařit, přidávej postupně post punk, hippísárnu ze šedesátých let, psychidelii, noise a folk (místy slyším i Wollongong). Až to bude uvařený, budeš si pochutnávat, přežereš se, bude ti blbě, ale stejně si ještě přidáš. Šílený, návykový a magicky chytlavý. (S)

http://ptrashrecords.com/

Žádné komentáře: