středa 12. prosince 2007

Digger Barnes „My Name Is Digger“



"My Name Is Digger" … je názvem singlu a zároveň první slova, která z repráků při poslechu vinylového debutu chlapíka Diggera uslyšíte. Celým jménem se jmenuje Digger Barnes a je lo-fi písničkářem ze sousedního Německa. Patří ke skupině umělců, kteří si myslí, že jejich hudba by v profesionálním studiu ztratila na svém půvabu a dávají přednost svépomocnému nahrávání - proto označení "lo-fi". Digger na sebe upozornil kazetou "Trailer Tapes" (2006), která sklidila velký ohlas. V letošním roce nahrál tři skladby pro "My Name Is Digger" EP a "Digger And Allie" EP. Nahrávkám nejspíš předcházela spousta diskusí a problémů. Velice pěkně a vtipně je vše popsané na "My Name Is Digger" EP. Povídání napsal Roy Plambeck, který písničky s minimálním počtem mikrofonů nahrával. Hudebně Diggerovi vypomohli jeho kamarádi Allie (kytara) a Misquito (harfa).

Digger je velký talent a nepřehlédnutelná postava. Má dar psát skvělé skladby, které se nám usadí v hlavě a budeme je chtít slyšet znovu a zase znovu. Od prvního poslechu na mně zapůsobil. Jeho baladické skladby dávají dohromady tolik populární lo-fi písničkáře s country muzikou a songy barových povalečů protloukajících se životem jen se svou omlácenou "kejtrou". Digger je možná mladík, ale jeho tvorba je zralá a prezentovaná s nadhledem. Výborně balancuje s kombinací chladných emocí a s těmi, co nás drapnou za srdce.

První skladba, co jsem od něho slyšel, byla "Same Old Game" ze společného nahrávky s Alliem. Několik dní jsem si ji prozpěvoval a nemohl ji dostat z hlavy. "No Way Out …, No Solution" mě připravilo pro "My Name Is Digger" Ep. Digger je minimalista a to je jeho velký plus. Na Ep jsou pouze dvě skladby. Přesto má obrovskou sílu. V prvním songu představuje sám sebe(?) a druhá je cover Social Distortion. Pokud patříte k těm, co mají rádi jejich skladby, pak Vás Diggerovo výběr potěší. K mým nejoblíbenějším patří "Ball and Chain", "Story of my Life", "When The Angels Sing", "I Was Wrong" a samozřejmě "Reach For The Sky", kterou Digger předělal. Skvělá a bezchybná je i Diggerova verze. Silná písnička, kterou si budeme zpívat každou neděli. Má sílu prožitků, běžného života a možná proto k ní mám tak blízko. Parádní volba …

Obal má nádherný malovaný design od PENCIL QUINCY. Vévodí mu obrázek Diggera, jak si kope vlastní hrob... Samozřejmě nechybí ani pohozená kytara poblíž.

Digger je borec a já chápu proč si ho Austin Lucas vybral ke svým "The Pressmens". V současné době s ním jede nekonečné americké tour. Jen málo písniček ve mně letos zanechalo silný dojem. Barnes nahrál jen tři a všechny k nim patří! (S)

Digger Barnes
Sabotage Records
Distortion "Reach For The Sky"

(na 7"EP seženeš u Samuel Records)

Žádné komentáře: