pátek 28. června 2024

ARROGANT TWINS - DON'T FIT IN
























12"LP picture

Se třetím studiovým albem přišlo letos pražské "arogantní duo" Arrogant Twins. Novinka dostala název "Don't Fit In" a stejně jako předchozí nahrávky "Simple Songs For Complicated Peple" a "LGND" vyšlo u labelu Election Records. Přesně jak to punk´n´roll vyžaduje, novinka vyšla honosně zpracovaná, prostě ve velkém stylu - na dvanáctipalcovém picture vinylu s pěkným obalem, insertem a vším, co k albu patří. Hned jak jsem vzal desku do ruky, bylo mi jasné, že kapela má svůj šarm, styl a hlavně smysl pro humor. Jestli budeš jejich pojetí punk rocku nakloněný je asi jedno, buď se budeš bavit nebo nechápavě kroutit hlavou. Já se bavím a slyším, že Jiří Nedvídek aka Binman a bubeník / zpěvák Benjamin Daniels, dělají skvělé skladby!

Členy Arrogant Twins znám díky Clean Slate a Anyway, ale setkat jsi se nimi mohl i ve Slaves of Stadium Rock, Dirty Blondes, Mortal Cabinet... Historické souvislosti znám - jsem v obraze, nejraději jsem měl Clean Slate. Předchozí nahrávky jsem si poslechl, ale nevím čím to je, až s aktuálním albem jsem lapený do sítě šarmu arogantních dvojčat. Novinka Don't Fit In je velmi povedená, má svojí energii, přitažlivost a během poslechu zjišťuji, že ve dvanácti skladbách je strašně moc nápadů a kreativity. Nějak ses propojuje rocková stadiónová dravost a punková strohost, i minimalismus. Musím říct, že Arrogant Twins jsem ještě neviděl živě, ale mám to v plánu napravit.

Album je dotažené jak vzhledem, tak tím co je v drážkách vinylu a samozřejmě i celkovou stylizací kapely. Rock´n´roll by se měl umět prodat, s nadsázkou a stylem! Můžeš hrát jak chceš vážně, ale pokud to není sranda, prostě to jako sranda nevyzní. Baví mě, že tohle pražské duo investuje i energii navíc do stylizace. Binmana s Benjaminem, gangsterská stylizace, jo! Show must go on a když nic jiného, má to styl a je vidět, že i gangsteři mohou nosit teplákovky. 

Arrogant Twins jsou tím, co v nich chceš vidět a slyšet. Já vidím a slyším dva šoumeny, co servírují autorsky hodně povedené písničky. Chceš najít punk rock? Najdeš ho tam. Hledáš rock´n roll? Zrovna tak! Že to je moc namachrované a rockové? Jasně. A že je super, když si kapely vydávají své nahrávky sami? I to mají Arrogant Twins pod kontrolou. Opravdu chceš vážný punk´n roll? Toho se ale s deskou Don't Fit In obávat nemusíš! Album přináší dvanáct skladeb a spoustu zábavy. Dlouhé je akorát a písničky mají délku kolem dvou minut, nudit ani nemohou. 

Teplákovky a Štěpán Kozub, ano Štěpán byl v reklamě na Fio banku a Binman s Benjaminem se na titulní stránce svého alba Don't Fit In přenášejí do nějakého chrámu. V podobných teplákovkách a snad i podobným smyslem pro humor. Kříže jsou obrácené - "Does God Exist? Yes. No. I don´t know." Každá jednotlivá písnička je něčím zajímavá a já jsem našel hned dvě, které dokážu poslouchat stále dokola - The Future Is Still The Unknown a Like A Fine Wine. "We just need some punk rock and lullabies..." Jo, nejspíš to tak bude! Na album uslyšíš i povedený cover, předělávku The Who - My Generation a myslím, že v mnohém jsou pro Arrogant Twins i inspirací. Všechno není jen show, punk rock a přesně o tom je poslední pecka There Ain't Much More Time... dear baby don´t you cry. Skvělá deska! (S)

arroganttwins.bc.com 

Desku věnovali Arrogant Twins, díky!

pátek 14. června 2024

The Public - Sanctify
























12"LP (PHR Records)

The Public ze Slovenska mají venku v pořadí třetí řadovku s názvem "Sanctify" (Posvětit). Jak kapela uvádí, na albu začali pracovat hned po vydání jednostranného LP "No grave is deep enough" (2016), kdy se dali po jisté prodlevě znovu dohromady. Materiál nějaký čas vznikal, je z roku 2019, a v první polovině letošního roku vyšel na vinylu u PHR Records. The Public jsem měl již spojené s historií slovenského hardcore punku, ale omyl - nahrávka "Sanctify" není o nostalgii, je to tlak, čistá energie a aktuální album, plné zvratů. 

Stále něco děje, přesto beru The Public a jejich novinku, jako překvapení letošního roku. Opravdu jsem nečekal, že o sobě dají vědět a vlastně jsem je měl uložené někde ve vzpomínkách v letech 2000 - 2003. Vybavuji si jejich album "Another Day In Paradise" (2000) s fotografií amerického bombardéru, který shodil atomovou bombu na Hirošimu. Nemohu samozřejmě zapomenout ani na sympatického chlapíka Ozona a jeho label Human Meat For Sale Records nebo split The Public / See You In Hell. Hlavou mi bleskne i vzpomínka na skvělou kapelu Superapes, kde členové The Public hráli, navíc se zpěvačkou. Aktuálně dostávám The Public s albem "Sanctify" a díky tomu se mi všechno oživuje v paměti!

"Históriu píšu proroci, históriu píšu víťazi, oheň, nože, kříže, šibenice". Vytrhnul jsem část textu z úvodní skladby Hlboké dná hanby, která ve spojení s titulní stranou obalu přináší nevyřčenou temnou mystiku. Míchání stylů, členitost skladeb a hlavně tlak od první vteřiny. Cítím nadšení a spoustu energie. Hned první skladba přináší spojení hardcore punk grindu (a mnoha dalších stylů), všechny jsou ukázkově členité, přináší změny temp a neočekávaných vsuvek i zvratů. Stopáž písniček je někdy mezi třemi - čtyřmi minutami, ale nudit se nezvládám, protože tóny jsou ostré jako břitva, zvuky jsou intenzivní a skladby jsou až neuvěřitelně rozmanité. Dostávám hudební nálož s množstvím nálad a hudební impulzy se jen hrnou! Texty i hudba jsou temné a hudba je členitá, s množstvím změn temp a zvratů. Je to pomalé i rychlé, zvuk je hutný, osobité postupy jsou hodně netradiční, hrne ses na mně extrémní hardcore grind - šupec, ale i emotivní vsuvky. The Public zvládají nejednu tvář. Nepřirovnávám, ale vzpomenu si i na super slovenské kapely jako byli Junk nebo Testimony. Hlavně pro ten pomalý hutný sound. Zvuk nahrávky je skvělý a všechno perfektně šlape pohromadě.

"Sanctify" zní jako velice originální nahrávka a od prvních tónů dostávám hodně osobité pojetí extrémního hardcore punk grindu. Množstvím impulzů, zvratů a podnětů, které udržují moji pozornost ve střehu a odvádí ji od problémů všedních dnů. Jsem rád, že jsem si tohle album díky promo nahrávce mohl pečlivě poslechnout a třeba ho uslyším i někde živě. Jsem si jistý, že každý nový poslech mi odkryje nová zákoutí. Zatím to tak funguje! (S)

papagajuvhlasatelrecords.bc.com 
punkrock.cz 
thepublic.bc.com 

Desku věnovali PHR Records, díky!