pátek 6. října 2017

The Humbling Experience – 2017


(ZINE)

Utekl další rok? Ano. Po roční pauze (+/-) vychází páté pokračování fanzinu The Humbling Experience. Zine je lokalizovaný v Olomouci a odráží část DIY aktivit propojujících skejtování s hardcore punkem, a dalšími volně navazujícími činnostmi. Již od prvního pohledu je viditelné, že roční práce přinesla své ovoce, a číslo je od prvního pohledu „tučnější“, rozuměj – má více stran. Osobně bych zine označil za téměř malé DIY REVUE pro „nadšené lidi“. Nadšené do toho co dělají, a přenášejí to tím na své okolí.

Stručnou anotaci nebudu vymýšlet, okopíruji ji z pera jedno z hlavních motorů zinu: Právě vychází pátý číslo olomouckýho fanzinu The Humbling Experience. Redakční parta se opět rozrostla, proto i počet stran se vyšplhal na 132. Najdeš tady např. ohlédnutí za prostorem SF Mini, reporty ze staveb osmi diy-skate spotů, dva skejtové rozhovory a galerii, dále rozhovory s Edit (Tabula Rasa, Cácory), Jakub Šimanský, Möbius,  kérovací rozhovor s Jacobem a fotografickou rozpravu s Ondrou Komárkem, kterého vídáš fotit v olomouckých ulicích a na koncertech. Nechybí profily Music For Liberation, Skate video MK3 od Radima Brunovského, Crippled Fox, úvaha o veganství, iniciativy FNB Olomouc a Czech On Board With Myanmar. Obsáhlý tour report z výletu Empty Hall Of Fame a Man Is: Astronaut na balkán sepsal Filip. Knižní sekce se tématicky věnuje městu a archivním skejtovým knihám. Mr. Nobody zase vysvětluje, proč jsou ziny nejlepší a přidává kvanta doporučení zpod psí deky. Chilli sekce si vzala na paškál kontroverzní názvy chilli omáček a dva návody na vlastní čatní. Zin má opět obálku z dílny mistra Dana, layout a sazbu obstaral pan S.

Vrátím se k lehkému očuchávání / okkouknutí. The Humbling Experience je hezký od prvního pohledu, očuchání a stejně tak pozitivní dojem zůstane i po prolistování. Nejvíce si na něm cením jeho otevřenosti. Snahy propojovat různá zákoutí, živených nadšením. Setkáme se s množstvím témat, která spolu více méně souvisejí – skejtování, hardcore punk, tattování, focení, FNB, pěstování chilli, zinům, atd. – propojených nadšených přístupem. Tisk je černobílý, úhly pohledu mají barev více. Papír je recyklovaný a obálka výrazná.

Jsem příznivec dvou kol (silničních, a hlavně horských), přesto velice oceňuji část o skejtování. Ve svém věku se již skejtovat nenaučím, a ani se o to myslím pro blaho svých dětí pokoušet nebudu. Ze dvou na kola čtyři kola již nepřesedlám. Vždycky jsem měl tak nějak podvědomě zapsané, že skejtování a hardcore punk k sobě patří. Temperament k temperamentu. Přesto mě vždycky otravovalo slovo „sponzoring“, a loga předražených skejtových hadrů na hudebních nosičích. The Humbling Experience toto téma zcela obchází a inspiruje tvořivostí, předává a vytváří čistou lásku ke sketeboardingu. Míří přímo na srdce, vášeň a zapálení pro věc. To je naprosto skvělý!!!!! Jen tohle je velkou myšlenkou, nosným tématem, celého zinu. K každé stránky dýchne nadšení pro věc! Přenáší se to na čtenáře a může inspirovat. Přečteme si o nadšencích pro skateboarding, dá se říct po celém světě! Nemáš ve svém městě místo kde skejtovat? Prolistuješ zine a zjistíš, jak to udělali „lokálové“ jinde, jaký spot si sami postavili ... Škoda, že podobný plátek nevychází třeba o DIY pěstování chilli papriček (nebo vychází?) nebo „punkové“ (nejen) cyklistice. Člověk, kterého dané téma zaujme, by se tak vyhnul dlouhému hledání a konfrontování svých nápadů se svatým googlem. Jo, zmínil jsem „chilli“, omlouvám se, ale i příznivci pálivého si přijdou na své a jedním z témat, se kterým se v zinu setkáš.

Zine je poměrně obsáhlý a přináší množství zajímavého čtení, témat. Velká část zinu je věnovaná skateboardingu a plynule se propojuje s dalšími články o muzice, focení. Jejich popis přiblíží anotace v úvodu. Jednotlivé příspěvky nebudu, a ani nechci, dále rozebírat, protože objevování je na tom všem možná to nejhezčí. Snad i nahlédneš pod pokličku SF MINI, lidí kolem ní a tomto stejně tak i v tomto prostoru potkáš většinu lidí, kteří zine vytvořili nebo se na něm nějak podíleli. Pokud nemáš aktuálně co číst na záchodě, ber to jako tip. Diy skate-punk s přesahem! Zine seženeš na koncertech v olomoucké SF mini nebo přes email nocomplainer@yahoo.com.
mailto:nocomplainer@yahoo.com">nocomplainer@yahoo.com
.>

Žádné komentáře: