neděle 5. února 2017

URSUT – KÖP DIG LYCKLIG


12“LP (Phobia Records)


Intro. Hodiny bijí – dvanáctá hodina se blíží. Co přijde? Monumentální předehra zintenzivňuje očekávání … ve vzduchu se nese zvláštní atmosféra, která nevěstí nic dobrého. Oblohu si v ten okamžik představuji zbarvenou do ruda. Silné kytarové linky vše rozčísnou. Instrumentální úvod pokračuje, nálady se mění. Je to tady, výkřik a rozjede se dílo zkázy. Crust Punk / d-beat / hardcore řežba. Intenzivní a tepající. Čtyřčlenná parta z Malmö servíruje velice energickou crust / d-beat kanonádu, které klestí cestu melodické kytarové linky. Jmenují se URSUT a jsou ze Švédska. Jejich nová deska se jmenuje KÖP DIG LYCKLIG a navazuje na dva roky starý debut Dårarnas paradis. Máš rád kapely jako From Ashes Rise, Victims, Wolfbrigace, Wolfpack, Skitsystem, MARTYRDÖD, Totalitär nebo Ekkaia? Připravte se, začínáme! Návod na rozcvičení je zde.

Švédsko je pojem, a to nejen v crustu, hardcore, punku, atd. Kapely z těchto končin Evropy, drtí svou intenzitou posluchače již léta. Nemáte to cenu rozebírat, beru to jako fakt. Aniž bych chtěl URSUT nadržovat, informace o téhle kapele mě zaujala i proto, že je zde kromě členů kapel Intensity, Kontrovers, Crutches a (Project Hopeless) (… možná ještě dalších), ještě chlápek jménem Rodrigo Alfaro. Je mým osobním důvodem, proč jsem byl na URSUT tolik zvědaný. Tenhle drobný chlapík s množstvím talentů, stojí za spoustou projektů. Na mysli mám labely Sounds Of Betrayal, Putrid Filth Conspiracy nebo Blood Harvest a kapely Atlas Losing Grip, Intensity, Kontrovers, Satanic Surfers, Sewn Shut, Ursut, Venerea nebo Widespread Bloodshed. Očekávání nebyla lichá. Ale vyzdvihování stranou, URSUT jsou jízda od samého začátku a kvalita se drží až do poslední vteřiny alba. Album KÖP DIG LYCKLIG je pro mě jednoznačný kandidát na crustovou desku roku 2016. Hned ji zařazuji do svého osobního „crust-top“ za desky Wolfbrigade In Darkness You Feel No Regrets, WOLFPACK Allday Hell a From Ashes Rise / Victims split. Úžasná deska. Rychlý, energický crust, proložený občasnými melodickými linkami, který tomu nakopávají prdel! URSUT před sebou vše hrnou silou uragánu!

Vyznění desky vyzdvihuje její politický podtext - „antikapitalistický manifest“. Je zde nabourávána vize štěstí, která je vázáno na naši spotřebu a snad vše může vypadat, že právě díky větší konzumaci, si štěstí lze „koupit“. URSUT kopou do systému neoliberálního kapitalismu, který nabízí štěstí na základě nákupu, konzumu a udržování volného trhu. Všechny texty jsou silně politické a vyznění podtrhují i vložené citáty od Nietzscheho a Chomskyho.

Závěr? Již padnul! Skvěle udělaná deska, od skvělé kapely. Vychází v pěkném gatefold obalu, kde najdeme jak texty v angličtině / švédštině, tak skvělou fotku URSUT. Naprostej respekt - bílé pozadí a na něm je vyfocená celá kapela se svými potomky. A že jich je! Myslím, dětí … Skvělý! Za sebe bych složil labelům velkou poklonu. Na desku, jak je KÖP DIG LYCKLIG, může být každý label opravdu hrdý! Třeba právě díky téhle desce povstane nová generace crusterů ... !!! Gratulace Phobia Records!!!! Myslím si, že je nutnost, abych si sehnal i předchozí desku … (S)

phobiarecords.net
ursut.bandcamp.com

PS: Deska vyšla v kooperaci labelů - Phobia Records, Not Enough Records, La Familia Releases a 4490 Records.

Seznam skladeb:
01. Den Yttersta Dagen
02. Du Är Din Egen Elit
03. Det Fria Valet
04. Kontrollerad Spridning
05. Spring Då!
06. Helt Jävla Vanlig
07. Vi Bara Lyder
08. Åsiktens Uttåg
09. Parasiter
10. Vem Är Monstret?

Žádné komentáře: