úterý 19. ledna 2016

Stolen Lives – Budoucnost sviní


12“LP (kooperace labelů)

Není TRASH jako T(H)RASH, aneb není THRASH jako THRASH. Žádný obavy, nečekejte žádný rozbory daného stylu, budu psát o první velké desce kapely Stolen Lives. Každý v našich končinách je nejspíš zná, a nejspíš bude více než jasné, že k popisce jejich stylu slovo THRASH neodmyslitelně patří. Přesto, jejich variace slova THRASH je více lokalizovaná do vod hardcore punku, než metalu. Ale záleží na úhlu pohledu. Pro pořádek, thrasher nejsem, mám raději hardcore punk.

Po letech existence, personálních změnách a mnoha nahrávkách, přicházejí Stolen Lives s první velkou deskou. Kapela je složená z lidí kolem Vysokého Mýta, a okolí, a první velká nahrávka přichází po mnoha letech existence. Svůj čas ovládají, nikam nespěchají, prostě existují, hrají a občas něco vydají. Venku mají splity s Rapsöd, D.F.C., Time Of My Life, Lahar, a samostatný singl "Spal Svou Vlajku". Aktuální nahrávka vyšla v kooperaci mnoha labelů a o koordinaci se postaral oddaný vinyl milovník p.Sucháž (Pope Ass). Album nese název „Budoucnost sviní „ a poprvé bylo k dostání na Fluff Festu 2015. O jeho vydání se postarali Pope's Ass, Maximed records, Rarach Katus, Waking The Dead, Ultima Ratio, Véva records, Soudruh, Apatrida records, Togue Sol Distribucion, Swamper a Kamčův D.I.Y. svět. Kapela má za sebou kus cesty, a něco o aktuálním v dění napoví rozhovor, který nedávno vyšel na Fobia zinu http://www.fobiazine.net/article/9171/stolen-lives--hrajeme-kratce-rychle-a-hlasite!!!/.

Stolen Lives  sázejí od začátku své existence na DIY etiku, hardcore punk a od jisté doby jeho prolínání s metalem, potažmo s THRASH metalem. Poměry thrash core model ve stylu Crucial Unit, Municipal Waste, se v průběhu času mění a aktuálně se snad i více přibližují k stylovým metalovým klasikám. Přesto po poslechu nové desky mohu o Stolen Lives říct, že jsou stále více hardcore než metal, ale vlastně koho ty poměry zajímají, že? Z desky, i přečteného rozhovoru, je více než jasné, že kluky hraní stále baví, a to je nad všechnu stylovost. Nasazení je na plný plyn, a je cítit i snaha o kombinování metal & hardcore & punku. Toho si a na kapele cením, nicméně je to i jedna ze slabin téhle desky – protože se dá říct, že osciluje mezi zmíněnými styly. Neví výrazná jedním směrem. Samozřejmě, že jedni to uvítají, druhým to bude lehce vadit. Je to věc vkusu. Tím nesoudím, jen konstatuju svůj dojem. Přesto si myslím, že album “Budoucnost sviní“ je velice povedené a je z něj cítit pot odehraných koncertů.

THRASH. Potkáme se s ním v hardcore punku, ale je to hlavně druh metalu. Municipal Waste mu myslím udělali v hardcore punku kvalitního promotéra, a snad i díky nim, se často metal s hardcore punkem překrývají. Nicméně jména jako Anthrax, Megadeth, Metallica, Slayer, a jejich nášivky, jsou modly nejednoho thrashera. Na obalu Stolen Lives najdeš loga Motörhead, Dead Kennedys a Sodom. Možná právě ony vyjadřují snahu kapely propojit rock´n´roll, punk/hardcore a thrash metal. Ale zpátky k „Budoucnosti sviní“, album od začátku do konce šlape a je kompaktní. Není vlezlé a nesnaží se „na sílu“ zalíbit. Po nějakolikátém poslechu jsem se zaposlouchal, a je to solidní jízda. Obrázek o něm může načrtnout třeba klip “Zráta” - https://www.youtube.com/watch?v=mCVS6mQueag. Musel jsem se trochu snažit …

THRASH - riffy, postupy, grafika … osobně to mám tak, že tenhle styl vnímám jako hodně “předem daný”. Jestli je v něm prostor pro inovace nevím, to musí posoudit thrasheři. Chci tím říct, že thrashové desky na mně působí “podobně”, a nosná kostra je podobná. Odlišovat se mohou snad jen schopnostmi “muzikantů” a produkcí. Když to ale máš rád, není co řešit – není nic víc. Stolen Lives vnímám tak, že oscilují mezi hardcore / punkem / metalem. Sami to chtějí, a je cítit, že thrash se v jejich muzice s hardcore punkem překrývá. Nejsou ani “čistý hardcore punk”, ani “thrash metal”. Pro někoho možná vyzní nevýrazně, já jejich záměr hodnotím vlastně kladně. Závěr? Měl by být? Kluci povedená deska, držím palce, a přeju hodně dalších povedených thrash riffů!  Možná bych jen nezapomněl na kořeny - rock´n´roll, a více ho do muziky zakomponoval. Může to být jedině jízda, body navíc - oživění. Mrkněte třeba po Threats  ‎“God Is Not With Us Today” … Méně je často více! (S)

PS: Poměrně vyjímečnou příležitost vyzkoušet „Budoucnosti sviní“ živě, máte tenhle víkend v Jihlavě na thrash večírku - http://czechcore.cz/Lahar-RapsoD-PROSPERITY-DENIED-Stolen-Lives-DIS-K47-P7026679.html.

PS: Jo, obal je hodně povedenej - je to práce Tofu Thrashera! Fotka kapely je od Smrčáka …

http://fuckingstolenlives.bandcamp.com/


Seznam skladeb:

Intro
Nekonečný Cyklus
Budoucnost Sviní
Hymna Mrtvého Národa
Kup Si Svou Smrt
Ztráta
Bída A Lesk
Uspat Syčící Vztek
Syndrom Vyhasnutí
Jsem Blíž Ke Dnu
Zklamání
Napořád


Žádné komentáře: