pondělí 15. července 2013

Spectres - Nothing To Nowhere


12”LP (Sabotage Records)


Spectres jsou post-punková kapela z Coombs, Britská Kolumbie (Kanada) fungující od roku 2006. Na svém kontě mají několik singlů a dvě velké desky (pokud vezmu i „Nothing To Nowhere“). Svým charismatickým zvukem nás vrací zpět, obdobně jako třeba The Estranged, do dob Joy Division, Warsaw nebo Wipers. Je to velice příjemný návrat v čase, snad i proto, že si vybavuji kapely, které mě vždycky bavili. Spectres jsou ale aktuální. Hrají poměrně temnou přímočarou hudbu, která je zvláštním způsobem uzavřená, semknutá sama v sobě, a zároveň prozářená svěží jiskrou.

Trpká příchuť a jistý pocit nejistoty se táhne celým „Nothing To Nowhere„ albem. Jako by se ponurá nálada Joy Division „recyklovala“ s novým žárem v srdci. Hudba Spectres je i přes jistou „introvertnost“ hodně intenzivní a má svůj nezaměnitelný šarm. Od prvních tónu jim sedám na „pomyslnou lopatu”. Slyšíme tóny, které mají zakódovanou hořkost a smutek, přesto znějí s lehkostí. Cítím se, jako bych se zamotával do pomyslných pavučin. Přesto podvědomě vím, že vše dobře dopadne a zítra ráno zase vyjde slunce. Spectres mají cit pro švih, i ležérnost. Punkovou patina se u nich nezapře. Jejich stylu se tím vdechuje svěžest a odlišují se tím od „intelektuálských/uměleckých“ skupin. „Nothing To Nowhere„ je jedním slovem úžasná deska, která mě baví od začátku, až po poslední drážku vinylu. Vše funguje, vše je na svém místě. Měl jsem rád Warsaw, Joy Division, The Cure a jejich potemnělou, vláčnou, atmosféru. Právě s tím se setkám i u Spectres, kde vše jen vyzdvihuje svižné podání a punkový drive. V záplavě desek, které v poslední době vycházejí, jsem si ještě nepořídil jejich první velkou desku „Last Days“, ale to musím velice brzo napravit. Doporučení se rýsuje samovolně, pokud Tvým uším lahodí intenzivní post punk, máš rád The Cure, Joy Division, punkové kapely jako The Estranged, Arctic Flowers … připiš si na seznam Spectres! Zároveň si prověř i „nová jména“ ze stáje Sabotage Records, která jsou The Bellicose Minds, Rank/Xerox …

První singly Spectres vyšly na labelu Whisper In Darkness, stejně tak jako první velká deska “Last Days“. Německý label Sabotage, ve spolupráci s New Dark Age se postaral o evropský press, který vyšel v roce 2010. Nové album „Nothing To Nowhere„ vyšlo ve státech na Deranged Records a evropský náklad je opět v režii Sabotage Records.

Hodně se mi líbí obal. Naprosto nenápadný, a snad i díky tomu mi trochu připomíná mou oblíbenou desku HDQ „Soul Finger“. Když se na něj podívám, osobně bych si asi nedovolil odhadnout, jakou muziku kapela bude hrát a i to je myslím na tom obalu skvělé. Je svým způsobem nevýrazný, nemá ambice konkurovat hudbě, být lepší než ona. Nekonkrétní motiv, seznam skladeb, vložený list s texty a citátem na druhé straně, vinyl.

„Nothing To Nowhere“ je deska, o které budu mluvit jen kladně. Vyzkoušej na
http://sabotagerecords.bandcamp.com/album/spectres-nothing-to-nowhere-lp, kde je celé album k poslechu. (S)

Seznam skladeb:
Between Two Lines
Passages
Remote Viewing
Amnesia
Slender Man
Decompensation
Missing Time
Nothing To Nowhere
Maison Gris
Return To The Sea

V ČR desku seženeš u Day After. Jinak zakoupíš přímo v e-shopu Sabotage Records.

Na Sabotage Records webu najdeš i odkaz na Spectres nový song - http://www.youtube.com/watch?v=3ZIaWm7HEYs&feature=player_embedded#!

http://sabotagerecords.net/

http://spectresvancouver.bandcamp.com

http://www.derangedrecords.com/index.php/view-band/spectres

Žádné komentáře: