neděle 20. ledna 2013

Macgyver – Panthalassa


12“LP (Papagájův Hlasatel Records)

Brněnští Macgyver se pohybují na „podzemních“ prknech, co znamenají svět, již nějaký ten pátek. Nebude nejspíš moc lidí, kteří by je neznali a obecně je asi i v povědomí, že vzešli z brněnské kapely Pazi Snajper. Hrají inteligentní punk hardcore, který je trochu podobný zvuku rožnovských kapel. Fungují a zdá se, že vše dělají s poklidem a rozvahou, ve stylu podlampových hráčů. Své písničky zatím zaznamenali jen na debutním 7“EP a jako malou návnadu první velké desky, jsme mohli brát písničku „Ode zdi ke zdi“, na novém pokračování kompilace brněnských hardcore punkových kapel „Brno stále v plamenech“. Těsně po jejím vydání vypustili Macgyver do světa jedniček/nul, ale i do světa analogového, desku s názvem „Panthalassa“. Pro Ty, kteří si nebudou moct, z nějakých důvodů, vinyl dovolit nebo nemají gramofon, je dobrou zprávou, že ji nabízejí volně ke stažení v mp3 kvalitě na jejich „bandcamp“ profilu. Sympatické a já jen doufám, že bude stále více nadšenců, pro které nebude platit, že nemají gramofon.

„Kdo hledá, většinou najde, jenže kdo hledá?“

Panthalassa (řecký název pro všechny moře) je název původního praoceánu obklopujícího prakontinent nazývaný Pangea. Panthalassa se někdy označuje za předchůdce Pacifiku, jelikož ten se dnes rozkládá přibližně v místech, kde se praoceán nacházel. Zanikla asi před 220 miliony let. „Název desky má v přeneseném významu reprezentovat obsah desky. Obří, nekonečný prostor, ve kterém neexistují záchytné body. Fiktivní cestovatel takovým prostorem, by se v něm nevyznal, nedokázal ho popsat ani vytyčit jeho hranice. Nedokázal by ani předat jiným cestovatelům takovým prostorem zprávu. Buď proto, že je dělí obrovské vzdálenosti nebo proto, že neexistují pojmy ani mapy, který by byly dostatečně výstižný alespoň pro povrchní popsání zdánlivě celistvého prostoru. Jediným popsatelným a známým prostorem zůstává v podstatě jenom vor. Nestabilní, vratký, pro obří prostor vlastně nevhodný a rozkládající se vlivem mořské soli. Správně tušíte, že se jedná o alegorii ztracenosti … „ (Macgyver)

„Šero je jen kompromisem mezí nocí a dnem.“

Už samotný název desky je impulzem pro rozvíjení našich myšlenek. Šedá kůra mozková nebude při Macgyver lyrice prostě nezahálet. To jsem očekával a zklamaný rozhodně nejsem. Silnou nosnou částí Macgyver tvorby jsou pro mě právě texty a právě ony dávají celé hudební struktuře názor a rozměr. Odrážejí, směřují a inspirují. Baví mně podobně jako ty od Inoxia Corpora, Telefonu, Zeměžluče nebo Gride. Hudebně jsem na tom podobně, o Macgyver bych řekl, že hrají intenzivní, osobitý, punk rock „rožnovské školy“. Méně je většinou více a já se nebudu zbytečně rozepisovat. Myslím si, že Macgyver udělali povedenou desku. Posoudit můžete sami na http://www.macgyver.bandcamp.com.

„Po směru anebo naopak.“

Deska vyšla v nákladu 250 kusů, tak neváhejte! Kde je gramofon (a pes), tam je domov. Na mém gramci se aktuálně velice často protáčejí právě Macgyver. Ze zahraničních melodických hardcore punkový kapel mám nejraději WASTED. Uhodnete, koho bych uvedl z těch českých? (S)

http://www.phr.cz  
http://www.macgyverpunk.com
http://www.macgyver.bandcamp.com


PS: Rozhovor s Macgyver si můžeš přečíst na slovenském web zinu http://www.punkgen.sk/interview.php?with=macgyver.

Žádné komentáře: