úterý 17. července 2012

Bi-Marks ‎– The Golden Years

12“LP (Sabotage Records)

Německý label Sabotage Records vydává velice zajímavé desky. Fakt, který je myslím zapsaný v povědomí všech, kteří poslouchají hardcore punk. Neznám Franzovu metodiku vyhledávání „talentů“, ale tenhle postarší sympaťák sympaťák, má nejspíš jen ten správný čuch na dobré desky. U každé vydané Sabotage nahrávky, jsem zatím našel něco, čím si mně získala. Někdy jen není jednoduché se labelem spojit, ale takový je život a ke štěstí bývá cesta trnitá. Ale teď již ke kapele, znáte Bi-Marks? Osobně jsem věděl jen fakt, že pocházejí z “punkového” města Portlandu a jejich nahrávka “The Golden Years” je pro ně vinylovým debutem.

Vždycky něco očekáváme. Místo lokalizace Portland dává ve spojení s vydavatelem tušit, že nahrávka nebude špatná. Není! Opravdu není! Od prvních tónů si mně kapela získala. Lehké mražení oscilovalo v mozkových závitech a rozhoupávalo mi hlavu. Energie z muziky Bi-Marks jen tryská a tihle kluci se nemuseli moc snažit, aby si mně podmanili. Je skvělý, když se obdobná alchimie podaří kapele zachytit na nahrávku.

Základem pro Bi-Marks je obdobně jako u Artic Flowers, mix crustu & punku & hardcore. Obdarovaní jsou magnetismem, který mně za zbytky pačesů chytnul na deskách Threats nebo Zeke. Takový ten rock´n´roll heavy odér, který to všechno tlačí dopředu. Když do pekla, tak na pořádném koni, že? Vezu se rád. Navíc, jejich muzika je melodická a špinavá zároveň, prostě solidní základ pro silnej mix. Jejich energie na mně přeskakuje každou vteřinou! Během poslechu se hudební obrázek mění, přesto všechno perfektně drží pohromadě. U Bi-Marks nepřeslechneš 80tkový hardcore ve stylu Adolescent, ani modernější pojetí hardcore Direct Control … děláš si obrázek? Vlivů je uslyšíš hodně, je to snad i trochu ztřeštěný (odér Phantom Limbs?), dojde na sólíčka a vůbec - je to perfektní. Jedna z Jawbreaker písniček se jmenovala „Save Your Generation „, Bi-Marks na to jdou z jiné strany a název jedné pecky je „Fuck My Generation“. Texty jsou temný a drží se hesla „total negative energy“.

Deska mně chytla díky své energii a prvoplánové upřímnosti. U toho bych začal, i skončil a víc je asi zbytečné psát. Nahrávka valý a pokud rádi zkoušíte neznámá jména, jděte do toho. Já nelituju! Ostatně, sám můžeš účinky desky “zdarma” vyzkoušet na blogu Sabotage Records, kde je deska umístěná k bezplatnému stažení v mp3 formátu. Jo, viděl jsem na netu několik Bi-Mark videí a kluci vypadají opravdu mladě. Je prima, že labely jako Sabotage vydávají, dá se říct, "neznámé" kapely.

Deska má krásný motiv obalu  a vychází s rozkládacím plakátovým vnitřňákem. Moje kopie je navíc na barevném vinylu. Bi-Marks si mně získali i fotkou v bookletu - táta s děckem a u ní je napsano “Váš otec je dříč, pomohl Vám vždycky, když mohl a stále udržuje zahradu připravenou k osázení.“ Oko žádného otce nemůže zůstat suché. Tip pro všechny, kterým se líbí nové kapely ve stylu Sickoids nebo Artic Flowers. “The Golden Years” disponuje vším, co má hardcore punková nahrávka mít a to je super! (S)

PS. Bi-Marks ‎”The Golden Years” seženete samozřejmě na vinylu. V ČR je k dostání u sympatického labelu GASMASK Records nebo u Papagájův Hlasatel Records.

PS: Evropský press nahrávky vychází za spolupráce Sabotage/ Static Age (label Iffiho, Moenster).

http://sabotagerecords.net/  
http://twoheartsarebetterthanone.blogspot.com/  

http://www.myspace.com/thebimarks
http://www.discogs.com/Bi-Marks-The-Golden-Years/release/3722064
Rozhovor: http://maximumrocknroll.com/life-during-wartime-interviews-bi-marks/

Seznam skladeb:
A1 Bad Luck
A2 Blackout
A3 I Ain't Right
A4 Out Of Sight, Out Of Mind
A5 I Quit
A6 They're Here
A7 I'll Steal Again
A8 Fear Of The Animals
A9 Gunk
B1 Shut In
B2 Jackal
B3 No Comment
B4 Trow Away The World
B5 Whatever
B6 Suffer Then Die
B7 Ascension
B8 Scorn
B9 Fuck My Generation
B10 The Mouth Smiles On...


čtvrtek 12. července 2012

How Can Limo Kid Kill Your Dreams? #5/2012

„Hey Ho, Let's Go“. Vyšlo nové číslo How Can Limo Kid Kill Your Dreams? (v pořadí již páté pokračování). Vychází v podobném rozsahu jako předchozí číslo, opět na recyklovaném papíře a s pevnou lepenou vazbou. Pevnou součástí zinu je poprvé FLEXI vinyl a tím je EP švédských SMALLTOWN. Přečíst si můžeš rozhovory s Markem (Lakmé, Remek, atd.), Timem Barrym (Avail), Smalltown, Mírou Pátým (Day After), atd. … nechybí ani klasické sloupky, grafika, anketa a úvahy. Zine si můžeš objednat na emailu samuel.records@seznam.cz .

středa 11. července 2012

Vinyl rulez | 10/2011 06/2012

Před několika měsíci jsem vypustil seznam desek, které vyšly v ČR v rozmezí 03/209-10/2011 a stylově se dají spojovat s označením hardcore, punk nebo alternativa. Tady je aktualizovaný seznam od října 2011 – do června 2012.

Ikdyž se touto tématikou celkem podrobně zabývají servery http://www.srpuls.cz/vdmusick  (informace se drží „českých vinylů“ obecně a není omezena jen na hardcore/punk, ale vinylu jako formátu obecně) nebo http://sites.google.com/site/popesass , přesto budu v informování pokračovat. Desek za cca půl roku u nás vyšlo opět celkem hodně. Pokud sledujete dění na CZ „vinylové scéně“, určitě doporučuji navštívit i obě dvě zmíněné stránky. Tam jsou informace velice pečlivě evidované.

Krátký článek ber pouze jako informaci, nemá žádný hlubší podtext. Pokud se na seznam podíváš, možná budeš mít podobný dojem, jako mám já - těch vinylů u nás, za celkem krátké období, nevyšlo opět zrovna málo, že? Vinyl rulez! (S)

PS: krátký seznam vydaných CZ vinylů navazuje na článek http://czechcore.cz/cgi/sonic.cgi?templ=portal_index&page_include=p_publications_det&id_publication=78667 , ve kterém jsem zachytil vydané české desky v období 06/2009 10/2011.

PS3: další informace o nahrávkách „obecně“ najdeš na stránkách http://discogs.com/, kde v současnosti většina hardcore/punk labelů své tituly doplňuje/aktualizuje.

(od října 2011 – do června 2012)

Night/Saade - split, 7"EP (Election Records&Kyeo, 08/2011)

Tim Remis/Aran Epochal - split, 7"EP (Dog Lovers, 10/2011)
UNNA/OR - split, 7"EP (DIY, 10/2011)
C - Opus Vulgaris, 12"LP (Piper Records, 11/2011) - Limitovaný náklad 110ks na čirém vinylu.
FLOEX - Zorya, 12"LP (Minority Records, 11/2011) - (2hý press na čirém žlutém vinylu)
BONUS - Náměstí míru, 12"LP (STARCASTIC RECORDS, 11/2011)- (LP + CD/MP3/FLAC)
Zěměžluč - Hledání, 12"LP (Papagájův Hlasatel Records, 11/2011)- (LP + CD) - + 150 ks limit se 7"EP
v/a MLADÁ FRONTA STÁRNE RYCHLE (SONGS FOR DIYCORE), (DIYCORE, 11/2011) - (LPgatefold)
ČAD – Ťažký kov, 12"LP (11/2011)
FLOWERS FOR WHORES/GATTACA – SPLIT, 7"EP (Damage Done, 12/2011)
Fetch! – Parfum et Koteka, 12"LP (Silver Rocket, 12/2011)
Lyssa – El Clásico, 12"LP (Silver Rocket, 12/2011)
Ucházím – Marnostroj, 12"LP (Papagájův Hlasatel Records, 12/2011)
GATTACA/AXIDANCE – SPLIT, 12"LP (kooperace labelů, 01/2012)
FEAR OF EXTINCTION - Winter Extinction 2012 Tour EP, 7"EP, (Phobia Records, 02/2012)
Milano - Neřvi na mě, 12"LP, (Piper/Election Records , 02/2012)
Marnost/Seeds In Barren Fields – SPLIT, 12"LP (kooperace labelů, 02/2012)
Jonestown/Adacta – SPLIT, 12"LP (Jonestown/Adacta, 02/2012)
Stolen Lives/Rapsod – SPLIT, 7"EP (kooperace labelů, 03/2012)
DAVOVÁ PSYCHÓZA "Kríza vedomia"LP (Papagájův Hlasatel Records, 03/2012)
Paregorik / Ataraxy / Napalmed / Wormhead - split, 7"EP (kooperace labelů, 03/2012)
RABIES / S.U.S.U. - split, 12"LPshape (kooperace labelů, 04/2012)
Negero / Silence is worse than war - split, 12" (Piper Records, 04/2012)
DVA - Botanicula Soundtrack, 12" (Minority Records, 04/2012)
Cirguz - Konec punku, 7"EP (DIY, 04/2012) - 100 ks EP
ESAZLESA / FIVE SECONDS TO LEAVE - split, 12"LP (Naše desky, Exitab rec., Pure Heart rec. a NAAB, 05/2012)
v/a Tribute to Pallasit!, 12"LP (Pope's Ass productions, 06/2012)
JIG-AI/ASS TO MOUTH - split, 10"LP (BIZZARE LEPROUS PRODUCTION , 05/2012)
INGROWING/IMPETIGO - split, 7"EPpicture (BIZZARE LEPROUS PRODUCTION , 05/2012)
CLIMAX - NO TIME FOR HEROES, 7"EP (kooperace labelů, 06/2012)
V Rukou osudu - s/t, 7"EP (Dog Lovers, 06/2012)
SPASM - Taboo Tales, picture 12"LP (Rarach Katus, Nice To Eat You, Maximed Records, 06/2012)
MORKHIMMEL - Zloskřivec - 12"LP (Insane Society, 06/2012)

úterý 10. července 2012

THE RATCHETS - Glory Bound

12“LP (Pirates Press Records)

Psaní o THE RATCHETS začnu naprosto z jiné strany než od kapely a její muziky. Člověk stárne a mění se, nebo alespoň jeho pohled na některé věci. Před pár lety pro mně naprosto nic neznamenala jména jako The Clash, Ramones a v tattování jsem přehlížel „old school“ motivy. Čím jsem starší, tím víc cítím, že se můj pohled mění. Žít rock´n ´roll až do samého konce něco znamená a spojuje se mi to s tattováním i muzikou. Právě ty staré „old school“ motivy spojují generace desperátů, možná podobně jako muzika The Clash nebo Ramones. Když už nic jiného, oboje může být dobrým „poznávacím znamením“, něco ve stylu „jsem na stejné lodi kámo“. Začal jsem se nad tím zamýšlet, když jsem nedávno slyšel předělávku „Redemption Song“(Bob Marley) v duetu Johny Cash (R.I.P.) a Joe Strummer (R.I.P.). Písnička, která se mi zařezala do hlavy a bourá všechny zdi. Má strašnou sílu a její lavinový efekt mně nutí ji poslouchat stále dokola. Nedávno jsem neměl jednu z nejlepších nálad a při bohapustém lelkování jsem narazil na předělávku „What a Wonderful World“ v podání Joey Ramone (R.I.P.). Zapůsobila naprosto stejně jako předchozí písnička a právě ona byla tou skladbou, která mi v určitý moment dodala energii a řekl jsem si, „nebudu se na svět dívat negativně, ikdyž hodně věcí opravdu za moc nestojí“. Dostávám se k hudebnímu stylu, k punku … máme kapely jako The Clash, Social Distortion …, které označuju pojmem charismatický punk rock´n´roll. Je mi jedno, jestli to jsou ikony, pojmy … když je poslouchám, tak i přes jejich „velikost“ z jejich muziky cítím hlas ulice - něco s čím se může ztotožnit každej správnej desperát. V tom je jejich síla a to spojení starých motivů kérek, trik Ramones, The Clash … něco to znamená.

Dostávám se ke kapele THE RATCHETS (Asbury Park, NJ/USA). Mé první setkání proběhlo na v/a 1st Annual a s odstupem času poznávám, že nebylo zcela náhodné. Famózně udělaný picture box set se stal pro většinu kapel důkazem jejich spojení s Pirates Press a zároveň odrazovým můstkem pro desky na Pirates Press. Většina členů z jednotlivých kapel pro Pirates Press i pracuje a tím se jen podtrhuje dojem velké pirátské rodiny. V THE RATCHETS hraje například Zak Kaplan, což je dle informací jeden z nejstarších pirátů. Najdeme ho i v jeho dalším projektu Detournement. Hraje i dobře na kytaru a jel loňské turné s River City Rebels, když jim onemocněl kytarista. V Piretes Press pracuje jako produkční, dělá grafiku, takže máme co do činění s aktivním chlapíkem. To ale ber jako poznámku pod čarou.

Co dál? Je to celkem jednoduché, pokud se ti líbí kapely jako The Clash, Reno Divorce, Social Distortion a nebráníš se poznávání nových jmen, vyzkoušej THE RATCHETS. Nebudeš zklamaný! Kombinují 77 punk, reggae, ska, rock’n’roll s jejich vlastním rukopisem. Jejich písničky nepostrádají charisma. To je vždy dobré a u stylu, který hrají je pro mně tím momentem, který nutí poslouchat tuhle muziku stále dokola, nebo vůbec. Ano, bavím se o mražení, které mám při poslechu písniček "Story Of My Life", "Ball Of Chain", "I Was Wrong", "When The Angels Sing" od Social Distortion … pobrukuji si je, vracím se k nim a právě několik písniček z „Glory Bound“ desky má obdobný lavinový efekt.

Přeskakuju z jedné věci na druhou a text je spojený nitkou souvislostí. O THE RATCHETS jsem toho moc nenapsal, přesto si myslím, že obrázek se vytvořil samovolně. Kapela hraje charismatický rock´n´roll punk a to by možná stačilo napsat. Není to nic nového, ale právě zmíněné zmíněný „efekt mražení v zádech“ a jejich charisma z nich dělá kapelu, kterou protáčím na gramofonu velice často. Když si je poslechneš, sám možná řekneš, tohle je ono, přesně jako nějaký motiv old school tattování. Věci nemusí být vždycky inovátorský, ale měly by být postaveny na dobrých základech a to myslím THE RATCHETS jsou. (S)

http://www.piratespressrecords.com/
www.myspace.com/theratchets

http://www.youtube.com/watch?v=pHkUxCRkH7Y&feature=relmfu

Seznam skladeb:
01. Book of Law
02. Rockers Taking Over
03. Human Amplifiers
04. Irritated
05. Ration
06. Skyjack Sunday Starts
07. Don't Wanna Go
08. Cathedral Bells
09. Proclamation Time
10. Born Wrong

středa 4. července 2012

Rabies/S.U.S.U. – split


12“LP shape (Noise Master + více)

Poměrně nedávno vyšla společná nahrávka dvou jihočeských kapel RABIES a Stand Up Speak (nebo-li S.U.S.U.). Nosičem je v našich končinách pionýrský formát a tím je SHAPE vinyl (deska nepříliš obvyklých tvarů). Loni vyšel první český FLEXI vinyl a pokud se nepletu, první SHAPE vinyl je v našich končinách na světě. Ano, je jím právě RABIES/ Stand Up Speak LP. Mistru hlu(zvu)ku a otec této myšlenky Šakal (Rabies) to komentoval jako další splněný sen s tím, že vinyl ve tvaru cirkulárky dělá každý a on chtěl něco jiného a obdobně ostrého. V práci pracuje s pilou na kámen a líbilo se mu, jako kotouč vypadá a svou myšlenku opravdu realizoval. Ostatně, Šakal to i sám trefně popsal „EXTRÉMNÍ POHLED NA EXTRÉMNÍ MUZIKU aneb ŠOKUJÍCÍ ZTVÁRNĚNÍ EXTRÉMNÍ MUZIKY” … Neuvěřitelný je fakt, že na vydání nahrávky se podílelo 25 labelů z celého světa a to je opravdu velká DIY kooperace.

Jihočeská extrémní parta Rabies (vltavotýnsko) hraje velice dlouho. Kolik let přesně ani nevím. 10 let? 15 let? Je to nejspíš i jedno. Léta jdou svou cestou, tvoří rámus a přetvářejí noty do koule extrémního hluku. Nic pro hudební kritiky, nic pro virtuózy – hudební nenávist. Kdekoliv, na jakýchkoliv aparátech a ozvučením. Nedávno jsem je viděl na koncertě v Uničově, kde po jejich setu padali přirovnání jako „návrat do 80 let“ nebo „nenávistný brazilský noise core nálet“. Nelze čekat nic sofistikovaného, ani hranou hudební extravaganci. Rabies jsou skuteční - hrají co umí a co víc, co i sami chtějí. Svou neúnavností mně v mnohém inspirují. Jejich produkce se časem mění, jednou více jsou extrémní, podruhé více noise … Aktuálně je noise komando opět v čtyřčlenné sestavě a vlastně i v tomto složení spolu hrají velice dlouho. Snad se dá i říct, že patří k neodmyslitelnému stavebnému materiálu jihočeské extrémní scény. Jižní Čechy opět útočí! Na straně Rabies je 15 záseků extrémního hardcore. Osobně bych řekl, že tohle nejlepší Rabies materiál. Pánové to do nás tlačí rychlostí větru, takže opět platí „play fast or don´t“. Sykyho řev je perfektní a i díky tomu má nahrávka švih. Rabies = extreme noise violence neboli také „no metal, no bullshit“. Pokud Ti něco říkají Hellnation, máme tady jejich českou pobobu! Gratulace!

Rabies svou novou nahrávku sdílejí s další JČ HC partou a to budějovickými Stand Up Speak. „Žijeme v době, kdy začíná být pomalu nutnost opravdu povstat a mluvit.“ (viz. rozhovor na periferia.cz). Mluví jazykem jasným, ale rozhodně na první poslech přístupným. Stand Up Speak servírují podobu hardcore punku, která se nebojí experimentovat, kombinovat styly a používat nestandartní hudební nástroje (pro hc/punk samozřejmě). Stand Up Speak , aneb pánové v nejlepším věku a slečna - známé tváře budějovického podhoubí a jejich hudba je osobité podání hardcore punku pojmenované „black tower hardcore“. Písničky Stand Up Speak jsou zajímavé a díky přístupu k tvoření i originální, snad jen někdy až moc komplikované. Ale nic není zadarmo a posluchač se musí snažit. Pokud bych měl napsat přirovnání, položil bych je někde mezi Dezinfekci, Gride a starší tvorbu Znouzecnosti. Hudebně i textově jsou S.U.S.U. vyzrálí a jejich hudba je o dost jiná, než je „běžná produkce“ hardcore punkových kapel. Líbí se mi na nich ta snaha vytvářet si vlastní tvář. Velice zajímavá skupina …

Obě JČxHC party mají záseky na kompilacích „Jižní Čechy Útočí“, které mapující jihočeskou scénu. Společným splitem stavějí JČxHC další vinylový pomníček, zajímavý nejen pro jihočeské posluchače. Deska je krásně udělaná po všech stránkách, s perfektně dotáhnutým obalem a shape vinyl je jen třešničkou na dortu (takovým signálem, že tohle jde i opravdu vymyslet i udělat). Hraje se rychle, krátce a hlasitě, ale taky originálně a s individuálním přístupem! (S)

PS: vinyl ve tvaru cirkulárky mají třeba Left For Dead (2) / Acrid ‎– Hacked To Pieces (No Idea)

PS2: deska vyšla v kooperaci labelů: WAR PIGS (CZ), TOGUE SOL DISTRIBUTIÓN (CZ), RAUHA TURVA (CZ), EXIT (CZ), CESTOU NA HŘBITOV Rec. (CZ), RARACH KATUS (CZ), PIGEONSHIT (CZ), ALCOHOLIC DESASTER (Greece), SUBWIX (Germany), VEGAN FOOD (CZ), KAMČŮV D.I.Y. SWĚT(CZ), DELUSION OF TERROR Rec. (Philippines), ENTES ANOMICOS Rec. (Germany), WAHNFRIED (Germany), NOISE MASTER (CZ), BURYZONE Rec. (CZ), POPE´S ASS Prod. (CZ), GRF Rec. (CZ), SMYT Rec. (France), DIY PIRATEN (CZ), ABACK (CZ), PAPAGÁJŮV HLASATEL (CZ), DRATSAB Rec. (Malaysia), SVOBODA Rec. (France) a MILITANZ Rec. (Germany).

PS3: Rabies aktuálně můžeš slyšet i na super kompilaci „Pallasit“ (Pope Ass Prod.)

http://periferia.cz/rozhovory/stand-up-speak-up-152/
http://www.rabies.wz.cz/
http://www.standupspeakup.cz/
http://bandzone.cz/rabiesvzteklina
http://www.youtube.com/watch?v=RQV5OHAJwxA&feature=player_embedded
http://www.discogs.com/Rabies-4-Stand-Up-Speak-Up-split-12LP/release/3581899