úterý 14. srpna 2012

Terrible Feelings ''Shadows''

12“LP (Sabotage Records)

Jeden kamarád řekl větu, která má velice silnou myšlenku – „na světě je krásně, pokud se tedy lidi alespoň trochu snaží …“. Budu psát desce švédské kapely Terrible Feelings a právě tato věta zapadne naprosto perfektně k náladám, které ve mně velice sympatická švédská skupina vzbuzuje. „Shadows“ je naprosto „civilní“ album, které povzbuzuje mé lepší já. Alespoň tak na mně působí. Prostě ideální deska pro letní dny. Pohladí, povzbudí, ale i nakopává k tanečním variacím. Hned na začátek řeknu, že není moc desek jako je debutní album Terrible Feelings „Shadows“. Myslím tím desek, které budete stále dokola poslouchat, vracet se k nim a plynule se stanou soundtrackem Vašich běžných dní. Máte rádi Masshysteri a jejich desku “s/t” na Ny Våg Records/ Feral Ward/ Nada Nada Discos? Pokud ano, a neznáte Terrible Feelings, buďte si jistí, že je to přesně kapela pro Vaše uši.

Terrible Feelings jsou ze Švédska. Čtenáři Maximum Rock´n´Rollu si možná přečetli rozhovor, který vyšel v jednom z čísel, myslím loňského ročníku, a vědí, že právě tahle kapela se velice často objevuje v TOP TEN Maximum Rock´n´Rollu. Nevím jaké je oblíbenost u nás, ale co vím, je v ČR alespoň deset velice nadšených příznivců. Terrible Feelings jsou ze švédského města Malmö, na svém kontě mají tři singly a album „Shadows“ vyšlo začátkem letošního roku. Evropský press vyšel na Sabotage Records, o americký se postarali Deranged Records (ano, vychází zde velká spousta skvělých kapel, ostatně i švédským Smalltown vydali singl a dvě desky). Po prvním evropském pressu Terrible Feelings se zaprášilo velice rychle a já se ani nedivím. Vinyl ''Shadows'' je již opět dostupný, vyšel druhý náklad a tuším, že jsou i nějaké kopie na barevném vinylu. To ber jen jako poznámku pod čarou a libůstku, kterou docení sběratelé desek, podstatné je to, že ''Shadows'' je naprosto úžasná deska, která si posluchače získá hlavně muzikou.

V sestavě Terrible Feelings najdeme postavu známou posluchačům melodického punk/hardcore a tou je Andy Dahlström, jinak v Intensity, Satanic Surfers (dodnes bezmezně miluju jejich desku “Hero Of Our Time”) a Sista Sekunden. V Terrible Feelings hraje na bicí a společně se zpěvačkou Manuelou Iwansson udělali i obal album „Shadows“. Jo, pokud ho nepoznáte, tak poznávací znamení je, že vypadá jako Marek Eben.

Osobní a intenzivní atmosféra punkrocku s podmanivým odérem nálady desky Masshysteri “s/t”, to dělá desku “Shadows” magickou. Myslel jsem si, že tohle již nikdo nemůže zvládnout podobně, jako se to povedlo právě Masshysteri, ale opak je pravdou. Může a s podobnou intenzitou, ale zase trochu jinak. Obal je obyčejný, ale i divný a ve spojení s muzikou naprosto úžasný. Zároveň je pro “punk/hardcore” desku naprosto neočekávaný a snad i díky tomu propojení můj dojem jen vyzdvihuje. Terrible Feelings hrají melodickou muziku s vlastním příchutí, intenzivní a hodně emotivním. Jejich tóny mají srdce, něco ve mně vzbuzují a baví mě je poslouchat. Navíc písničky si pamatuji a deska je obdařená zvláštní chemii, podobnou prvnímu rande. Zvláštní magie a tak si myslím, že to musí být i hudebně dobrý. Osobně hodnotím velice (zdůrazňuji velice) kladně, že existují podobné kapely jako Terrible Feelings. To, že mají talent jako hudebníci, je myslím naprosto zbytečné psát, ale právě jejich přístup, nervní atmosféra z nich dělá něco naprosto výjimečného a odlišuje je to od pop/rockových kapel. Oni mají charisma, vlastní tvář, a to musí být, pokud chceš hrát v hardcore/punku obdobnou muziku jako Terrible Feelings. Nosit knírek taky nemůže každej, na to musíš mít prostě koule.

Abych svůj chvalozpěv dokončil, vrátím se k muzice. Opět se potvrdil fakt, že muzika ze švédských hvozdů má svůj nezaměnitelný šarm. Terrible Feelings debutní album „Shadows“ je silná deska. Vyplatí se na chvilku odložit LP Masshysteri a dát i jiným deskám, “Shadows” máte před sebou. Dostanete melodickou, i melancholickou muziku od kapely, které má své nepřehlédnutelné charisma. Hudebně jsou velice blízko Masshysteri, jen jsou myslím výraznější, jako bych slyšel zpěvačku Bambix, pod vlivem Janis Joplin :). Taky cítím jistej hippies odér a obdobný dojem mám třeba ze skvělý kapely Zounds. Ostatně, v anarchopunkové scéně byli myslím Zounds taky “jiný” a Terrible Feelings působí v hardcore scéně hodně obdobně.

Ú.Ž.A.S.N.Á. deska, skvělý texty a kapela! (S)

PS: Fakt je pravdou, Terrible Feelings budou hrát v Brně! Díky The „šulínům“! Myslel jsem si, že vánoční dárky by se měly dávat až na vánoce a já už letos fakt nic jiného nepotřebuju.

PS2: V ČR album seženeš u Papagájův Hlasatel nebo Day After. Jinak u Sabotage Records.

PS3: S Terrible Feelings budou mít Vaše „terrible feelings“ zcela jiný rozměr...

Seznam skladeb:
01. Days To Come
02. Intruders
03. Lady Luck
04. Another Night
05. Darkness Of Man
06. Wicked Skull pt.1
07. Wicked Skull pt.2
08. Shadows Follow Me
09. Simultaneous Beats
10. Sleep As Deep As The Sea
11. Next Round’s On You
12. Rest In Piece

http://sabotagerecords.net

Žádné komentáře: