čtvrtek 2. srpna 2012

STOLEN LIVES / RAPSÖD – split

7“EP (PHR records + více)

Split dvou sympatických kapel, který je navíc z našich luhů hájů, potěší vždy. Na 7“EP nahrávce potvrdili svoje přátelství dvě české party, které není potřeba výrazně představovat - STOLEN LIVES a RAPSÖD. Památník vzájemné přízně a vzpomínek na chvíle strávené v jedné dodávce. Obě kapely spojuje i láska k thrashovým riffům a hardcore/punku. Jak STOLEN LIVES, tak RAPSÖD mají své vinylové debuty již za sebou, nejsou žádní nováčci a myslím si, že všichni trochu tuší, co lze očekávat. Jak je zažitým zvykem, deska vychází v „poloutajené“ kooperaci několika labelů jako 7“EP - PHR Records, Insane Society a Phobia records, Different records a Totalitarism still continues. Od prvního pohledu je split parádně graficky i technicky udělaný a rozhodně se nejedná o odfláknutou práci! Šedivý 7" vinyl v zajímavém vysekávaném rozkládacím obalu, s grafikou od Tofu Thrashera (http://tofuthrasher.tumblr.com/). Skvělá práce, která posouvá „standarty“ zase o kousek dál. Dobrý dojem mi nezkazilo ani fakt, že jsou prohozené středové etikety. Lze to to brát i jako hudební kvíz na úvod :). Koneckonců v historii se stali horší věci, než prohozené etikety, teď myslím třeba split LP Los Crudos/Spitboy, které omylem vyšlo jako split Los Crudos/Reversal Of The Man. Ze společné nahrávky opět dýchne přátelské propojení obou skupin (vyzdvihnout to i plakáty v obalu) a mnoha lidí, cože beru stále pozitivněji. Pro obě kapely, je opět (nebo lépe stále) ve hře variace na slovo THRASH.

Posledním vydavatelským počinem RAPSÖD byl split s Průmyslovou smrtí (Ti mají aktuálně záseky na výborném LP „Tribute to Pallasit“) a k mé radosti pokračují stále dál. Mám rád tuhle kapelu a se Stolen Lives se k sobě i stylově hodí. Stylem, přístupem a myslím si, že se pohybují „podobným směrem“. RAPSÖD = energický thrashing hardcore punk a koncerty, které jsem viděl, byly super! Na své straně mají dva vály „Thrashing Bike Maniacs“ a „Terror Crew“, které znějí parádně a je jen otázkou, jestli je brát jako předzvěst nové desky, která by měla vyjít na podzim letošního roku. Uvidí se! V každém případě punk hardcore vs THRASH nebo THRASH vs punk hardcore mix, energická jízda, dobré texty, přístup. Vždyť to znáte! Jestli to nevíte, tak Tofu Thrasher je z RAPSÖD.

STOLEN LIVES o sobě dávají po delší odmlce vydavatelsky vědět. Pokračují, řekl bych tam, kde skončili na splitu s LAHAR. Samozřejmé s tím, že svůj THRASH více vypilovali a thrashers se tak dostane režisérsky sekaná variace mixu thrash metalu s old school hardcore odérem. Znějí více metalově než dřív, ale to je aktuálně nejspíš IN. Dobře zahrané, nařvané, s fajn texty. Napsal bych jen velice osobní poznámku pod čarou, vývoj naprosto chápu, ale osobně mně více těšila (měla větší energii) původní cesta ve stylu HIGHSCORE. Jak říkám, můj dojem a nemyslím to zle. Držím palce v dalším vývoji, tohle je poctivá práce!

Sympatický split, ale to „Modří“ zcela určitě vědí a již ho mají doma ve sbírce. Nejsou jen Municipal Waste a my můžeme vybírat i z domácích „thrasherů“, takže pokud Vám srdce tepe v tomto rytmu a navíc uslyšíte slovo „CZ THRASH“, zajisté Vám v hlavě blesknou jména LAHAR, STOLEN LIVES, RAPSÖD … nebo se pletu? Jak se jmenovala písnička Helloween? Heavy Metal is the Law ?

PS: Debutní deska RAPSÖD by měla vyjít na Papágájův Hlasatel Records. Naštěstí stále existují věci, na který je možné se těšit a to je super! (S)

http://phr.cz


http://stolenlives.blog.cz
http://ruceodkrve.blogspot.com

SKLADBY:
RAPSÖD
1.Thrashing Bike Maniacs
2.Terror Crew

STOLEN LIVES
1. Hluší k nářku dějin
2.Zajatci bílého boha







Žádné komentáře: