čtvrtek 24. listopadu 2011

Demerit / SS20 – split


10“LP (W.I.F.A.G.E.N.A. RECORDS)

SS20 / Demerit je jednou z nových desek na W.I.F.A.G.E.N.A. RECORDS, labelu který provozuje Ronny (Idiot Savant, SS20). Jak je u W.I.F.A.G.E.N.A. dobrým zvykem, deska vychází v kooperaci několika mezinárodních DIY labelů (Čechy zastupuje Popes Ass Records, kde za dobré peníze desku seženete i u nás.). SS20 vinylovým debutem byl společný singl s čínskými Fanzui Xiangfa a jak je vidět, v Číně se jim zalíbilo. Další nahrávku vydávají společně s Demerit, kteří jsou opět s Číny. SS20 vs. Demerit, aneb 3 na 3 skladby, aneb Německo vs. Čína a to vše na sympatickém 10ti palcovém vinyl formátu.

SS20, aneb opakování je matka moudrosti – projekt členů IDIOT SAVANT (Ronny), TINY GHOSTS, THE 4 SIVITS (Rico) & ELOQUENT. Po demo nahrávce a společném singlu s Fanzui Xiangfa, je nahrávka s Demerit druhým vinylovým zářezem. Kapela má v Číně úspěch, letos zde odehráli další, tuším již druhé turné. Já jsem dostal od Ronnyho pohled s čínskou zdí a musím říct, že opravdu obdivuji jeho mravenčí práci v objevování nových, pro „punk/hardcore“ nepříliš zaběhnutých, míst pro hraní. Alespoň pro mně je tedy Čína místem neznámým. Dodnes mám v hlavě DVD Wojczech, které zachycuje jejich turné po Malajsii, které je pro mně podobnou neznámou. SS20 na své poslední – aktuální nahrávce přicházejí se třemi písničkami, které jsou určitě zajímavé propojením, melodického hardcore punku a „murmuro“ zpěvu. Měl jsem rád Idiot Savant. Nesrovnávám je SS20, ale přesto podobnost tady je a díky tomu mají jistou náklonnost z mé strany předem zajištěnou. Z kapely cítím i podobné zapálení, které dýchalo z Idiot Savant, takže můžete očekávat sympatické lidi. Jejich nové písničky? „Melodický“ hardcore punk, parádně zahraný a protkaný melancholickou linkou. Věříte, že jsem si místy vzpomněl na ranné Suffer? Žádná „slaďárna“, ale melodická muzika s notnou dávkou energie, rozčísnutá Ronnyho „murmurem“, který si možná do obdobného stylu představit nedovedete, ale věřte – šlape to! Navrch emotivní texty (opět Ronny), ze kterých dýchne člověk s velkým, ale zároveň zklamaným, srdcem. Této osobní roviny si cením a mám ji rád. Idiot Savant spí, SS20 jsou aktuální, takže „show Must Go On“ a pokud SS20 neznáš, ber to jako tip.

Demerit jsou Číny. „Made In China“ – nápis, který vidíme téměř na všem kolem nás a i tento text píši na klávesnici s nápisem „Produkt Od China“. Hardcore punk v Číně? Co si pod tím představit nevím a jak to tam funguje také ne. Jediné co mám v hlavě, je fotka ze zadní strany mé oblíbené desky Palatka, kde je zeď-průchod-chodící lidi-obrovská fotka čínského diktátora Mao Ce-tunga a nedaleko od této scenérie je salutující postava v tričku Palatka. Díky SS20 jsem se seznámil s Fanzui Xiangfa a nyní s Demerit. Ani nevím jestli Demerit nosí „moka-číny“, ale podle toho co jsem našel na netu mají nakročeno být spíš mezinárodní hardcore-punk kapelou. V Číně si je považujou a nosí spíš vansky, protože letos jeli US WARPED Tour 2011. Jsou z Beijingu v Chině a hrají energický street punk, který propojuje melodickou rovinu s agresivnější podobou hardcore punku. Jsou melodický i agresivní, chytlavý a celek nepostrádá energii. Kapelám jako Good Riddance se myslím rovnat nemůžou, ale díky místu odkud pocházejí, budou určitě svým způsobem „originální“ :). Na své straně mají tři energický pecky! Zkus to, pokud Tě to zaujalo …

Navrch dostaneš i celkem pěkný malovaný obal, kupón pro bezplatný download z internetu v mp3 kvalitě a na desce souboj SS20 vs. Demerit, aneb 3 na 3 skladby, aneb Německo vs. Čína. Skóre? Hodnotit si neodvážím, víc mně baví SS20, ale dal bych to nejspíš nerozhodně. Otázka na závěr, bude další nahrávka SS20 opět s nějakou čínskou kapelou? (S)

http://demerit-ss20.wifagena.com/
http://www.wifagena.com/

PS: Deska vyšla v kooperaci GENJING RECORDS (China), KAWAII RECORDS (France), NARM DISCOS (Japan), POPE'S ASS (CZ), TENZENMEN (Australia), UP THE PUNX! (PL) a W.I.F.A.G.E.N.A. RECORDS (GER). V ČR seženeš u Popes Ass Records.

pátek 11. listopadu 2011

ENTH - s/t


12“LP (W.I.F.A.G.E.N.A. Records)

ENTH jsou temným pozdravem z polského Lublinu. Jejich hudba je obalena chmurným hávem a nese se velice pomalu. Tempem monotóním a ubíjejícím. Zařezává se pod kůži! Mučivě pomalu, jistě a v rytmu seversky chladných tónů, které jsou plné bezvýchodných emocí a křehkých melodií. Studenou hudbu doplňuje nelidský řev. Podle informací, které jsem našel na internetu, je bezejmené „s/t“ album ENTH debutním počinem. Myslím si, že na úvod je fér napsat jednu informaci - pokud hledáte něco pro klid duše, ve svém hledání pokračujte bez poslechu ENTH. Na velké desce jsou dvě dlouhé skladby, dva opusy. Konec se blíží pomalu a bolesti nelze utéct. Skladby se jmenují „Matryca“ a „Godzina Ktorej Nie Ma“. Hudebně jsou o pomalém hledání, tápání a utápění se. Stylově někde ve vodách funeral doom vs. sludge a obě by se mohli ihned použít jako hudební kulisa k dnešní době, jako její reflexe. Ráno vstanete, jdete do práce a pak chvátáte domů za rodinou. Víte, že je všechno v pořádku a přitom cítíte, že ve vzduchu je nějaký velký průser a celý svět se žene do záhuby. Nechcete být zlý, ale musíte takový být. Snažíte se být lepší, ale svět kolem vás je stále horší. Čas letí rychle a hodiny ztrácejí svůj význam. Bolest je stále bolest. Dny utíkají jako týdny a my si již zítra nebudeme pamatovat včerejší bolest. Ženeme se do záhuby a smíšené pocity zlepšují záblesky slunce. „… prach jsi a v prach se obrátíš …„. Transformace do tónů? ENTH? (S)

PS: V ENTH sestavě najdeš člen polských grinderů Suffering Mind.

PS2: Deska vychází jako 12“LP s potištěným sáčkem na LP a kupónem pro bezplatný download skladeb v mp3 formátu.

http://enth.wifagena.com/
http://www.discogs.com/Enth-Enth/release/3046868 ¨

http://www.myspace.com/enthdoom
http://www.youtube.com/watch?v=dAUzqTyU_7g

pondělí 7. listopadu 2011

Negative Reaction – Frequencies From Montauk


12“LP (W.I.F.A.G.E.N.A. Records)

Mozek pracuje na plný výkon, pod kotlem to vře a voda začíná pomalu bublat. Kolem se nese mlhavý opar, něco je ve vzduchu a je cítit tráva. Negative Reaction? Neznám, ale obal jejich desky, to je tedy opravdu něco. Nemyslím to kladně, ale ani záporně. Jedno je jasný, určitě si ho zapamatujete. Nese se na vlně kýče, umění a designu s jakým Homer Simpson udělal svou první internetovou stránku (před tím si nezapomněl dát jointa a omrknul nějaké hippísácké desky). Jako fotku pro pozadí zvolil fotku letního sídla Ericha Honeckera a tu obalil pouťovým hippies odérem. Vlastně bych se ani nepozastavil nad tím, kdybych tam někde našel fotku Belmonda v tričku Jima Morrisona. No každý styl má nejspíš své. V každém případě Negative Reaction, jsou sludge doom kapela ze států a ikdyž jsou jen tři, tak na výsledku to opravdu poznat není. Mají v sobě sílu ovládat naše myšlenky a svými tóny odvádí do jiných dimenzí.

Negative Reaction jsou „monstrum“ pohybující se vlastní specifickou rychlostí a žijící svým životem. Trojlístkem ve složení Sir Ken-E Bon, Old MacDonald, Damon Limpy = sludge doom, nebo-li silné, cyklicky opakované riffy a hutný zvuk. Tóny jejich hudby se rozvážně vznášejí nad zemí a vévodí jim hodně jistý „heavy zpěv“. Celek je úžasně kompaktní a hlavní pozornost na sebe strhává právě ten „celek“. Ikdyž jsem měl předsudky, tak mně to položilo na prdel. Kapela si mně omotala kolem prstu a desku jsem již jen otáčel. Dosedla i jistá „rodinná atmosféra“ a měl jsem pocit, jako bych Negative Reaction riffy znal od pradávna. Ano, nechají vzpomenout na Black Sabbath a hlavní kostra Negative Reaction je navíc podbarvená psychidelickým odérem, možná i táhlou mlhavostí desek ranných The Cure (samozřejmě v rozjezdech) a občasnou podobností s rannými Neurosis.

Tohle je brána do jiného světa. Zcela mu nerozumím, ale přesto se nějakým způsobem dotýká mých momentálních nálad. Pokud nevíte, co si pod sludge doom představit, převedu to z kódované rovnice do českého ekvivalentu, který nejspíš pochopí jen starší ročníky. Před rokem 1989 se u nás předělávali písničky „z venku“, s českými texty a některé byly opravdu smrtelné parodie. Pamatujete si na „JÁ JSEM IRON MAN NANA..., LIDI TŘESTE SE ŽELEZNÝ MUŽ BĚHÁ PO LESE, NOHY NAKŘIVO NA PRDELI SRP A KLADIVO, MY JSME BLACK SABBATH UTÍKÁME Z RUSKA NA ZÁPAD …“ a pokud si vybavíte i ty riffy, poznáte že jsou nesmrtelné, cyklicky opakované a jsou nadčasové. Když si teď pouštím Negative Reaction, jako bych je znal. No nejspíš se mému přirovnání zasmějete, možná Vás pobouří … ber jak ber. Nedávno si mně podmanili Earthride svým albem „Something Wicked“. Dovolili mi nakouknout „za roh“ a právě Negative Reaction přebírají jejich pochodeň. Na cestě pokračujeme dál. Vlastně spousta pocitů, který ve mně vyvolali Earthride, se dá aplikovat i na Negative Reaction. Nějak výrazně to nechci srovnávat, přesto to tam je. Tenhle „bloumavý“ styl má spousty příznivců. Nesleduji všechno aktuální dění, přesto mohu říct, že Negative Reaction „Frequencies From Montauk“, mi naprosto posadilo na zadek a podobný efekt mělo album, právě zmiňovaných Earthride na Doomentia.„Frequencies From Montauk“ je zvláštní, přesto má v sobě něco silného a ovládne Tě silou černé magie. Vy se samozřejmě musíte oddat Negative Reaction matematice, pak už jde všechno samo …. Máte rádi sludge? Doom? Black Sabbath? Zkuste poslechnout Negative Reaction. (S)

PS: Jak je u W.I.F.A.G.E.N.A. Records zvykem, album vychází jako 12“LP a balení obsahuje mp3 kupón pro bezplatné stažení mp3 verze alba z internetu a navíc i s vloženým CD.

http://wifagena.com
http://www.negativereaction.info/
http://negativereaction.wifagena.com

čtvrtek 3. listopadu 2011

The Shining – The Flood


7“EP (Dead Heroes + více)

Svět heavy metalu a hardcore punku, se s jistou periodou a vlnou sinusovky, přibližuje i vzdaluje. Nemá cenu nad tím nějak výrazně polemizovat. Jednou je Kreator „sprosté“ slovo a za pár let se jejich trika nosí s náležitou hrdostí. Nechci tím říct nic zásadního, ty periody prostě jsou, ostatně jako všude jinde. Na vlně současného „thrash revivalu“ se veze spousta starých i nových kapel. Pokud ujíždíš na výrazných kytarových thrashových rifech, upnutých riflích, otrhaných džískách, bandanách a celkově máš blízko k heavy metalu, bude pro Tebe platit určitě heslo „heavy metal is the law“. Pro ostatní je nejspíš mlácení vymlácené slámy a trápení prolínáním stylů. The Shining jsou „lo-fi thrashers“ a zmíněné heslo pro ně platí zcela určitě. The Shining = thrash s hardcore punkových odérem.

The Shining jsou z Holandska, konkrétně Amsterdamu a hrají od roku 2001. U nás se zapsali do povědomí hardcore scény společným split singlem s Lahar, který vyšel před dvěma lety v červnu (vyšel na Dead Heroes Records). Vím to náhodou naprosto přesně, protože právě tehdy jsem naposledy držel v ruce mikrofon a své propocené koncertní triko Charles Bronson jsem hodil po jednom „šumavákovi“. Je to jako před sto lety a jsem rád, že jsem si díky novému singlu The Shining osvěžil paměť. The Shining živé vystoupení bylo skvělé. Celkem krátké, ale intenzivní, zahrané na 100% a to i přesto, že na koncertě hráli bez bassáka Rogiera. Jeli tehdy krátké evropské turné s Waking The Dead (kteří vznikli na troskách holandských S.A.F.) a bylo to dobrý. The Shining to šlapalo a to samé platí i o aktuálním singlu, který držím v ruce. Vyšel v kooperaci mnoha celosvětových labelů. České luhy a háje zastupuje sympatický DIY label Dead Heroes. Ep spatřilo světa začátkem letošního roku a slyšet můžete 8 nových písniček. Jednou z poměrně čerstvých novinek u kapely je split EP s bratry ve zbrani (láhvi) Citizens Patrol. Obě kapely jsou z Amsterdamu a kromě města je spojuje kamarádství i EP pojmenované „Drinking Buddies“. The Shining hrají od zimy 2001, takže něco na svém kontě již mají.

Ano, párty punx, nadsázka, stylový texty i kecy kolem, správný nášivky, „drinking - thrash - buddies“. „The Flood“ je pěkně udělaný singl, kterému vévodí celkem standardní motiv thrashových desek – scenérie katastrofy, v našem případě ulice ničené tsunami. Zkrátka apokalypsa, konec světa, kdy pro některé něco končí a pro jiné začíná. Styl je styl a vyžaduje své! Na EP je 8 pecek a dostaneš všechno co máš na thrashing hardcore rád a co potřebuješ ke zlepšení nálady … výrazné kytary, skvěle frázovaný zpěv, zkrátka energická jízda. Tohle není o experimentech, tady by mělo být všechno na svém místě. „Heavy metal is the law“ a o to tady nejspíš jde …

Pokud ujíždíš na thrash hardcore, tak řeknu dopředu, že s The Shining nemůžeš šáhnout výrazně vedle. Tohle je evropská kvalita za rozumnou cenu … (S).

http://deadheroeslabel.blogspot.com
http://www.myspace.com/theshiningtrash
http://www.discogs.com/Shining-The-Flood/release/2656503
http://www.discogs.com/artist/Shining%2C+The+%285%29
Vydavatelé: Give Praise (US), Holy Shit (UK), Fast & Furious (Hol), Off Side (Fr), Crew For Life Europe (Fr), Dead Heroes (Cz) a RockMutantes (Bra).