pondělí 18. července 2011

The Restarts „Slumworld”


12”LP (Papagájův Hlasatel Records)

“DIY politický punk rock pro 21 století. NO pop, NO emo, NO spolupráce s hudebním průmyslem … jen čistý PUNK ROCK” – to je přibližně slogan, kterým The Restars vystihují podstatu svého fungování na punkové scéně. Kapela je z Londýna a s občasnými změnami v sestavě hraje od roku 1995. Není potřeba je dlouze představovat, za dobu své existenci si získali určitě hodně přiznivců po celém světě.

Co říct o „Slumworld”? Jsou desky, které jsou zásadní a po jistých periodách vycházejí v reedicích. Někdo je chce „předat dál” a jiný na nich prostě vydělat. Možností je několik, vycházejí v bootleg provedeních, která jsou A) odfláknutá nebo B) bootleg, ale aspoň dobře udělaný. (ano, originály se prodávají často za nelidské peníze a bootlegy jsou aspoň za rozumnou cenu, ale stejně ... ). Nejlepší možný případ je (dle mého názoru), když jsou staré desky oficiálně převydané vydavatelstvími a navíc i s vědomím kapely - což je náš případ. Papagájův Hlasatel udělal záslužný čin, převydal desku „Slumworld”. Na pažbu své vydavatelské pistole si může vyrazit další zvučné punkové jméno The Restarts.

„Slumworld” je debutní deska The Restarts (vyšla v roce 2002) a dlouhou dobu byla vyprodaná. Obsahuje remasterované verze singlů „Legacy of Bigotry” a „Your World”. Kromě The Restarts vlastních písniček uslyšíme i dvě neotřelé předělávky - „ Does Your Mother Know”(Abba) a „Big Rock Candy Mountain” ( Harry Mclintock's). Je super, když kapela předělá písničky zcela jiného stylu, než by se od ní očekávalo, že? Dodnes miluju cover „Homeward Bound ” (Simon & Garfunkel) v podání kapely Doc Hopper. Ale zpátky k „Slumworld” - vydaná byla Active Distribution a český press vyšel na Malárie Records (samozřejmě je dávno pryč). Ještě bych měl dokončit myšlenku z předchozího odstavce - bootleg desky nebo oficiální reedice mají jedno společné, tímto stylem vycházejí - zásadní nebo z nějakého důvodu úspěšné desky (ok, přeskočím všechny možné živáky, atd, což beru opravdu jen jako vydělečnou činnost nebo možnost zviditelnění se ...) a „Slumworld” je rozhodně skvělé LP, která převydání zasloužilo! Osobně ji mám z The Restarts diskografie snad nejraději a často se k ní, i přes spoustu dalších rád desek, rád vracím. Myslím si, že rozhodnutí pře-vydat právě tuhle desku a umožnit její poslech další generaci náctiletých punx, je velký přínos! Vychází jako luxusní neodfláknutý vinyl s původním celobarevným obalem, potištěným papírovým LP sáčkem a krásným barevným vinylem (ve dvou barevných mutacích). Všem bootlegářům to jasně dokazuje (ukazuje), že z velkého procenta případů jde desku vydat legálně, se svolením kapely a dát jí tak třeba nový rozměr! Skvělá práce.

Představovat The Restarts? Blbost. Minulý rok se v Čechách objevili na pár koncertech a živě jsem je viděl několikrát. Jejich vystoupení byli vždycky perfektní! Kapela hraje v minimalistické sestavě kytara, basa a bicí (samozřejmě basák i kytarista zpívají). Jejich podoba punku je skvělej, energickej koktail, se silným poteciálem napsat „punkové” hity! (Třeba aktuální Restarts pecka „Backwards“ z jejich splitu s MDC je naprostá hymna!). My se vracíme zpátky v čase – střih – Londýn 2002 - „ … this punks looks like loosers … intro a šestnáct pecek nadupaného energického punku. Od první do poslední pecky to šlape a řekl bych, že po letech to má snad ještě větší sílu! The Restarts mají svůj zvuk, který poznáme i podle specifického zpěvu bassáka Kierana (Kieran Plunkett je muzikant a ilustrátor). Žádný pivní odrhovačky, The Restarts hrají nadupadnej rychlej punk! Sympatický projev, politický texty … tohle Ti zůstane v hlavě, pokud tomu dáš šanci!

„Ví Tvoje mamka“, že jsi ještě neslyšel The Restarts? Neslyšel? Hned to naprav, se „Slumworld” se nudit nebudeš! (S)

PS: Aktuálním kytaristou The Restarts (nahradil Alana, který odešel do UK Subs), je Robin z kapely Short Bus Window Lickers (tuhle punkovou kapelu můžete tento víkend – 22. a 23.7 - vidět na dvou koncertech v ČR).

http://www.restarts.co.uk/
http://www.discogs.com/artist/Kieran+Plunkett?anv=Kieran
http://phr.cz

Žádné komentáře: