úterý 29. března 2011

The Epidemics – Umeå hardcore/punk na turné …




26.04.2011 – Olomouc, Mitril (+Unna)
27.04.2011 – Praha, Futurum (+ No Means No)
28.04.2011 – Plzeň, Pod Lampou (+ Barrel).

Švédský hardcore, punk, emocore, grindcore (i metal) mají své příznivce po celém světě. Tamní scéna osciluje obdobnými periodami jako ta celosvětová, ale jedna věc je jistá - a opravdu nevím jestli tam nedýchají nějaký jiný vzduch, protože jinak si nedovedu vysvětlit fakt - že to tamním kapelám tak skvěle hraje. „Švédsko“ má své renomé a v mnohém určuje směr dalšího vývoje. Hardcore – potažmo „umeå hardcore”, změnil pohled na svět možná nejednomu „týnejdžrovi” a snad i dnes si na kapely jakými byli Final Exit, Step Forward, Refused nebo Doughnuts vzpomene hodně lidí. Jak jsem se v internetové encyklopedii Wikipedia dočetl, Billy Graziadei z Biohazard o Umeå řekl, že je hlavním městem evropského hardcore. Možná je to nadnesené, možná na tom něco bude … kdo ví?

Umeå je poměrně malé město, přesto z něj pochází velké množství výborných kapel. Nedalo mi to a zeptal jsem se Richarda z The Epidemics (ano pocházejí z Umeå), jak to s tamní scénou vypadá v dnešních dnech … „Máme hodně skutečně dobrých kapel, na tak malé město. Některé věci se oproti minulosti trochu zpomalili, ale tuším, že spousta věcí se začíná opět hýbat a možná budeme v roce 2011 opět hlavním městem evropského hardcore :). Z aktivních (2010) Umeå kapel bych jmenoval Misantropic, NARS, AC4, UX Vileheads, Brottsvåg, Social Bombs, Lesra, Rats, Industri Royal, Bombettes, Nedslagsplats, Invasionen, Instängd, Forever Young, Lycka Till, Lapdog, Werewolf Syndrome (a Epidemics) ...“. (Pozn. systematici a kolektoři seženou u Day After Records LP kompilaci „UMEÅS VRÅLJAZZ“ z Ny Vag Records a na ní Umeå kapely THE MOST, INVASIONEN, UX VILEHEADS, THE BOMBETTES, KOMMUNEN, REGULATIONS, DOM DODA, MASSHYSTERI, KNUGEN FALLER, AC4, BROTTSVAG a TRISTESS)

Včerejší dny jsou minulost, my žijeme v roce 2011 - The Epidemics jsou současní. Jak je z úvodního psaní patrné, pocházejí z Umeå a v dubnu vyrážejí na své, tuším druhé, evropské turné. V kapele se sešli členové (a členka) The Rats, Disconvenience a důvod byl jednoznačný, chtěli hrát více melodickou podobu punku. Venku mají debutní desku „Waking Up the Dead“ a čerstvě nový singl s názvem „No Reply E.P“, který vychází v různých nákladech a místech naší zeměkoule. The Epidemics se, na poměrně krátkém turné, zastaví na 3 koncertech v ČR:

26.04.2011 – Olomouc, Mitril (+Unna)
27.04.2011 – Praha, Futurum (+ No Means No)
28.04.2011 – Plzeň, Pod Lampou (+ Barrel).

Pokud budete mít čas a chuť tak se na ně zajděte mrknout! Rozhovor s Epidemics si můžeme přečíst na http://periferia.cz a na periférii vyšla i recenze na jejich nové EP (díky).

Více informací na http://epidemics.se.

Žádné komentáře: