středa 23. června 2010

AUXES/Obstacles - split


7“EP (Revolution Summer)

Mám rád sedmipalcové singly. Jejich realizace se mnohdy ubírá po trnitých cestách a finální výsledek bývá nejistý. Společný split Ep AUXES s Obstacles vznikal „pod rukama“ sympatického olomouckého vydavatelství Revolution Summer, jehož je i debutním vydavatelským počinem. Myšlenka singlu se vyvíjela postupně a myslím si, že lepší propojení kapel se ani nemohlo vydařit. Všechno do sebe moc pěkně zapadlo. Loni jsem psal recenzi na album australských grindcoristů Agents Of Abhorrence. Ani s jednou kapelou nemají nic společného, nápad spočívá v tom, že jejich intro na albu „Earth.Water.Sun“ se jmenuje „Bob Dylan Still Isn't Dead And I Think It Fuck“ a písnička AUXES na tomhle singlu je pojmenovaná „Song For Bob Dylan“. :) Ber to jako poznámku pod čarou, která mě osobně pobavila. Tyhle náhodné souvislosti mě baví stejně jako používání slov „jerk“ nebo „freak“ v textech punkových skupin. Ale k samotnému splitu - ani o jedné kapele se nemá cenu zeširoka rozepisovat. AUXES je projektem Davea Layneho z Milemarker a Challenger, Obstacles pak projektem členů rozpadlých Children Of Fall. Tuším, že psát o propojení všech tří kapel s Day After/Lovitt/Jade Tree by bylo fakt zbytečné.


AUXES hrají chytlavý post-punk/alternativní rock s melancholickým odérem. Nevím jak Vy, ale já si nemůžu pomoct – z jejich desky „Sunshine“ cejtím dojímavou posmutnělost Roberta Smitha (The Cure) a samotná stejnojmenná písnička má skvělej „sabaťáckej“ riff – to fakt žeru. Tak či tak, „Sunshine“ je parádní, náladové a různorodé album. Na splitu s Obstacles mají AUXES dvě starší pecky. Přijdou mi více syrové a experimentátorské. AUXES v sobě mají zakódovano zvláštní sebestředné charisma a jejich umění zaujmout je dotažené k dokonalosti. Obě písničky, kterými se prezentují, nepostrádají atmosféru a ta úžasně graduje. Je v nich prostor a když je poslouchám, mám pocit, jako když koukám do 3D obrázku. S každým novým přehráním nacházím nová zákoutí.


AUXES čeká spousta koncertů v Čechách, který pojednou společně s Aran Epochal. Což je skvělý, stejně jako informace o dalším Aranově split singlu, který nebude s nikým jiným než právě s AUXES.


Strana s Obstacles představuje jeden dlouhý instrumentální opus, ve kterém slova nejsou k ničemu. Všechno potřebné je vyjádřeno hudbou. „The B-side contains Subliminal Messages“ je komplikovaná písnička s nejednou zápletkou a neočekávanými dějovými zvraty. Nástroje podbarvuje elektronický spodek a to jim dodává jistou tajemnost. Skvělá písnička a než Obstacles skončí, nakoukneme do různých míst. Neboj se, Obstacles jsou skvělý vyprávěči a nudit se při nich rozhodně nebudeš. Připomínají mi švédské Alarma Men, snad slyším i útržky Frodus a divný kapely Svenson, která vychází na labelu Shelbyho Cincy (Carcrash Records).


Kdybych se měl rozhodnout, která kapela mě na splitu více zaujala, tak by to asi bylo 50 na 50, neboli „paragánská padesátka“. Co víc dodat? Singl vyšel na barevným vinylu a s kupónem pro bezplatné stáhnutí všech tři písniček v mp3 formátu na internetu. Navíc má i moc pěkný obal. Kvízová otázka na závěr: poznáte město na obalu? (S)

Let´s go!: http://www.revolutionsummer.info/

Žádné komentáře: